Ακόμη και drone επιστρατεύει η Περιφέρεια Κρήτης στη μάχη κατά των κουνουπιών που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν. Όπως έχει γράψει το Cretalive (δείτε εδώ) στόχος της Περιφέρειας είναι να αντιμετωπίσει το οξύ, και φέτος, πρόβλημα, υιοθετώντας την τελευταία "λέξη" της τεχνολογίας.
Σήμερα, παρουσία του διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Νίκου Καμπάνη, συνεργείο βρίσκεται στο Γιόφυρο, πραγματοποιώντας αεροψεκασμό με drone.
Όπως ανέφερε ο κ.Καμπάνης σε δηλώσεις του: "Η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου τείνει να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ προβλέπεται αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.
Η Περιφέρεια σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία έχει βάλει στη μάχη κατά των κουνουπιών ο,τι πιο σύγχρονο υπάρχει. Όπου τα συνεργεία εδάφους δεν έχουν πρόσβαση, χρησιμοποιούμε το ελικοφόρο αυτό drone για να γίνεται σωστά η δουλειά μας".
Όπως πρόσθεσε ο κ. Καμπάνης, στο πλαίσιο πρόληψης της νόσου έχουν πραγματοποιηθεί 300 αιμοληψίες σε κοτόπουλα από ορνιθώνες σε 50 σημεία της Κρήτης, "για να έχουμε μια σαφή εικόνα διασποράς του ιού". «Όλες οι δράσεις που κάνουμε οχυρώνουν την Περιφέρεια στο θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών. Τα αποτελέσματα από το Τμήμα μοριακής εντομολογίας του ΙΤΕ θα τα έχουμε τις επόμενες δέκα μέρες για να έχουμε σαφή εικόνα της κατάστασης και να αποφασίσουμε που θα δοθεί προτεραιότητα στη συνέχεια», σημείωσε ο κ. Καμπάνης.
Στην Κρήτη έχει επιβεβαιωθεί ένα κρούσμα σε ορεινό χωριό του Μυλοποτάμου. Για το κρούσμα αυτό, ο κ. Καμπάνης σημείωσε ότι από την εντομολογική επιτήρηση και τα κουνούπια που πιάστηκαν σε εντομοπαγίδες δεν βρέθηκε κάτι που να παραπέμπει στον ιό του Δυτικού Νείλου. "Δεν έχει προκύψει κάτι το σοβαρό" - , ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η βιολόγος Σάντρα Γκεβέρ υπεύθυνη έρευνας και ανάπτυξης της εργολήπτριας εταιρείας εξηγώντας την διαδικασία για τον ψεκασμό με drone επεσήμανε πως εφαρμόστηκε πιλοτικά στο πρόγραμμα της Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να καλυφθούν οι περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει προσβασιμότητα, ο χώρος καλύπτεται από πυκνή βλάστηση και δεν μπορεί να γίνει επίγειος ψεκασμός από χειριστές, όπως στην περίπτωση του ρέματος στο Γιόφυρο.
«Κάνουμε προνυμφοκτονία. Σκοτώνουμε τις προνύμφες μέσα στο νερό, αλλά επειδή οι εκτάσεις είναι μικρές για αεροψεκασμό από ελικόπτερο, για αυτό χρησιμοποιούμε το drone, προσπαθώντας να καλύψουμε ένα κενό που υπάρχει ανάμεσα στους επίγειους και τους εναέριους ψεκασμούς», εξήγησε η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος.