ΚΡΗΤΗ
Δρ. Jane Goodall: Ξεπέσαμε στον υλισμό και απομακρυνθήκαμε από την πνευματικότητα
Στη γλώσσα των χιμπατζήδων χαιρέτησε το κοινό η διεθνούς φήμης επιστήμονας, η οποία - καταχειροκροτούμενη - μίλησε στους Κρητικούς για τους "λόγους για να ελπίζουμε"
SHARE:
Όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις αίθουσες γέμισαν στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, από μικρούς και μεγάλους που έσπευσαν το απόγευμα της Τρίτης να ακούσουν τη διεθνούς φήμης πρωτευοντολόγο, ηθολόγο και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών Dr. Jane Goodall. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσέλευση του κόσμους ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της ομιλίας της.
Προσκεκλημένη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης η Dr. Goodall μίλησε για τους "λόγους που έχουμε για να ελπίζουμε".
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κρήτη της Δρος Goodall, η οποία δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στο νησί γνώρισε "υπέροχους ανθρώπους".
Χαιρέτησε το κοινό στη γλώσσα των χιμπατζήδων και τόνισε:
"Γεννήθηκα τυχερή, με αγάπη για τα ζώα. Ευχαριστώ πολύ τη μητέρα μου. Θύμωνε όταν ήμουν μικρή και έπαιρνα μαζί μου σκουλήκια".
Παρά τα 84 της χρόνια, η ερευνήτρια συνεχίζει ακάθεκτη να γυρνά σε όλο τον κόσμο, με την ελπίδα ότι μέσα από τις διαλέξεις της θα αφυπνίσει τον κάθε έναν ξεχωριστά, κυρίως τη νεολαία, για τη μεγάλη σημασία του "προστατεύουμε το περιβάλλον".
Μεταξύ άλλων, στην ομιλία της σημείωσε:
"Οι χιμπατζήδες έχουν την δική τους πρωτόγονη κουλτούρα. Όπως διαπίστωσα είχαν πολλές διαφορετικές προσωπικότητες σαν κι εμάς. Μοιάζουν με εμάς, αλλά είναι καλύτεροι από εμάς. Έχουν όμως και επιθετική συμπεριφορά. Όπως όμως έχουν σκοτεινή πλευρά, έχουν και καλή πλευρά. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα μας"
Η καταξιωμένη επιστήμονας υπογράμμισε ότι "δεν μπορείς να μοιραστείς τη ζωή σου με ένα ζώο αν δεν αντιληφθείς ότι και αυτά έχουν συναισθήματα"
Τα καλύτερα χρόνια της ζωής της, όπως είπε, τα πέρασε στο δάσος, πλάι στους χιμπατζήδες. "Κάθε ζώο έχει κάποιο σημαντικό ρόλο να παίξει. Για αυτό και υπάρχει. Μια απώλεια ενός ζώου, οδηγεί στην κατάρρευση του συστήματος".
"Εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να έχουμε πνευματική σύνδεση με τη φύση. Εμένα αυτό το πνευματικό κομμάτι μου έδινε δύναμη".
Υπενθυμίζεται ότι η Τζειν Γκούντολ, ξεκίνησε τη μελέτη της πάνω στους χιμπαντζήδες το 1960 στην Αφρική, σε ηλικία 26 ετών, ανατρέποντας τα όσα πίστευε ο κόσμος ως τότε και αποδεικνύοντας πως τα ζώα έχουν συναισθήματα και «προσωπικότητες» ή πως οι χιμπαντζήδες έφτιαχναν και χρησιμοποιούσαν δικά τους εργαλεία.
Το 1991, η Δρ. Γκούντολ, μαζί με μια ομάδα 12 μαθητών στην Τανζανία, ιδρύουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Roots & Shoots», με σκοπό την ενθάρρυνση των παιδιών και νέων να βρουν πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία (πλέον εφαρμόζεται σε πάνω από 140 χώρες).
"Οι 4 λόγοι για να ελπίζω"
Η Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών συνέχισε την ομιλία της αναφερόμενη στην κατάσταση στην οποία έχει φέρει τον πλανήτη Γη η ανθρώπινη συμπεριφορά.
"Όσο γύριζα τον κόσμο μάθαινα για την καταστροφική μας συμπεριφορά. Μολυνουμε το νερό και τον αέρα. Σε αυτό οφείλεται η κλΙματική αλλαγή. Δεν μου έκανε εντύπωση που οι άνθρωποι δεν είχαν ελπίδα. Δεν έχουμε δανειστεί το μέλλον, το έχουμε κλέψει", υπογράμμισε για να τονίσει: "Το ον με τη μεγαλύτερη διανόηση, καταστρέφει τον πλανήτη".
"Έχουμε αυτόν τον πανέμορφο γαλάζιο και πράσινο πλανήτη και τον καταστρέφουμε", επεσήμανε και ανέφερε: "Δεν είναι αργά να κάνουμε κάτι για αυτό. Αν μαζευτούμε, υπάρχει ένα παραθύρο για να μαζέψουμε αυτό που έχουμε κάνει. Καθένας έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει. Όλα είναι συνδεδεμένα στη ζωή. Για να κάνουμε κάτι καλύτερο για τα ζωα, τον άνθρωπο και το περιβάλλον".
"Οι νέοι άνθρωποι που αλλάζουν τον κόσμο, δημιουργικές καινοτομίες, οι άνθρωποι που σκέφτονται οικολογικά και η αντοχή της.φύσης, οι τέσσερις λόγοι για να ελπίζω", ανέφερε η διακεκριμένη επιστήμονας και κατέληξε λέγοντας:
"Το ανθρώπινο πνεύμα είναι ακαταμάχητο. Οι άνθρωπο δεν τα παρατάμε ευκολα. Υπάρχουν τόσα καλά νέα έξω που δεν αναδεικνύονται όσο πρέπει. Κάθε μέρα, καθένας με τον τρόπο του, πρέπει να κάνει τη διαφορά".
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Dr. Goodall τόνισε ότι συμφωνει με την ρήση του Καζαντζάκη "να αλλάξεις μόνος σου τον κόσμο".
"Ναι, συμφωνώ απόλυτα. Και ο Γκάντι έχει πει ότι ο πλανήτης φθάνει για την.ανθρώπινη επιβίωση και όχι για την απληστία μας", ανέφερε, ενώ επεσήμανε ακόμα : "Οι vegetarians κάνουν σίγουρα τη διαφορά. Εγώ είδα τον πόνο και τον θάνατο των ζώων, και σταμάτησα να τρώω κρέας"