ΔΗΠΑΚ Διδασκόντων Πανεπιστημίου Κρήτης: Με ουσιαστικά μέτρα η ασφαλής λειτουργία των ΑΕΙ

Τι αναφέρουν ενόψει της επανέναρξης της διά ζώσης διδασκαλίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή επαναλειτουργία των ΑΕΙ ζητά σε ανακοίνωσή της η παράταξη "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Διδασκόντων Πανεπιστημίου Κρήτης (ΔΗΠΑΚ)". Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:

"Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, εργασθήκαμε εντατικά για να κρατήσουμε τους φοιτητές μας σε επαφή με το Πανεπιστήμιο, τις σπουδές τους, την έρευνα. Παλέψαμε για να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία με κάθε πρόσφορο τρόπο και με τα κατά το δυνατό βέλτιστα ακαδημαϊκά πρότυπα.

Σημαντικό κομμάτι του εκπαιδευτικού κινήματος, διαμαρτυρήθηκε, διαδήλωσε, ανέδειξε και κατήγγειλε τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ψήφιζε σωρηδόν η κυβέρνηση: Την ενίσχυση του επιχειρηματικού χαρακτήρα των ιδρυμάτων, τα δίδακτρα που εισήχθησαν ακόμη και σε προπτυχιακό επίπεδο, τους νόμους συρρίκνωσης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την εξώθηση χιλιάδων νέων σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την έκρηξη της υποστελέχωσης σε παιδεία και υγεία, κ.ά. Ήταν η συντονισμένη κινητοποίηση φοιτητών διδασκόντων κι εργαζομένων, μέσα από τους Συλλόγους τους, που ακύρωσε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τοποθέτηση των ΟΠΠΙ στα Πανεπιστήμια μέχρι τον Απρίλη του 2021 όπως προέβλεπε ο νόμος Κεραμέως– Χρυσοχοϊδη.

Αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη μακρά περίοδο της αναστολής για να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της εκπαίδευσης, για να ελαχιστοποιηθεί η περίοδος της γενικευμένης αναστολής και να επανέλθει με ασφάλεια η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, επέλεξε αποκλειστικά «επενδύσεις» σε προϊόντα και υπηρεσίες μονοπωλιακών ομίλων για υποδομές εξ-αποστάσεως ηλεκτρονικής εκπαίδευσης. Έτσι σήμερα, οι συνθήκες στα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι οι ίδιες και χειρότερες από αυτές που επικρατούσαν κατά τη λήψη των αποφάσεων για γενική μετάπτωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τηλεκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, καταγράφονται:

    • Μηδενική ενίσχυση των ιδρυμάτων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι αφυπηρετήσεις υπερβαίνουν τις νέες θέσεις ΔΕΠ στη διευρυμένη πλέον Ανώτατη Εκπαίδευση!
    • Μηδενική ενίσχυση στο ήδη υποστελεχωμένο διοικητικό, τεχνικό προσωπικό καθώς και στο προσωπικό καθαριότητας. Σε αρκετές περιπτώσεις, η αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας οδήγησε σε διάλυση των όποιων υφιστάμενων δομών και τραγική επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
    • Καμία πρόβλεψη, σχεδιασμός και ενέργειες για την αναβάθμιση των υπαρχόντων αλλά και ανενεργών υποδομών για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών. Την ίδια ώρα ωστόσο μοιράζονται εκατομμύρια για κάμερες και μέσα αστυνόμευσης/ παρακολούθησης!
    • Καμία ενίσχυση/βελτίωση των όρων λειτουργίας των φοιτητικών εστιών. Αντίθετα, η απουσία μεγάλου τμήματος του φοιτητικού πληθυσμού επί μήνες, επέτρεψε την περαιτέρω απαξίωσή τους, επιταχύνοντας έτσι την υλοποίηση των σχεδιασμών για να βάλουν «πόδι» οι κατασκευαστικοί όμιλοι στην ακίνητη περιουσία των Πανεπιστημίων μέσω ΣΔΙΤ.
    • Καμία πρόβλεψη για ασφαλείς μετακινήσεις των φοιτητών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
    • Κανένας προγραμματισμός για την κάλυψη των γνωστικών/εκπαιδευτικών κενών που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση και η εικονική, σε πολλές περιπτώσεις, εκτέλεση των εργαστηριακών μαθημάτων.

Με αυτούς τους όρους λειτουργίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και ενώ τα καταγραφόμενα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας είναι υψηλότερα από ποτέ και με το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού να παραμένει πρακτικά σταθερό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως «Από 1/10/2021 η εκπαιδευτική διαδικασία για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στα ΑΕΙ θα πραγματοποιείται δια ζώσης». Η ανακοίνωση αυτή, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα προκαλούσε ανακούφιση, σήμερα προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία.

Η κυβέρνηση, με οδηγό το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», αποποιείται τις τεράστιες ευθύνες της για την αντιμετώπιση της πανδημίας έως σήμερα και, αξιοποιώντας τη γνωστή τακτική του «κοινωνικού αυτοματισμού», προετοιμάζει το έδαφος για να «φορτώσει» στις
«ανεμβολίαστες ομάδες» τη διαφαινόμενη έξαρση των αρνητικών συνεπειών και αποτελεσμάτων που δημιούργησε και θα συνεχίζει να παράγει η πολιτική της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση της δια ζώσης λειτουργίας από τον Οκτώβριο, χωρίς να συνοδεύεται από κανένα εξειδικευμένο μέτρο, δεν προοιωνίζει αισιόδοξες εξελίξεις. Αντιθέτως, η κυβέρνηση, στα πρότυπα και την πεπατημένη των προηγούμενων σχετικών ΚΥΑ, θα μεταφέρει τις ευθύνες τις όποιας λειτουργίας στα ίδια τα μέλη ΔΕΠ και ...στην ατομική τους ευθύνη.

Οι σύλλογοι ΔΕΠ, σε συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους συλλόγους των εργαζομένων, οφείλουν να αναλάβουν άμεσα γενικές και ειδικές δράσεις, για τη διασφάλιση της ασφαλούς επαναλειτουργίας των ΑΕΙ. Να μην αποδεχθούμε, στο όνομα της έλλειψης υποδομών και πρωτοκόλλων, η δια ζώσης λειτουργία, τα μαθήματα, τα εργαστήρια ή πρακτική άσκηση, να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των συμμετεχόντων. Να μην επιτρέψουμε να «αξιοποιήσει» η κυβέρνηση τους εργαζομένους που δεν εμβολιάστηκαν, ως αφορμή για την ενίσχυση ή επίσπευση των αντιδραστικών μέτρων που σχεδιάζει να εφαρμόσει στα ιδρύματα. Να δημιουργηθεί σε κάθε ίδρυμα, με ευθύνη του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ, επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας. Να απαιτήσουμε δυναμικά και ανυποχώρητα:

    • Δημιουργία, μέσα στα Πανεπιστήμιο, σταθμών διενέργειας μαζικών δωρεάν επαναλαμβανόμενων rapid test, σε εμβολιασμένους και μη, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, ώστε να προλαμβάνονται έγκαιρα πιθανές εστίες μετάδοσης. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές.
    • Εμβολιαστικά κέντρα στο χώρο των Πανεπιστημιουπόλεων. Δημιουργία και στελέχωση ιατρείων στο Πανεπιστήμιο με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, για τη διαχείριση κρουσμάτων και την ιατρική καθοδήγηση.
    • Έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών του Πανεπιστημίου. Να καλυφθούν τα κενά σε υποδομές, αίθουσες, αναλώσιμα, διδάσκοντες. Αξιοποίηση επιπλέον χώρων, αμφιθεάτρων, συνεδριακών κέντρων για την αραίωση φοιτητών. Άμεση ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας των ιδρυμάτων με μόνιμο προσωπικό.
    • Ούτε σκέψη να αναλάβουν οι διδάσκοντες την ευθύνη του ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ή των διαγνωστικών ελέγχων των φοιτητών.
    • Να προγραμματισθεί και να ανακοινωθεί άμεσα πρόγραμμα συχνότερων δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς από και προς τις πανεπιστημιουπόλεις.
    • Συγκεκριμένο σχέδιο για την κάλυψη των μεγάλων γνωστικών κενών της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης.
    • Μέτρα για την υποστήριξη προσωπικού και φοιτητών που ανήκουν σε ειδικές ομάδες. Έκτακτη ενίσχυση των φοιτητών και των οικογενειών τους που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ