ΚΡΗΤΗ
Διοικητικοί Υπάλληλοι ΕΛΜΕΠΑ: Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη
Αντιδρά ο Σύλλογος στην προβλεπόμενη μεταρρύθμιση
SHARE:
Σε τηλεδιάσκεψη των υπαλλήλων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου συζητήθηκαν οι συνέπειες και το νέο περιβάλλον που δημιουργεί στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα, η ψήφιση του «Νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη». Ο Σύλλογος των Διοικητικών Υπαλλήλων του ΕΛΜΕΠΑ και τα μέλη του διαφωνούν και αντιδρούν αρνητικά στην προβλεπόμενη «μεταρρύθμιση» που έρχεται σαν θύελλα να σαρώσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων σημειώνει:
"Η υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και κυρίως του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα τους, η μείωση των εισακτέων, η θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τα όρια φοίτησης και οι διαγραφές φοιτητών, οι περιορισμοί στα μηχανογραφικά, τα αυστηρά πειθαρχικά συμβούλια που αφορούν τους φοιτητές, η καταστολή και η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, είναι μερικά από τα σημεία του Νόμου που συζητήθηκαν, αποδοκιμάστηκαν έντονα και θεωρήθηκαν ως ένα ακόμα «δώρο» στα κάθε λογής ιδιωτικά κολέγια, των οποίων τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους, εξισώνονται αδικαιολόγητα με εκείνα των δημόσιων πανεπιστημίων.
Το Υπουργείο Παιδείας αντί να επιλύει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια πανεπιστήμια, όπως η υποστελέχωση, οι ελλιπείς υποδομές και η υποχρηματοδότηση, εν μέσω πανδημίας, δημιουργεί συνθήκες όξυνσης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης που επιδίδονται σε ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και τηλεοπτικής διόγκωσης επιμέρους προβλημάτων, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα των πανεπιστημίων και κυρίως των περιφερειακών πανεπιστημίων που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από τον νέο Νόμο, κυρίως όσον αφορά την εισαγωγή νέων φοιτητών και άρα την επιβίωση αρκετών από τις Σχολές τους. Μάλιστα τα 30 εκατομμύρια που προσφέρονται απλόχερα για την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας θα μπορούσαν να καλύψουν μεγάλο μέρος από τα προβλήματα των πανεπιστημίων, που σίγουρα δεν είναι η παραβατικότητα και η ανομία που παρουσιάζονται από μερίδα του τύπου.
Στην συζήτηση παρενέβη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών Καθηγητής Ανδρέας Αναστασάκης, ο οποίος ενημέρωσε για τις ενέργειες του Συλλόγου των Καθηγητών κατά του Νομοσχεδίου, τρόπους ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις καταστροφικές αλλαγές στην τροτοβάθμια εκπαίδευση και τόνισε ιδιαίτερα ότι έπειτα από συνεννόηση, οι σύλλογοι ΔΕΠ και Διοικητικών του ΕΛΜΕΠΑ, αποφάσισαν να συντονιστούν ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μπλοκ κοινής συνδικαλιστικής δράσης για να μην υλοποιηθεί στην πράξη το νομοσχέδιο.
Ο Σύλλογος Διοικητικών του ΕΛΜΕΠΑ, σε πλήρη σύμπλευση με την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), θεωρούν ότι τα Πανεπιστήμια, με βάση το αυτοδιοίκητο και τον στρατηγικό τους σχεδιασμό, πρέπει να έχουν σημαντικό λόγο και ρόλο για τον αριθμό των εισακτέων στα ακαδημαϊκά τμήματα.
Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις των Πανεπιστημίων, με συγκεκριμένα κριτήρια όπως η στελέχωση των Τμημάτων (π.χ. λόγος φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ), οι υποδομές που αυτά διαθέτουν και η απορρόφηση των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας.
Η εκπαίδευση πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους τους φοιτητές και άρα το κράτος να τους δίνει τη δυνατότητα να σπουδάζουν απερίσπαστα, διασφαλίζοντας δωρεάν σίτιση, στέγαση, ιατρική περίθαλψη, με κάλυψη αναγκών σε συγγράμματα, αναλώσιμα, μεταφορές. Αυτά θα συνέβαλλαν και στην έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών από τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών που αναγκάζονται να δουλεύουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να οδηγηθούν σε μια διαρκή καταδίωξη χορηγών και επενδύσεων και έτσι να τεθούν σε δεύτερη μοίρα η ποιότητα σπουδών και η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης.
Στην τηλεδιάσκεψη από πλευράς του Συλλόγου Διοικητικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου υποστηρίχθηκαν τα παρακάτω:
1. Ο Σύλλογος είναι υπέρμαχος του πανεπιστημιακού ασύλου και δηλώνει την αντίθεσή του στην κατάργησή του, θεσμού που αποτελεί ιστορικό συμβολισμό για την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα, τη διδασκαλία, την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους
2. Συντάσσεται με τις απόψεις και κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Διοικητικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ΟΔΠΤΕ
3. Δηλώνει σύμφωνος με τις δηλώσεις της Συγκλήτου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και της Συνόδου των Πρυτάνεων.
4. Καταγγέλλει την πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει έμμεσες παρεμβάσεις στις πρυτανικές Αρχές.
5. Καταγγέλλει και αντιδρά στη δημιουργία και λειτουργία οποιουδήποτε σώματος φύλαξης ή ασφάλειας που θα βρίσκεται εκτός ελέγχου της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ διεκδικεί και υποστηρίζει την διασφάλιση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα των ΑΕΙ.
6. Απαιτεί ορθολογικό καταμερισμό των κονδυλίων στην παιδεία, αυξάνοντας τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ για καθαρά ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενισχύοντας ταυτόχρονα την φοιτητική μέριμνα και τις υποδομές.
7. Ζητά την διαχείριση της φύλαξης από το ίδρυμα με το δημόσιο χαρακτήρα του, με την προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις ή ακόμα και με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου βάσει του άρθρου 8 του Ν. 4506/2017.