Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης: Ζητά τροποποίηση στη διαχείριση αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις

Newsroom
Newsroom

Τι αναφέρει σε επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Κρίσιμο αίτημα για την τροποποίηση της ΥΑ σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις διατυπώνει προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης με επιστολή του. 

Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο της επιστολής επισημαίνονται τα εξής:

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αφού πρωτίστως σας ευχηθούμε καλή και παραγωγική θητεία, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη σημαντικότητα και την κρισιμότητα των προβλημάτων που απορρέουν από τη νέα Υπουργική  Απόφαση με αριθμό πρωτ. 916/102034/08-04-2024 που αφορά τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις. 
Όπως πολύ ορθά και αναλυτικά εξηγεί ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σταύρος Τζεδάκης σε σχετική επιστολή του που σας εστάλη στις 29 Αυγούστου, τα προβλήματα που απορρέουν για την Κρητική Αμπελουργία είναι πολλά και ιδιαίτερα σοβαρά. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, στην Κρήτη χορηγήθηκαν έξι φορές λιγότερα στρέμματα από αυτά που ζητήθηκαν, ήτοι 91,2 στρέμματα αντί για 558,6 στρέμματα. Σε μία περίοδο ραγδαίας ανάπτυξης του αμπελοοινικού τομέα του νησιού, που συνεχίζει μία παράδοση 5.000 ετών, η απόφαση αυτή αναστέλλει τις προσπάθειες που ο κάθε παραγωγός και οι συλλογικοί και τοπικοί φορείς καταβάλουν τα τελευταία χρόνια. Πέραν τούτου, η περιφέρεια της Κρήτης με το αμπελουργικό της δυναμικό συμβάλλει κάθε χρόνο κατά 12% στη διαμόρφωση του συνόλου των στρεμμάτων που διατίθενται μέσω αυτής της διαδικασίας σε όλη την επικράτεια, ενώ τα στρέμματα που της χορηγήθηκαν το 2024 αντιστοιχούν μόλις στο 1,4 %. Η κατανομή των αδειών φύτευσης θα πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνει ανά περιφέρεια και όχι ανά ομάδα περιφερειών, ώστε να μην δημιουργηθούν τόσο σοβαρά θέματα με εξόχως δυσμενείς για τον κλάδο συνέπειες. 
Τα αναμενόμενα προβλήματα θα αποφευχθούν μονάχα εάν αποσπαστεί η περιφέρεια Κρήτης από την ομάδα περιφερειών στην οποία κατατάσσεται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 της με αριθμό 916/102034/08-04-2024 ΥΑ και να αποτελέσει ξεχωριστή περιφέρεια για την κατανομή των αδειών φύτευσης. Η κατανομή των αδειών νέας φύτευσης να γίνεται σε δεκατρείς (13) περιφέρειες αντί για εννέα (9) και τα διαθέσιμα στρέμματα σε επίπεδο περιφερειών να καθορίζονται στο ποσοστό 1% της φυτεμένης έκτασης του αμπελουργικού δυναμικού κάθε περιφέρειας, που στην περίπτωση της Κρήτης το 1% αντιστοιχεί σε 775 στρέμματα. Θα πρέπει δηλαδή με κάποιο τρόπο,  με κάποια σημείωση, να διασφαλιστεί η αύξηση των στρεμμάτων για την Κρήτη και όπου αλλού δημιουργείται παρόμοιο πρόβλημα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει το κριτήριο Δ να συνεχίσει να ισχύει.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι πραγματικά λυπηρό να αποτελέσει το ίδιο το υπουργείο αφορμή για συρρίκνωση της παραγωγής και επομένως ανακοπή της εξέλιξης και της ανοδικής πορείας του αμπελοοινικού κλάδου της Κρήτης που έχει κατακτηθεί με μεγάλο κόπο και προσπάθεια των παραγωγών, των οινοποιών, του κοινού φορέα των οινοποιών του νησιού που είναι το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, των τοπικών ΔΑΟΚ, της Περιφέρειας Κρήτης κ.ο.κ. Η Κρητική οινοποιεία έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική την τελευταία 20ετία υποστηρίζοντας το ποιοτικό, εμφιαλωμένο κρασί, βασιζόμενη στις γηγενείς ποικιλίες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο να αποτελέσει τροχοπέδη σε αυτή την προσπάθεια. 
Ευελπιστώντας να κατανοήσετε το μέγεθος των συνεπειών, θα αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες και φυσικά θα είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περεταίρω πληροφορία".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ