ΚΡΗΤΗ

Το δίκτυο AREPO, η προστασία των παραδοσιακών προϊόντων και ο ρόλος της Κρήτης

Η πρόεδρος του δικτύου Ειρήνη Χουδετσανάκη αναφέρεται στις πολιτικές που διαμορφώνονται, αλλά και στη στρατηγική «από το Αγρόκτημα στο Πιάτο»

No profile pic

Πώς καταφέρνουν οι περιοχές της Ευρώπης και προστατεύουν τα προϊόντα τους; Ειδικά αυτά που έχουν ήδη αποκτήσει σήματα ποιότητας; Μπορεί η Κρήτη να ελπίζει σε προστασία των κρασιών, του ελαιολάδου, των τυριών και τόσο σημαντικών προϊόντων που παράγει; Ναι μπορεί και ήδη αυτό γίνεται μέσα από το Δίκτυο AREPO που αποτελεί την Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Ενώσεων Παραγωγών με κύριο σκοπό και αντικείμενο, την προώθηση, προάσπιση και προστασία των προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (Γ.Ε), σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Οργάνων της.

Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των περιοχών προέλευσης και γι’ αυτό το λόγο προστατεύονται σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο μέσω διμερών συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, εξηγεί περιφερειακή σύμβουλος Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη που είναι πρόεδρος της Ένωσης AREPO αυτή την περίοδο.
Τα σήματα ποιότητας που αντιπροσωπεύουν σήμερα οι Γεωγραφικές Ενδείξεις είναι:

  • Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.)
  • Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.)
  • Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (Ε.Π.Ι.Π.)              

 


 

"Η Περιφέρεια Κρήτης έχει καταχωρήσει μέχρι σήμερα στον Ευρωπαϊκό κατάλογο eAmbrosia, 37 Γεωγραφικές Ενδείξεις.
Πιο συγκεκριμένα: 24 τρόφιμα και 12 κρασιά Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. και ένα αλκοολούχο ποτό, την Τσικουδιά Κρήτης" αναφέρει η κ.Χουδετσανάκη. 

Ειδικότερα, Το 1992, με τον κανονισμό 2081/92, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε για πρώτη φορά το καθεστώς για την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων και στη συνέχεια, με τον κανονισμό 2082/92, το καθεστώς για τις βεβαιώσεις ιδιοτυπίας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Με την τελευταία αναθεώρηση, του  Καν(Ε.Ε.)1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2012 «για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων» έχουν προστεθεί και άλλα σχήματα ποιότητας όπως, οι προαιρετικές ενδείξεις «Προϊόν Ορεινής Παραγωγής», «Προϊόν Νησιωτικής Γεωργίας» κ.λ.π.

Σύμφωνα με τους παραπάνω κανονισμούς και στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (Κ.Γ.Π.), οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να στραφούν σε μορφές ολοκληρωμένης ανάπτυξης της υπαίθρου, μέσω της διαφοροποίησης της γεωργικής παραγωγής.
Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα, στους παραγωγούς (ιδίως των μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών)να προωθήσουν ευκολότερα τα προϊόντα τους που παρουσιάζουν εξειδικευμένα και μοναδικά χαρακτηριστικά, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές στην αγορά. Έτσι, αφ’ ενός μεν βελτιώνεται το εισόδημά τους και αφ’ ετέρου οι καταναλωτές μπορούν πλέον να αγοράζουν προϊόντα ποιοτικά, με εγγυήσεις για τη παραγωγή, επεξεργασία και  πιστοποίηση της γεωγραφικής καταγωγής τους.

Το Δίκτυο AREPO αποτελείται αυτήν την χρονική περίοδο από 34 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και περισσότερες από 700 Ενώσεις παραγωγών οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ε.Ε., ενώ το γραφείο της αντιπροσωπείας του στις Βρυξέλλες παρακολουθεί και ενημερώνει καθημερινά για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα ενδιαφέροντος.

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στην Ένωση AREPO από το 2011. Από το 2017 – Οκτώβριο 2020 (η θητεία της προεδρίας από την Περιφέρεια Κρήτης η οποία παρατάθηκε  μέχρι Οκτώβριο 2021) την προεδρία της Ένωσης AREPO από το Νοέμβριο του 2019 κατέχει η  κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη.

"Την τρέχουσα περίοδο η Ένωση AREPO επικεντρώνεται στις εξελίξεις των πολιτικών της Ε.Ε. στον τομέα των τροφίμων (Πολιτική Ποιότητας, Πολιτική Προώθησης, Πολιτική Εμπορίου. Επίσης, στις διμερείς εμπορικές συμφωνίες, στο νέο θέμα των μη αγροτικών Γεωγραφικών Ενδείξεων, στα κρασιά προέλευσης και στη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» τονίζει και συνεχίζει:

"Η Περιφέρεια Κρήτης, ενεργοποιώντας την ομάδα Εργασίας AREPO και αξιοποιώντας την επιστημονική και  ακαδημαϊκή εμπειρία Κρητικών επιστημόνων και φορέων, συνέταξε ένα κοινό έγγραφο με τις θέσεις της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο κοινοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κας Χουδετσανάκη, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, ενώ συζητήθηκε και έτυχε ευρείας αποδοχής κατά την παρουσίασή του από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές  περιφέρειες στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης  της Ένωσης AREPO."

Και καταλήγει:

"Όσον αφορά το απασχολούμενο ζήτημα της επιχειρούμενης υποχρεωτικής επισήμανσης των τροφίμων στην εμπρόσθια πλευρά της συσκευασίας τους, στο πλαίσιο της στρατηγικής από το «Αγρόκτημα στο Πιάτο», η ευρωπαϊκή επιτροπή καλείται, έως την Άνοιξη του 2022, να υιοθετήσει ένα ενιαίο σύστημα επισήμανσης των συσκευασμένων τροφίμων προκειμένου να παρέχεται εμφανώς, μια επιπλέον διευκρινιστική βοήθεια στον καταναλωτή, όταν επιλέγει προϊόντα υψηλής διαιτητικής και διατροφικής αξίας."

 


Δείτε επίσης:

“Από το αγρόκτημα στο πιάτο”

Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, η διαδικτυακή συνάντηση για την στρατηγική της υποχρεωτικής επισήμανσης των τροφίμων

Παρατείνεται η προεδρία της Περιφέρειας Κρήτης στην Ένωση AREPO
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση