Τι λέει το πόρισμα των δασολόγων για τις κοπές δέντρων- «Αναπόφευκτη η πτώση τους»

Newsroom
Newsroom

Η Εισαγγελία Ηρακλείου όρισε δασολόγους- Τι αναφέρεται στο πόρισμα για τα δέντρα

Πολλή συζήτηση έγινε στο Ηράκλειο και αρκετές αντιδράσεις υπήρξαν όταν στις 24 Αυγούστου σημειώθηκε η πρωτοφανής για τα δεδομένα της πόλης σύλληψη του αντιδημάρχου Πρασίνου και Καθαριότητας κ. Νίκου Γιαλιτάκη, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε και νέα σύλληψη, στις 29 Αυγούστου, μετά από μήνυση που υπεβλήθη από πολίτες οι οποίοι εναντιώνονται στις κοπές δέντρων στη λεωφόρο Δημοκρατίας και τη Σμπώκου (δείτε ΕΔΩ), στο Μασταμπά (δείτε ΕΔΩ).

Ύστερα από όλα αυτά, η Εισαγγελία Ηρακλείου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, όρισε δύο δασολόγους για να ερευνήσουν εάν καλώς γίνονται οι κοπές των δέντρων ή όχι κατά το 2023 και το 2024.

Οι δασολόγοι εξέτασαν και τα 32 δέντρα που βρίσκονταν στη λίστα της Διεπιστημονικής Επιτροπής και είχαν κριθεί επικίνδυνα. Το πόρισμα αναφέρεται αναλυτικά σε κάθε επίμαχο δέντρο που βρίσκεται σε περιοχές του Ηρακλείου όπως στη λεωφόρο Δημοκρατίας, αλλά και σε Μασταμπά, Φορτέτσα και Σκαλάνι μεταξύ άλλων...

Στο πόρισμα, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναφέρεται ότι: όλα τα προαναφερθέντα δέντρα ήταν επικίνδυνα για πτώση αφού η άσφαλτος και το τσιμέντο δεν άφηναν χώρο αερισμού, ο χώρος ανάπτυξης ήταν περιορισμένος, οι εργασίες και τα υπόγεια δίκτυα που είχαν γίνει κατά καιρούς είχαν προξενήσει ζημιά στο ριζικό σύστημα, τα δέντρα που είχαν μεγάλο υπέργειο όγκο κόμης και μεγάλο υπέργειο φορτίο είχαν περιορισμένο αυξητικό χώρο για το ριζικό τους σύστημα με κακές συνθήκες αποστράγγισης και αερισμού του εδάφους και ήταν αναπόφευκτη η πτώση τους μελλοντικά.

Στο ερώτημα που τίθεται για το εάν ήταν απολύτως αναγκαία η κοπή και εάν τα δέντρα θα μπορούσαν να σωθούν, οι δασολόγοι απαντούν ότι: όλα τα δέντρα που κόπηκαν από τον Δήμο Ηρακλείου παρουσίαζαν υψηλό κίνδυνο πτώσης, εξαιτίας της έντονης κλίσης τους, είτε λόγω μονόπλευρης ανάπτυξης της κόμης τους, είτε εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αερισμού του εδάφους, στο οποίο φύονταν.

Και το πόρισμα συνεχίζει διευκρινίζοντας πως: "Εάν κάποια από τα δέντρα μπορούσαν να διασωθούν, θα έπρεπε να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανάπτυξης π.χ. επαρκής αυξητικός χώρος, καλές συνθήκες αποστράγγισης και αερισμού του εδάφους, εργασίες στήριξης τους κτλ. συνθήκες οι οποίες όμως ήταν αδύνατο να δημιουργηθούν αφού δεν υπήρχε χώρος για το κάθε δέντρο από τα εξεταζόμενα".

Σε πρώτη φάση, στον Δήμο Ηρακλείου αισθάνονται δικαιωμένοι για τις αποφάσεις τους, τόσο κατά την παρούσα Δημοτική Αρχή του Αλέξη Καλοκαιρινού όσο για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή υπό τον Βασίλη Λαμπρινό, να προχωρήσει σε κοπές των δέντρων που είχαν κριθεί επικίνδυνα από την Διεπιστημονική Επιτροπή.

"Η Κανονιστική Πράξη του 2024 για τις τομές στο οδόστρωμα προστατεύει πλέον τα δέντρα και είναι και μία πρωτοπορία σε εθνικό επίπεδο καθώς ορίζει αποστάσεις και τρόπο εκσκαφής που θα πρέπει να τηρούνται μελλοντικά στα σκαψίματα για τις εγκαταστάσεις και αποκαταστάσεις δικτύων ή βλαβών".

 

Δείτε επίσης:

ΜΑΤ και νέες συλλήψεις για τις κοπές δέντρων στο Ηράκλειο -video

Αλ. Καλοκαιρινός: "Με την ανθρώπινη ζωή δεν ρισκάρουμε"

Συνεχίζονται οι κοπές δέντρων στο Ηράκλειο

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ