ΚΡΗΤΗ

Διεθνής προβολή των κρητικών προϊόντων, μέσω του Yale

Σε συνεργασία με φορείς της Κρήτης στο 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο

Διεθνής προβολή των κρητικών προϊόντων, μέσω του Yale

Μετά από τρία χρόνια με συνεχείς τηλεδιασκέψεις με το Yale ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνδιοργανώνουν, σε αγαστή συνεργασία με το κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο, το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο στο Ηράκλειο.

Επιστήμονες, συγγραφείς, διακεκριμένοι σεφ, διατροφολόγοι και σημαντικοί επαγγελματίες του κλάδου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανεπιστημίου YALE και συμμετέχουν στο διεθνές συμπόσιο που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κρήτη.

Από τις 3 έως τις 5 Μαΐου, το Ηράκλειο θα αποτελέσει το επίκεντρο του διεθνούς γαστρονομικού ενδιαφέροντος, με έναν τριήμερο εορτασμό που θα αναδείξει τις διατροφικές παραδόσεις της Κρήτης ανά τους αιώνες.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό που γίνεται αυτό το συμπόσιο στην Κρήτη και ξεκινά η συζήτηση για την Κρητική διατροφή. Εκτός από τη Μεσογειακή διατροφή θα γίνει και εκτενής αναφορά στην Κρητική δίαιτα καθώς και στον κρητικό τρόπο ζωής. Είναι πολύ σημαντικό που το Συμπόσιο θα φιλοξενήσει κορυφαίους επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου της διατροφής και των τροφίμων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθούν υψηλού κύρους ομιλίες και θα παρεβρεθούν ακαδημαϊκοί εκπρόσωποι θεσμών και σημαντικοί παράγοντες της οικονομικής ζωής της Κρήτης» ανέφερε στο Cretalive η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Κρήτης κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη- Γιακουμάκη.

«Το πρώτο Διεθνές Γαστρονομικό Συμπόσιο αφορά στην κρητική δίαιτα, διατροφή, πολιτισμό και κληρονομιά. Θέλουμε να αναδείξουμε την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά και πώς το παρών και το παρελθόν παρεμβαίνει εμφατικά στο μέλλον του τόπου σε όρους περιβαλλοντικής αειφορίας και ευζωίας που είναι τα δύο βασικά ζητούμενα της σημερινής εποχής. Είναι σπουδαίο τέτοια γεγονότα υψηλής επιστημονικής αξίας να φιλοξενούνται και να ξεκινούν από το Ηράκλειο καθώς με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της πόλης μας» δήλωσε στο Cretalive ο αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σισαμάκης.

1ο diethes symposio

Διεθνής προβολή της Κρητικής διατροφής

Στόχος του Συμποσίου, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό για τα επόμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι η προβολή της Κρητικής διατροφής ως ακρογωνιαίου λίθου μίας ισορροπημένης και υγιεινής ζωής, και των πολλαπλών οφελών για τον σύγχρονο άνθρωπο. Το Συμπόσιο επίσης διερευνά τον ρόλο της εντοπιότητας, της παραγωγικής διαδικασίας των εκλεκτών πρώτων υλών, αλλά και της εκπαίδευσης στη διατήρηση της διατροφικής παράδοσης και της βιώσιμης γαστρονομίας.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Κρήτη αποτελεί σημαντικό παραγωγικό μοντέλο για μία σειρά προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, το μέλι και τα βότανα, τα οποία σε συνδυασμό με το εξαιρετικό μικροκλίμα της περιοχής δημιουργούν ένα μοναδικό ανά την υφήλιο πρότυπο διατροφής.

Το πρόγραμμα του Συμποσίου

Την πρώτη ημέρα του Συμποσίου (3 Μαΐου), οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του καθηγητή Carlo La Vecchia της Università degli Studi di Milano σχετικά με την επίδραση του κρητικού τρόπου ζωής στη διαμόρφωση της επονομαζόμενης Μεσογειακής διατροφής, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Η Τροφή ως Φάρμακο», που θα συντονίσει ο Τάσος Κυριακίδης, Assistant Professor, Yale School of Public Health.

Στις 4 Μαΐου, μέσα από μια σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης θα διερευνηθούν μεταξύ άλλων η αξία του ελαιόλαδου, η σημασία των τοπικών προϊόντων, καθώς και ο ρόλος των γυναικών στη διατήρηση της γαστρονομικής παράδοσης, με τη συμμετοχή καλεσμένων από το εξωτερικό: Rafi Taherian, Associate Vice President Yale Hospitality, Sevasti Chatzopoulou, Associate Professor, Roskilde University, Aylin Öney Tan, Conservation architect, food writer/historian, Guansheng Ma, Professor, Chair of Department of Nutrition and Food Hygiene, School of Public Health Peking University (video presentation), και καθηγητών από το Πανεπιστήμιο του Yale. 

Την τελευταία ημέρα του Συμποσίου, οι διεθνείς καλεσμένοι θα πάρουν μέρος σε μια σειρά παράλληλων δράσεων, με επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς και γευστικές εμπειρίες των τοπικών πρώτων υλών, στο Αγρόκτημα Peskesi και το ξενοδοχείο Cretan Malia Park.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο YALE, (YALE School of Public Health and Yale Hospitality), ενώ την συνολική επίβλεψη και επιμέλεια θα έχει επιστημονική επιτροπή που αποτελείται από καθηγητές του YALE, Έλληνες Ακαδημαϊκούς, διακεκριμένους chefs και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης.

diethnes symposio diatrofis2

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση