ΚΡΗΤΗ

Διεθνής διάκριση για δράσεις εξωστρέφειας για το Πολυτεχνείο Κρήτης

No profile pic

Κατάφεραν να «ξεπεράσουν» την πανδημία και αξιοποιώντας τα νέα μέσα επικοινωνίας που αναπτύχθηκαν αυτήν την περίοδο αναδείχθηκαν πρεσβευτές της Ακαδημαϊκής Κοινότητας της χώρας οργανώνοντας μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων υψηλού επιπέδου.

   Ο λόγος για τα μέλη του Φοιτητικού Παραρτήματος της Διεθνούς Κοινότητας Μηχανικών Πετρελαίου στο Πολυτεχνείο Κρήτης που διακρίθηκαν με το βραβείο Αριστείας «2021 SPE Student Chapter Excellence Award», για τη συνολική δράση του Παραρτήματος κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

   Οι δράσεις της φετινής χρονιάς οργανώθηκαν από το προεδρείο του Παραρτήματος και τους φοιτητές της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Μάριο - Στυλιανό Ακριτίδη, Χαρίλαο Μαργιολάκη, Βαγγέλη Αυθεντόπουλο, Τρύφωνα Κιάιτση και Χαράλαμπο - Άρη Βλαχοκυριάκο σε συνεργασία με τον Ακαδημαϊκό Σύμβουλο του Παραρτήματος Ανδρέα Γιώτη, Επίκουρο Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.

   Περιελάμβαναν μία σειρά από τεχνικές και γενικότερης φύσης διαλέξεις σχετικές με θέματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Ενεργειακής Μετάβασης και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από διακεκριμένους ομιλητές της βιομηχανίας, έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και συνεργασίες με καταξιωμένα ιδρύματα του εξωτερικού. Αρκετές από τις δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διεθνών προγραμμάτων δίνοντας ουσιαστικά την ευκαιρία για ενεργή συμμετοχή στο διεθνές βιομηχανικό και ερευνητικό γίγνεσθαι.

   Μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του Φοιτητικού Παραρτήματος, Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Ανδρέας Γιώτης τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ομάδας των φοιτητών αναβαθμίζει το Πολυτεχνείο Κρήτης και προωθεί την εξωστρέφεια.

   Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «η συγκεκριμένη διεθνής διάκριση "2021 SPE Student Chapter Excellence Award" είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για το Πολυτεχνείο Κρήτης, τους φοιτητές και τους καθηγητές, όσο και για τη χώρα μας, καθώς αποτελεί μια υψηλού επιπέδου επιβράβευση της έμφασης που δίνει το ίδρυμά μας στην προώθηση της εξωστρέφειας, της επαγγελματικής κατάρτισης και της επιστημονικής αριστείας των νέων μηχανικών, ώστε να είναι σε θέση να κατατάσσονται και να αναγνωρίζονται μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο».

   Παράλληλα τονίζει ότι μέσα από την διεθνή διάκριση των φοιτητών αναδεικνύεται και η εξαιρετική ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και του κοινωνικού ρόλου που συντελεί το Πολυτεχνείο Κρήτης .

   Σύμφωνα με τον κ Γιώτη, «ξεπερνώντας τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης αξιοποίησαν άριστα τις διαφορετικές ευκαιρίες και τα νέα μέσα επικοινωνίας που αναδείχθηκαν αυτή την περίοδο, διοργανώνοντας έναν κύκλο διαλέξεων με προσκεκλημένους καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες από το χώρο της Ενέργειας, της Ενεργειακής Μετάβασης και της Διαχείρισης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ενεργειακής Βιομηχανίας για να παρουσιάσουν ανοιχτά τις εμπειρίες, τις γνώσεις και το όραμά τους για το μέλλον της ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα. Οι διαλέξεις ήταν ανοιχτές στο κοινό και προσέλκυσαν σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων, με κάποιες να ξεπερνούν τις 200 συμμετοχές, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την εξωστρέφεια της πανεπιστημιακής κοινότητας».

   Στο έργο και στις πρωτοβουλίες της επιστημονικής ομάδας του ΠΚ αναφέρεται μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ εκπροσωπώντας την ομάδα ο πρόεδρος του παραρτήματος Μάριος -Στυλιανός Ακριτίδης .

   Όπως εξηγεί:«Στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά λειτουργεί από το 2018 φοιτητικό παράρτημα της διεθνούς κοινότητας μηχανικών πετρελαίου (SPE). Το παράρτημα έχει εκλεγμένο προεδρείο αποτελούμενο από τους, Μάριο-Στυλιανό Ακριτίδη, Χαρίλαο Μαργιολάκη, Χαράλαμπο-Άρη Βλαχοκυριάκο, Ευάγγελο Αυθεντόπουλο και Τρύφωνα Κιάιτση, τελειόφοιτους φοιτητές της σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Σκοπός της διεθνούς κοινότητας μηχανικών πετρελαίου και των φοιτητικών παραρτημάτων ανά τον κόσμο είναι η αναπαραγωγή εξειδικευμένου ερευνητικού και επιστημονικού έργου μέσα από διεθνή, περιφερειακά και τοπικά συνέδρια, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, διοργάνωση επιστημονικών διαγωνισμών. Έτσι τα φοιτητικά παραρτήματα χαρακτηρίζονται και ως προθάλαμος για την ένταξη των φοιτητών στην παραγωγική διαδικασία. Παρά τις δύσκολες αντικειμενικές συνθήκες της πανδημίας του Covid-19, το προεδρείο του φοιτητικού παραρτήματος κατόρθωσε να συσταθεί και α λειτουργήσει ικανοποιητικά. Μέσα από την ετήσια δραστηριότητα (ηλεκτρονικές ημερίδες, ηλεκτρονικά σεμινάρια, συμμετοχή σε φοιτητικούς διαγωνισμούς) το φοιτητικό παράρτημα αξιολογήθηκε με το βραβείο αριστείας - Student Chapter Excellence Award 2021- το οποίο αποτελεί διεθνή αναγνώριση τόσο για το παράρτημα όσο και για το Πολυτεχνείο Κρήτης».

   Παράλληλα δίνει και μια άλλη διάσταση που αφορά τον ορυκτό πλούτο επισημαίνοντας: « Όσον αφορά στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου ίσως είναι η πιο σοβαρή πρόκληση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ένα μεγάλο γεωοικονομικό στοίχημα στην Ανατολική Μεσόγειο».

   Η επιστημονική φοιτητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης «TUC SPE Student Chapter», είναι φοιτητικό παράρτημα της Διεθνούς Κοινότητας Μηχανικών Πετρελαίου (Society of Petroleum Engineers SPE). Αποστολή της Διεθνούς Κοινότητας είναι η συλλογή και η διάδοση τεχνικών γνώσεων σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Παρέχει ευκαιρίες στους μηχανικούς και στους γεωεπιστήμονες για την βελτίωση της θεωρητικής, τεχνικής και επαγγελματική τους επάρκεια. Τα φοιτητικά παραρτήματα προωθούν τις δραστηριότητες της Κοινότητας σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση