Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου για την Παγκόσμια ημέρα ελιάς

Διάγγελμα από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας Ελιάς 2017

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου,  ο παγκόσμιος οργανισμός  στον οποίο μετέχουν όλες οι  Ελαιοπαραγωγικές και Καταναλωτικές χωρες  του κόσμου και εδρεύει στην Μαδρίτη,  όρισε  για το έτος 2017 το διάστημα απο 15-30 Νοεμβρίου  ως χρόνο για την οργάνωση εκδηλωσεων για την  Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας σε κάθε  Κράτος μέλος του.

Στην Ελλάδα  ήδη  πραγματοποιούνται  οι εκδηλώσεις  που οργανώνονται  απο τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ και το Ινστιτούτο Ελιας  στα Χανιά (15/11), στο  Ρέθυμνο (24/11), στην Γάργαρη (27/11)  και  στον Αγ. Νικόλαο – Κριτσά (28/11),   οι οποιες  προκριθήκαν απο το Συμβούλιο ως αντιπροσωπευτικές για την χώρα μας.

Στο πλαίσιο των  εκδηλώσεων  αυτών που πραγματοποιούνται  διεθνώς, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του  Συμβουλίου  Δρ. Abdellatif GHEDIRA έδωσε  στην δημοσιότητα μια κοινή δήλωση  των χωρών μελών  που συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελιάς.

Στη συνέχεια παρατίθεται  μια μετάφραση της δηλωσης στα Ελληνικα με ενδεχομενες ατελειες, ενώ  το ακριβες κειμενο της δηλωσης αυτης στα Αγγλικά έχει αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr/neo/en)

Η μετάφραση του διαγγελματος  έχει ως εξής

Διάγγελμα του ΔΣΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιας 2017

Το 1992, οι χώρες μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (Δ.Σ.Ε.) αποφάσισαν να διαιωνίσουν την κοινή  πολιτιστική  τους κληρονομιά  με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιοκομίας.

Είναι μια πλούσια και ποικίλη κληρονομιά που έρχεται  από την αρχαιότητα, όταν η ελιά ήταν σύμβολο  ειρήνης,  αρμονίας, φιλίας και  δόξας. 

Ως δένδρο που συσχετίζεται με την αρχαία ελληνική θεά Αθηνά, η ελιά παριστάνει την δύναμη και την νίκη, την σοφία και την πίστη, την αθανασία και την ελπίδα, τον πλούτο και την αφθονία.

Στις εβραϊκές  θρησκείες, η ελιά είναι ιερό δέντρο ειρήνης και συμφιλίωσης. Συμβολίζει τις ανθρωπιστικές αξίες και  το ελαιόλαδο είναι η πηγή θεϊκού φωτός.

Από τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών με τα κλαδιά ελιάς που περιβάλλουν τον κόσμο, έως το διάσημο περιστέρι του Πικάσο που φέρει ένα κλαδί ελιάς και πολλά άλλα έργα τέχνης, νομίσματα  και γραμματόσημα, το ελαιόδεντρο χρησιμοποιείται για να εκφράσει μηνύματα ελπίδας και καθησύχασης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ