ΚΡΗΤΗ
Διεθνές Οικολογικό Σχολείο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης
Σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών
Εντός του γενικότερου προβληματισμού για τις οικολογικές καταστροφές, ιδιαίτερα σε συνθήκες δραματικών πολεμικών συρράξεων, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), στο πλαίσιο των δράσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, διοργανώνει από κοινού με το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (World Council of Churches – WCC) και το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Χριστιανικό Δίκτυο (European Christian Environmental Network) Διεθνές Οικολογικό Σχολείο στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, από 11έως 18 Νοεμβρίου 2023, με κεντρικό θέμα το ΝΕΡΟ.
Τα ερωτηματικά που απορρέουν από το γεγονός ότι ζήσαμε τον θερμότερο Οκτώβριο των τελευταίων 15 ετών, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ (GISS) της NASA, στην οποία αναφέρεται ότι το Καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο στη Γη από τότε που ξεκίνησαν οι οργανωμένες καταγραφές με επιστημονικό τρόπο το 1880, θα απασχολήσουν τις εργασίες του Οικολογικού Σχολείου, αναζητώντας απαντήσεις για το ποια δύναται να είναι η συμβολή των Εκκλησιών στην αλλαγή νοοτροπίας και συνολικά του τρόπου ζωής μας, για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά και της ανάληψης της ατομικής μας ευθύνης για μία βιώσιμη συμπεριφορά απέναντι στη Φύση.
Οι πρόσφατες μάλιστα καταστροφές στη Θεσσαλία, με τις ακραίες πλημμύρες που επέφερε ο “Ianos”, ο “Daniel” και o “Εlias”, αλλά και οι χιλιάδες των θυμάτων στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης από το ίδιο καιρικό φαινόμενο, αναδεικνύουν τη σημασία της αλληλεγγύης σε πανανθρώπινο επίπεδο, αλλά και το πόσο αναγκαίο είναι να δοθούν απαντήσεις και από τις Εκκλησίες για την επόμενη μέρα για την επούλωση των πληγών.
Οι συμμετέχοντες στο παραπάνω σχολείο είναι νέοι και νέες 18-30 ετών από την Ευρώπη και τη Β. Αμερική και οι θεματικές ενότητες του Οικολογικού Σχολείου περιλαμβάνουν ζητήματα όπως η Κλιματική Δικαιοσύνη, το Νερό, Διατροφή και η Υγεία.
Το Οικολογικό Σχολείο θα προλογίσει ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς ενώ ομιλητές από ορθόδοξη πλευρά θα είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος Αυγουστίνος Μπαϊρακτάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης και ο Αντώνης Καλογεράκης, Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας – Παράρτημα της ΟΑΚ.
Όσον αφορά τις διεθνείς προσωπικότητες που θα συμμετέχουν στο Οικολογικό Σχολείο με διαλέξεις και εργαστήρια, συμπεριλαμβάνονται οι:
- Αιδεσιμότατος Δρ Kenneth Mtata, Διευθυντής Τμήματος Μαρτυρίας και Διακονίας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
- Athena Peralta, Υπεύθυνη Προγράμματος για την Οικονομική και Οικολογική Δικαιοσύνη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
- Dinesh Suna, Συντονιστής του Οικουμενικού Δικτύου Υδάτων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
- Mwai Makoka, Υπεύθυνος του Προγράμματος για την Υγεία και την Ίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
- Manoj Kurian, Συντονιστής της Οικουμενικής Συμμαχίας Συνηγόρων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
Η όλη προβληματική του Συνεδρίου έρχεται ακόμη μία φορά να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ως προς ποια ειδικά μέτρα μπορούν να ληφθούν σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, για την αντιμετώπιση μελλοντικών παρόμοιων ακραίων φαινομένων, αλλά και τον ρόλο των Χριστιανών εν μέσω μικρών και μεγάλων οικολογικών καταστροφών. Οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελούν μια υπενθύμιση προς όλους μας για την αλλαγή παραδείγματος όσον αφορά τον τρόπο ζωής, την επανεύρεση του ορθόδοξου λιτού βίου, αλλά και το όραμα για τον κόσμο και το μέλλον των κοινωνιών μας.
Η θεματολογία του Οικολογικού αυτού Σχολείου αφορά όλους μας όχι τόσο για τις απαντήσεις, αλλά κυρίως για να μας ενημερώσει και να μας ευαισθητοποιήσει για τις συνέπειες της επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης από τη συμπεριφορά του ανθρώπου
Η γλώσσα είναι η αγγλική. Για περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητες συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Αντώνιο Καλογεράκη, τηλ. 2824022245 και 22500.
Η ΟΑΚ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο Συνέδριο με τίτλο «Πόντος, Ιστορία – Μνήμη και Πολιτισμός”: Η σημασία του ποντιακού ελληνισμού» το οποίο διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων Παναγία Σουμελά, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, το ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης. Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, στο σύντομο Χαιρετισμό του σημειώνει τη σημασία του παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού και ολοκληρώνει ως εξής: «και σήμερα, κινδυνεύει και πάλι το λίκνο του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, η Μέση Ανατολή, να μείνει χωρίς χριστιανούς και τα προσκυνήματά μας στους Αγίους Τόπους να αποκτήσουν μουσειακό χαρακτήρα. Η Μικρά Ασία –η Ιωνία, ο Πόντος, η Καππαδοκία (αλλά και η Ανατολική Θράκη και η Βασιλεύουσα)– ως ιδέα και ως παράδοση, ως πνευματικός τόπος και τρόπος είχε, έχει και θα έχει διαρκή παρουσία στη ζωή και στην καρδιά των Ελλήνων. Από την άλλη, η μνήμη των γεγονότων της Μικράς Ασίας αποτελεί αδήριτη ανάγκη για το παρόν και το μέλλον μας: Να μην επιτρέψουμε ο Ελληνισμός να ξαναζήσει παρόμοια ή ανάλογα γεγονότα από τους ίδιους θύτες. 104 χρόνια μετά από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το τεκμηριωμένο ιστορικά έγκλημα του παρελθόντος παραμένει ατιμώρητο, ενώ η επούλωση πολλών «συλλογικών τραυμάτων» ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατή, κυρίως γιατί ο θύτης δεν το έχει αναγνωρίσει και δεν έχει επανορθώσει».
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΟΑΚ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι επιστημονικοί συνεργάτες της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) από 5 έως και 10 Νοεμβρίου θα συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, το οποίο οργανώνει η Γερμανική Ακαδημία του Bad Boll (ΓΕΡΜΑΝΙΑ). Η Ακαδημία του Bad Boll είναι η πρώτη Ακαδημία της Γερμανίας, η οποία ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και στηρίζεται στον Πλατωνικό τρόπο επικοινωνίας και διαλόγου. Στόχος του Σεμιναρίου είναι η ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των επιστημονικών συνεργατών των δύο Ακαδημιών, αλλά και η ολοκλήρωση συγκεκριμένων προτάσεων, με θέμα «Η μνήμη ως απαραίτητο συστατικό της ευρωπαϊκής ιστορίας».