«Διασχίζοντας την Ευρώπη με παραμύθια» - Στην Κρήτη εκπαιδευτικοί από 8 χώρες

Η συνάντηση είχε καταρχήν συντονιστικό, αλλά και επιμορφωτικό χαρακτήρα

Τα 6ο και 44ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου φιλοξένησαν με απόλυτη επιτυχία από τις 13 έως τις 19 Μαϊου την 3η συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Διασχίζοντας την Ευρώπη με παραμύθια» (“Fairytales cross European borders”), στο οποίο συμμετέχουν τα σχολεία μας.  Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς  υποδέχτηκαν 27 εκπαιδευτικούς από Πολωνία, Ιταλία, Ρουμανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Δανία, Τουρκία, καθώς και 10 μαθητές. 

Η συνάντηση είχε καταρχήν συντονιστικό, αλλά και επιμορφωτικό  χαρακτήρα:  Πολωνοί και Τούρκοι εισηγητές προετοίμασαν σεμινάρια για τους ξένους και τους Έλληνες συμμετέχοντες με θέμα «οι νέες τεχνολογίες ως εκπαιδευτικό εργαλείο». 

Αντίστοιχα εκπαιδευτικοί των σχολείων μας παρουσίασαν μέσα από ένα εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού το λαϊκό παραμύθι « Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες» στους ξένους επισκέπτες προκαλώντας έντονα βιώματα και συναισθήματα. 

Παράλληλα οι φιλοξενούμενοι μας, εκπαιδευτικοί και μαθητές, ξεναγήθηκαν στο σχολείο, επισκέφτηκαν τις τάξεις, γνώρισαν από κοντά τους μαθητές μας, ήρθαν σε επαφή με την σχολική καθημερινότητα. 

Επιπλέον οι ξένοι μαθητές, Πολωνοί και Ρουμάνοι της γερμανόφωνης μειονότητας, συμμετείχαν μαζί με τους Έλληνες μαθητές σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο σχολικό πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε μουσική, τραγούδι, κατασκευές, ξεναγήσεις, εκδρομές.  

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι  φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών μας, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα την κουλτούρα του τόπου μας. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργήθηκε το στοιχείο του διαπολιτισμού, στόχος του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος, αναπτύχθηκαν αισθήματα αλληλοσεβασμού, αποδοχής του «Άλλου» και φιλίας. 

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με τον αντιδήμαρχο παιδείας και πολιτισμού κ. Βλαχάκη, με τον οποίο είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από σχετικά με την αρμοδιότητά του θέματα. Η οργανωτική ομάδα των σχολείων μας φρόντισε επίσης, ώστε να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Κρήτης. 

Στο πλαίσιο αυτό ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, στο αρχαιολογικό μουσείο, στην Κνωσό και στην ιστορικής σημασίας Βίλα Αριάδνη, επισκέφθηκαν το ενυδρείο Κρήτης, τον Αγ. Νικόλαο, την Ελούντα, την Πλάκα, την Σπιναλόγκα. 

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό η άψογη συνεργασία των σχολείων με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, η συμβολή του οποίου ήταν σημαντική· με τα εκλεκτά σπιτικά εδέσματα  που προσέφεραν έδωσαν τη δυνατότητα στους επισκέπτες μας να γνωρίσουν την αυθεντική κρητική γαστρονομία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για την ελληνική φιλοξενία. 

Η διοργάνωση έληξε με την γιορτή που οργάνωσαν τα σχολεία μας. Σε αυτήν οι μαθητές του Ε2 με την δασκάλα τους κ. Κατούφα παρουσίασαν το θεατρικό έργο «η Κυρά Καλή και η Κυρά Κακή». 

Την εκδήλωση συμπλήρωσαν παραδοσιακοί χοροί από τον πολιτιστικό σύλλογο Γερανίου και απο τα παιδιά και τη γυμνάστρια των σχολείων κ. Δαμιανάκη.

Με την τρίτη συνάντηση στην Ελλάδα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και θετικές εντυπώσες οι εργασίες του πρώτου έτους του προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει άλλα δύο χρόνια μέχρι τον Ιούνιο του 2020. 

Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε  στην Πολωνία το ερχόμενο φθινόπωρο, όπου οι εκπαιδευτικοί των εννέα χωρών θα επιμορφωθούν στην μέθοδο Μοντεσόρι. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ