Διάλογος Αλληλεγγύης - Συνάντηση φορέων για την αστεγία

Newsroom
Newsroom

Φοιτήτριες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σχεδίασαν και υλοποίησαν συνάντηση δικτύωσης των φορέων που ασχολούνται με την αστεγία

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Πρακτική Εργαστηριακή Άσκηση-Εποπτεία ΙΙΙ», του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), οι φοιτήτριες του Τμήματος, που πραγματοποιούν την άσκηση τους στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, σχεδίασαν και υλοποίησαν συνάντηση δικτύωσης των φορέων που ασχολούνται με την αστεγία.

 Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν η ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στους φορείς ως μια πρώτη κοινή προσπάθεια παρέμβασης για την καλυτέρευση της ζωής των αστέγων της πόλης του Ηρακλείου. Η συνάντηση διεξήχθη την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 19:00, στην Αίθουσα Οδυσσέας Ελύτης, του Κοινωνικού Χώρου, των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, κεκλεισμένων των θυρών, με παρευρισκόμενους τελειόφοιτους του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, του ΕΛΜΕΠΑ και εκπροσώπους των φορέων (Κοινωνικούς λειτουργούς και Ψυχολόγους).

Σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανώσεων για την αστεγία, FEANTSA (2005), υπάρχουν κατηγορίες αστέγων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι άνθρωποι που διαβιούν στο δρόμο, όσοι διαμένουν σε επισφαλείς ή ακατάλληλες κατοικίες κ.α. Από τη συζήτηση αναδύθηκε το ζήτημα της ορατότητας, το οποίο φαίνεται να επιδρά στον προσδιορισμό του ακριβή αριθμού των αστέγων στην πόλη, μαζί με το φαινόμενο της μετακίνησης του πληθυσμού. Παράλληλα, καταγράφηκαν βασικά ζητήματα των ανθρώπων αυτών όπως η απουσία ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και άλλες δυσμενείς συνθήκες που μπορεί να υπάρχουν.

Ως επιστέγασμα της συζήτησης, αναφέρθηκαν από τους φορείς και τους φοιτητές πιθανές λύσεις για τη μείωση του φαινομένου και τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς. Οι λύσεις που καταγράφηκαν ήταν η δημιουργία ενός Κέντρου Ημέρας, η δημιουργία ενός υπνωτηρίου, ο επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων της Δομής του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων και η δημιουργία κινητών μονάδων πλυντηρίου και μπάνιου.

Η συνάντηση έκλεισε με θετικό πρόσημο, με την ενεργό συμμετοχή των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, της Κινητής Μονάδας του ΚΕΘΕΑ, της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, της Θάλασσας Αλληλεγγύης και της ομάδας των Streeters, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση μας. Φιλοδοξούμε, ο διάλογος αυτός να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάδειξη των δυσμενών συνθηκών που βιώνουν οι συμπολίτες μας και την αφετηρία για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.

Ευχαριστούμε θερμά τους παραπάνω φορείς που έδωσαν φωνή στους ανθρώπους μας.

Συντονίστριες της δράσης ήταν η κα Ευανθία-Μαρίνα Εξάρχου και η κα Αναστασία Λυκοθανάση, με την υποστήριξη της κας Λαμπρινής Γιαννακίδου, της κας Βασιλικής Ιωσηφίδη και της κας Ελένης Σταυρακάκη, υπό την εποπτεία του κ. Ηλία Μεραμβελιωτάκη, Κοινωνικού λειτουργού και Επόπτη-Εκπαιδευτικού του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ και του κ. Διονύσιου Κοκκώνη, Κοινωνικού λειτουργού και Επόπτη-Πλαισίου των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού.




 

  




 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ