ΚΡΗΤΗ

Διαδικτυακές ομιλίες διακεκριμένων Ελλήνων Φυσικών του εξωτερικού από το Γενικό Λύκειο Μοχού

Αύριο Πέμπτη 5/12/24 και ώρα 7μμ ο Καθηγητής Χρήστος Τουραμάνης θα μιλήσει με θέμα: «Εξερευνώντας το Κβαντικό Σύμπαν. Πειράματα μεγάλης απόστασης με δέσμες νετρίνων από επιταχυντές.»

Διαδικτυακές ομιλίες διακεκριμένων Ελλήνων Φυσικών του εξωτερικού από το Γενικό Λύκειο Μοχού

Η Φυσική είναι παντού κι αυτό προσπαθεί να αναδείξει η σύμπραξη του Γενικού Λυκείου Μοχού (Διευθυντής Νίκος Τουμανίδης, Φυσικός – Ραδιοηλεκτρολόγος, MSc, MEd, PhDc) και του Πρότυπου ΓΕΛ Πάτρας (υπεύθυνος Ομίλου Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Γεωπιστημών Μιχάλης Πετρόπουλος, Φυσικός MSc).

Ο έγκυρος επιστημονικός λόγος είναι ό,τι καλύτερο έχουμε να προσφέρουμε στα νέα παιδιά, σε μας και στην κοινωνία ευρύτερα.

Και, βέβαια, είναι κι ένας οδηγός για το τι μπορεί να κάνει ένας νέος άνθρωπος μετά τις βασικές του σπουδές.

Στα πλαίσια αυτά οργανώνονται διαδικτυακές ομιλίες διακεκριμένων Φυσικών που παρουσιάζουν πτυχές τις Επιστήμης και των Εφαρμογών της.

 

Αύριο Πέμπτη 5/12/24 και ώρα 7μμ ο Καθηγητής Χρήστος Τουραμάνης θα μιλήσει  με θέμα: «Εξερευνώντας το Κβαντικό Σύμπαν. Πειράματα μεγάλης απόστασης με δέσμες νετρίνων από επιταχυντές.». Η διάλεξη θα δοθεί  στο σύνδεσμο:

https://minedu-secondary.webex.com/meet/ntouman

Ο Χρήστος Τουραμάνης είναι Καθηγητής Πειραματικής Σωματιδιακής Φυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ. Σπούδασε Φυσική στο ΑΠΘ (1982-86) κι έκανε το Διδακτορικό του στο CERN (1987-92). Ελαβε υποτροφία CERN και PPARC Advanced Research Fellowship.

Στο CERN κατέχει εξέχουσα θέση σε επιτροπές του Large Hadron Collider (Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή). Συμμετέχει σε επιτροπές για την Ερευνα & την Τεχνολογία του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη Φυσική των νετρίνων και ίδρυσε το 2004 τη σχετική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

 

Την  Τρίτη 10/12/24 και ώρα 7μμ ο Καθηγητής Γεώργιος Ζήσης, θα μιλήσει με θέμα: «Προσιτός έξυπνος φωτισμός για έξυπνες πόλεις, έξυπνα κτίρια, έξυπνα σπίτια. Ονειρο ή πραγματικότητα;». Η διάλεξη θα δοθεί επίσης στον παραπάνω σύνδεσμο.

Ο κύριος Γιώργος Ζήσης είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Toulouse III Paul Sabatier (Γαλλία), του οποίου διετέλεσε Αντιπρύτανης. Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα και αποφοίτησε το 1986 από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ελαβε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στην Επιστήμη του Πλάσματος το 1987 και το 1990 από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης III.

Ο κύριος τομέας εργασίας του είναι στον τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας των Πηγών Φωτός. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη φυσική των ηλεκτρικών εκκενώσεων που χρησιμοποιούνται ως πηγές φωτός, για συστήματα φωτισμού στερεάς κατάστασης, θέματα τυποποίησης και ποιότητας για πηγές φωτός. επιπτώσεις του φωτισμού στην ενέργεια, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την υγεία και την ασφάλεια. Είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «Φως και Ύλη» του Εργαστηρίου LAPLACE.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση