ΚΡΗΤΗ
Δένδιας: Επεξεργαζόμαστε τα βήματα για 12 μίλια νότια της Κρήτης
«Έχει ήδη αποφασιστεί η επέκταση στο Ιόνιο και στο υπ. Εξωτερικών επεξεργαζόμαστε τα επόμενα σχετικά βήματα», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών
SHARE:
«Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι η επιδείνωση των σχέσεών της με την Ελλάδα έχει κόστος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενώ δεν υφίσταται όφελος», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή της στάσης της ο Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δημιουργία λίστας κυρώσεων από την Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
«Το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια», διαβεβαιώνει ο κ. Δένδιας. Ενώ απαντά σιβυλλικά στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης: «Επεξεργαζόμαστε τα επόμενα σχετικά βήματα».
Με καθαρή γλώσσα ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή σε διάρκεια αλλά και διάχυση τουρκική προκλητικότητα» και αποκαλύπτει ότι σε αυτό το κλίμα οι διερευνητικές επαφές είναι αδύνατες.
«Στις τουρκικές προκλήσεις απαντάμε με σύνεση. Δεν πέφτουμε στην παγίδα που μας στήνει η Τουρκία. Δεν επιθυμούμε τη στρατιωτικοκοποίηση της αντιπαράθεσης, ούτε είμαστε εμείς που θα ανεβάσουμε το επίπεδο της έντασης κατακόρυφα. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως ανοχή», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Τουρκία «υποστηρίζει ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, προωθεί διχαστικό λόγο και τείνει να γίνει το φερέφωνο του ακραίου Ισλάμ στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή», ενώ αναφέρεται στη συνεργασία με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.
Αναλυτική η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών στην ερώτηση αν και πότε η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μερική επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης:
Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. με βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει ήδη αποφασισθεί η επέκταση στο Ιόνιο και στο Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργαζόμαστε τα επόμενα σχετικά βήματα. Είναι σαφές ότι το ίδιο αποκλειστικό μας δικαίωμα ως παράκτιου κράτους υφίσταται και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο, με βάση τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας και βεβαίως το εθνικό συμφέρον.