«Δεν θα υπάρχει προσωπικό να θάψει τους νεκρούς»: Δεκτό το αίτημα των συμβασιούχων από το δημοτικό συμβούλιο

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Πρόκειται για συνολικά 187 εργαζόμενους, οι οποίοι ζητούν αναβολή στην εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους οι συμβασιούχοι

Ομόφωνα δεκτό έγινε το αίτημα συμβασιούχων του δήμου Ηρακλείου για συναίνεση σε αναβολή για την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να διατηρηθούν οι προσωρινές διαταγές για 187 εργαζομένους.

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές ομάδες εργαζομένων (135, 17 και 35) οι οποίοι, μέσω της δικηγόρου τους, Ευτυχίας Κατσαρού, ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να υποστηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων για αναβολή ώστε να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους οι συμβασιούχοι.

Προς στιγμήν επικράτησε μία μικρής κλίμακας ένταση αναφορικά με το γεγονός ότι διαχρονικά οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι λαμβάνουν τη θετική απόφαση του Σώματος υπέρ τους ωστόσο οι δικηγόροι του δήμου υποστηρίζουν μία διαφορετική άποψη στο δικαστήριο.

Αναφορικά με αυτό το φαινομενικά (για μη νομικούς) παράδοξο η δημοτική σύμβουλος Αντιγόνη Ανδρεάκη ανέφερε: «όταν δίνουμε θετική εισήγηση για να παραμείνουν στη δουλειά τους αλλά οι νομικοί του δήμου δεν υποστηρίζουν το αίτημα, αυτό τι σημαίνει; Ακυρώνει το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου; Ό,τι συζήτηση κι αν κάνουμε εμείς εδώ δε θα λυθεί το πρόβλημα εάν η Πολιτεία δεν αποφασίσει να ανοίξει μόνιμες θέσεις εργασίας».

Η απάντηση ήταν άμεση, κατηγορηματική και κατατοπιστική από την πλευρά της νομικού και αντιδημάρχου Διοίκησης και Προγραμματισμού Γιάννας Καλονάκη η οποία ανέφερε προς το Σώμα: «πάντα δίνονται οι αναβολές είτε συμφωνήσει ο δικηγόρος του δήμου είτε δεν συμφωνήσει. Ο δήμος δεν μπορεί να συνομολογήσει αλλά ο δικαστής πάντα λαμβάνει υπόψιν του το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου. Ο δικηγόρος είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει τη νομιμότητα για τα συμφέροντα του δήμου» ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση προς το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει το ψήφισμα εκδίδοντας σχετική απόφαση.

symbasiouxoids..

Από την πλευρά των συμβασιούχων η νομική τους εκπρόσωπος Ευτυχία Κατσαρού κατέστησε σαφές ότι οι ίδιοι δεν ζητούν σε καμία περίπτωση "εντέλλεσθε", δηλαδή έγγραφα που ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλέψουν καθ’ υπέρβασιν των καθηκόντων τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «απαιτείται η προτροπή του δημάρχου από το ανώτατο όργανο του δήμου για τη συναίνεση. Εάν δεν συναινεί ο δήμος πολύ δύσκολα δίνονται οι αναβολές. Εάν δικαστεί η υπόθεση τους και απομακρυνθούν σε 15 μέρες από την δουλειά τους δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να θάβουν τους νεκρούς. Οι γνωμοδοτήσεις των δικηγόρων πολλές φορές δεν γίνονται δεκτές από τα όργανα στα οποία απευθύνονται. Δεν θέλουμε "έγγραφα εντέλλεσθε"».

Ο Νίκος Γιαλιτάκης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, ζήτησε και έλαβε το λόγο λέγοντας πως θεωρείται ως ο πλέον αρμόδιος για το θέμα αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι εμπίπτουν στην δική του αντιδημαρχία (Πρασίνου, Καθαριότητας ενώ και οι εργαζόμενοι του Κοιμητηρίου ανήκουν στην εν λόγω αντιδημαρχία). Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν ο ίδιος είπε πως: «το αίτημα είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε. Είναι διαχρονική ήττα της Αυτοδιοίκησης που μπαίνει στη βάσανο να συνδιαλέγεται με ανθρώπους που φυσικά θα έπρεπε να είναι μόνιμοι. Δεχόμαστε αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος χωρίς να έχουμε τους ανάλογους πόρους. Συναινούμε στην αναβολή και θα είμαστε εκεί και θα το αναφέρουμε στην έδρα του δικαστηρίου και πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα κατανοήσει τις σταθερές μας ανάγκες. Δεν είναι ευχάριστη θέση του αιρετού να μην μπορεί να χαράξει μία σταθερή πολιτική».

symbasiouxoids2

«Εφόσον οι εργαζόμενοι έχουν αξιολογηθεί και κριθεί απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου συμφωνούμε στο αίτημα» ανέφερε κατά την εισήγηση του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ηράκλειο, η πόλη μας», Μαρίνος Παττακός.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο για σένα», Μαρία Καναβάκη, ξεκαθάρισε ότι είναι «δεδομένη η στήριξη στα αιτήματα των εργαζομένων που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες και στηρίζουμε το εύλογο αίτημα τους».

Η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λίνα Ανδρουλάκη, είπε ότι: «η ανάγκη των εργαζομένων δεν είναι για την αναβολή αλλά για μόνιμες θέσεις εργασίας. Διαχρονικά έχουν κρατηθεί σε ομηρία οι συμβασιούχοι χωρίς να γνωρίζουν εάν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παντελής Ρυακιωτάκης, στο τέλος έδωσε το λόγο στον δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό, ο οποίος τοποθετήθηκε τόσο για το θέμα του ψηφίσματος αυτού καθαυτού όσο και για το θέμα της συνομολόγησης λέγοντας πως «συμφωνούμε στη βάση και στην ουσία της συζήτησης για τις ανάγκες που υπάρχουν. Το θέμα έχει πολύ συγκεκριμένη νομική διάσταση και αφορά την υπέρβαση της νομιμότητας. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά δεν προτίθεμαι να δώσω εντολή με συμβολαιογραφική πράξη. Προτροπή ναι, συνεννόηση ναι, αυτό θα πράξω έτσι ώστε η στάση στο δικαστήριο να είναι στο μέγιστο βαθμό εναρμονισμένη με την απόφαση που νομίζω θα είναι ομόφωνη εδώ στο δημοτικό συμβούλιο».

proedreio..........

 

Δείτε επίσης:

Σημαντική νίκη: Μένουν στην εργασία τους στο Δήμο Ηρακλείου οι 135 συμβασιούχοι

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ