ΚΡΗΤΗ

Δεν πρόλαβε να αρχίσει... και τέλειωσε ο τρύγος στην Κρήτη!

Δυσοίωνα τα πρώτα μηνύματα για την παραγωγή του επιτραπέζιου σταφυλιού

No profile pic

Ο τρύγος τέλειωσε πριν καν αρχίσει στα αμπέλια της Κρήτης! “Η χρονιά πάει χάλια, πιο χάλια δεν γίνεται!” περιέγραψε στην εκπομπή “Όρεξη έχεις πρωί πρωί;” του Livetalks ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, μέλος της Ένωσης Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.

“Είχαμε μία μικρή αύξηση στην τιμή του επιτραπέζιου σταφυλιού και είχαμε μία τεράστια πτώση στην παραγωγή. Ο παραγωγός είχε πάνω – κάτω τα μισά έσοδα απ’ ο,τι είχε πέρυσι, που θεωρούμε ότι ήταν μία πολύ κακή χρονιά! Δεν κάλυψε ούτε τα έξοδα του γεωπόνου!”.

Ο κ. Καμπιτάκης μας το κάνει... εικόνα: “Φανταστείτε ότι η κάθε κουρμούλα δίνει κατά μέσο όρο γύρω στα 10 κιλά κάθε χρόνο. Εφέτος με τις ζημιές του καύσωνα και του αέρα, φτάσανε τα φυτά αυτά να δίνουν στον παραγωγό γύρω στα 2 με 3 κιλά! Είναι μία τεράστια καταστροφή κι αυτό φαίνεται απ’ τη συγκομιδή! Εφέτος ήταν η μόνη χρονιά που δεν είχαμε κοιλιά! Δεν γινόταν να είναι πιο χάλια!”.

Όσο αφορά τις τιμές, αυτές θα είναι λίγο πιο αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, κυμαινόμενες από
60-65 λεπτά το κιλό, χωρίς αυτό να έχει κάποια ουσία στην... τσέπη του παραγωγού.



Σε αυτή τη φάση οι αμπελουργοί είναι στη φάση του οινοποιήσιμου και της σταφιδοποίησης

Η σταφίδα πάει πολύ καλά εφέτος και ίσως σώσει κάπως την παρτίδα. “Θα έχουμε μία πολύ καλή παραγωγή, η οποία θα απευθύνεται κυρίως στην ντόπια κυρίως αγορά, διότι στο εξωτερικό ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός και είναι πολύ χαμηλές οι τιμές. Πιστεύω ότι η Κρήτη θα περάσει τους 1.000 τόνους!” εκτίμησε ο κ. Καμπιτάκης και συμπλήρωσε: “ Ήταν τρελό να τρώμε τούρκικη και ιρανική σταφίδα, όταν εμείς μπορούμε να παράξουμε ένα άριστο προϊόν, σίγουρα πιο ποιοτικό και πιο καλό απ’ ότι η εισαγόμενη σταφίδα. Πρέπει ο στόχος αυτός, δηλαδή οι 3 με 4 χιλιάδες τόνοι που θα τραβήξει η αγορά, να είναι ντόπια – κρητική σταφίδα. Είναι ένας στόχος που πιστεύω ότι θα επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια. Οι αμπελουργοί 20 χρόνια τώρα πιστοποιούμε τις παραγωγές, χρησιμοποιούμε μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα. Αυτό ούτε στην Τουρκία γίνεται, αλλά ούτε και στο Ιράν. Φαντάζεστε λοιπόν όλα αυτά τα σκουπίδια που έρχονται εδώ, το τι δίνουμε στον κόσμο και τρώει. Τα προϊόντα μας είναι και θα είναι καθαρά!”.
 

Προχθές, εξάλλου, ξεκίνησε και η διαδικασία της παραλαβής οινοστάφυλων από την Ένωση Ηρακλείου.

Οι τιμές είναι γνωστές ανά ποικιλία.  “Θεωρώ ότι η διαδικασία θα πάει καλά” είπε ο κ. Καμπιτάκης αφήνοντας αιχμές για την στάση ορισμένων ιδιωτών: “Βλέπουμε κάποια παρατράγουδα. Βλέπουμε κάποιους ιδιώτες από εδώ και από εκεί και εκμεταλλευόμενοι ότι είναι γεμάτες οι δεξαμενές, ότι δεν έχει προχωρήσει η απόσταξη κρίσης που όλοι μαζί πετύχαμε, να αγοράζουν σταφύλια σε πολύ εξευτελιστικές τιμές. Όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων! (...) Πρέπει να πάρουμε ρίσκα υπέρ του παραγωγού, να τον βοηθήσουμε να πάει στην επόμενη μέρα” τόνισε ο αντιπρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.



Ο κ. Καμπιτάκης αναφέρθηκε τέλος στην έξαρση που παρουσιάζει ο δάκος στην βόρεια ζώνη, ειδικά του νομού Ηρακλείου. Ο καιρός δεν ήταν ευνοϊκός, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό του επιβλαβούς εντόμου.

Η Περιφέρεια συνιστά στους παραγωγούς, απ’ τις πιο προβληματικές περιοχές, να μπουν με ολικό ψεκασμό με επιτρεπόμενα φάρμακα, “διότι δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς το πρόβλημα”.



Ακούστε το ηχητικό:

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση