ΚΡΗΤΗ

"Δεν δίνουν λύσεις για το νοσοκομείο μας οι αποφάσεις της 7ης ΥΠΕ"

Ανοικτή Επιστολή του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας

"Δεν δίνουν λύσεις για το νοσοκομείο μας οι αποφάσεις της 7ης ΥΠΕ"

"Δεν δίνουν λύσεις για το Νοσοκομείο μας οι αποφάσεις της συνεδρίασης της 7ης ΥΠΕ" σημειώνει σε ανοικτή επιστολή του ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας, στην οποία αναφέρει:

 

   

Την 10η Αυγούστου 2023 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της 7η ΥΠΕ  με τους Διοικητές των Νοσοκομείων και τους Ιατρικούς Συλλόγους Κρήτης. Με την λήξη της συνεδρίασης εκφράστηκε αισιοδοξία και μάλιστα με την έκφραση «λευκός καπνός» από τους συμμετέχοντες.

Εμείς ως κοινωνικός φορέας που αγωνιά για το μέλλον του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, μελετήσαμε με κάθε καλή πρόθεση τα συμπεράσματα της συνάντησης αυτής.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για επανάληψη των ίδιων θέσεων και υποσχέσεων που είχαμε στο παρελθόν και που δεν έλυσαν και ούτε πρόκειται να επιλύσουν το πρόβλημα της σοβαρής υποστελέχωσης του Νοσοκομείου μας.


Τι προέκυψε από την συνεδρίαση;  


Α) Επαναπροκήρυξη των άγονων θέσεων σε ανώτερη βαθμίδα για να είναι ελκυστικές. Χαιρετίζουμε την πρόταση αυτή ως θετική. Έχουμε δικαίωμα όμως να διερωτόμαστε, γιατί εξ αρχής δεν προκηρύχθηκαν αυτές οι ανώτερες θέσεις, ενώ εμείς επιμέναμε και ενώ εφαρμόστηκαν για άλλα Νοσοκομεία; Οι γιατροί που έφυγαν από εμάς προς άλλα Νοσοκομεία απολαμβάνουν σήμερα διευθυντικές θέσεις και μάλιστα πολυτελείας αφού έχουν δίπλα τους  άλλους συναδέλφους της ίδιας ειδικότητας για να μοιράζονται κόπο και ευθύνες. Η δική μας Αναισθησιολόγος, ο δικός μας Παθολόγος, ο δικός μας Ακτινολόγος είναι ολομόναχοι με όλες τις συνέπειες για τη συνολική λειτουργία του Νοσοκομείου. Κατά τα άλλα θα μας κρίνουν με βάση την πληρότητα του Νοσοκομείου.Με την πληρότητα  έχουν δικαίωμα να μας κρίνουν ΜΟΝΟΝ μετά τη πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου, όπως την εξήγγειλε προεκλογικά στην Ιεράπετρα ο Πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης.

 Β) Επικουρικοί Γιατροί. Χρειαζόμαστε Αναισθησιολόγους, Παθολόγους, Ακτινολόγους, Γενικούς Γιατρούς, Πνευμονολόγους, Καρδιολόγους κλπ. Υπάρχουν γιατροί αυτών των ειδικοτήτων στις λίστες; OXI.  Γενικά οι λίστες είναι άδειες αφού οι γιατροί απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα ή φεύγουν για το εξωτερικό. Και εν πάση περιπτώση, γιατί επικουρικοί γιατροί και όχι γιατροί σε μόνιμες οργανικές θέσεις; Αν προσδοκούμε λοιπόν στις λίστες των επικουρικών, για το Νοσοκομείο μας δεν θα υπάρξει λύση. Πέρα από το ότι οι αμοιβές των επικουρικών γιατρών βαραίνουν τον ήδη ανεπαρκή προϋπολογισμό του Νοσοκομείου μας.  

Γ) Οικονομικά κίνητρα για την «εθελοντική μετακίνηση γιατρών»: Λύση μόνο για ένα μήνα για κάθε γιατρό. Προβλέπεται ήδη χωρίς ανταπόκριση των γιατρών. Ερώτημα α: Το τμήμα τους, το Νοσοκομείο που υπηρετούν και οι ΥΠΕ στις οποίες ανήκουν, συμφωνούν; Κλείνουμε προσωρινά μια τρύπα και ανοίγουμε άλλες. Ερώτημα β. Γιατί να προτιμηθεί το Νοσοκομείο μας όταν το ΕΣΥ Πανελλαδικά πάσχει ασφυκτικά από υποστελέχωση; Ερώτημα γ. Στέγη; Πού; Ποιος την παρέχει; Ας πούμε ξενοδοχείο. ενοικίαση ή Airbnb. Ποιος πληρώνει; Αδιευκρίνιστο. Οι αμοιβές τους και το ειδικό κίνητρο των 1800 ευρώ πάλι από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου. Ερώτημα δ. Γιατί να γίνονται μετακινήσεις με ότι προβλήματα προκαλούν αυτές και όχι διορισμοί νέων  γιατρών στο Ε.Σ.Υ. ; Θα συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε τους ελάχιστους απομείναντες; Αλήθεια η περιπλανώμενη ιατρική επιτρέπεται; Αποχώρησαν για διάφορους λόγους χιλιάδες γιατροί από το ΕΣΥ. Γιατί δεν διορίζονται άλλοι στη θέση τους;

Δ) Κάλυψη αναγκών από ιδιώτες με Δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Και αυτό προβλέπεται από τον νόμο Γκάγκα-Πλεύρη και δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους γιατρούς. Τι φταίει; Εξ άλλου ιδιώτες γιατροί με ειδικότητες που είναι αναγκαίες για την στοιχειώδη ανάκαμψη του Νοσοκομείου μας, δηλαδή Αναισθησιολόγοι, Ακτινολόγοι δεν υπάρχουν στον τόπο μας και  Γενικοί Γιατροί. Καρδιολόγοι και Παθολόγοι δεν επιθυμούν να εμπλακούν με το Νοσοκομείο. Και πάλι το κόστος στον προϋπολογισμό.

Ε) Κάλυψη εφημεριών από ιδιώτες με αμοιβή 250 ευρώ ανά εφημερία. Προβλέπεται ήδη. Δεν υπάρχει ανταπόκριση. Πόσο δίκαιο είναι για τους υπηρετούντες γιατρούς που αμείβονται με πού λιγότερο από τα μισά; Τι αναταραχές θα προκαλέσει; Πώς μπορεί ο ιδιώτης γιατρός να καλύψει τις ανάγκες των εσωτερικών ασθενών αφού δεν τους γνωρίζει; Τι εμπειρία έχει από δευτεροβάθμια νοσοκομειακή ιατρική;  

Στ) Επαναφορά συνταξιούχων.

Γιατροί που είναι μακριά από τα σύγχρονα δεδομένα, με τρεμάμενα χέρια και πόδια ενώ οι νέοι μας στη Γερμανία. Παράλογο! Τα χρήματα που θα δοθούν σε συνταξιούχους, γιατί δεν δίνονται για διορισμούς νέων γιατρών;   

Ζ) Αναμόρφωση Οργανισμών με βάση τον σχεδιαζόμενο υγειονομικό χάρτη.

Εδώ κρύβεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Όταν στους χάρτες του κυρίου Πλεύρη δεν περιλαμβανόταν ολόκληρη η Νοτιοανατολική Κρήτη και όταν η κυρία Γκάγκα ξεδιάντροπα μας έδινε ως αποστολή μόνο τη φιλοξενία χρονίως πασχόντων και ΤΕΠ, σε τι οργανισμό μπορούμε να ελπίζουμε; Ο μπλε φάκελος τους, με τους απαξιωτικούς και προσβλητικούς για τον τόπο μας σχεδιασμούς, βρίσκεται στα γραφεία της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

 

Έχουμε υποχρέωση να παραμένουμε αταλάντευτοι στις θέσεις μας, έτσι όπως μας το υπέδειξε σύσσωμος ο λαός της Ιεράπετρας στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 2ης Φεβρουαρίου.


    Άμεση στελέχωση με το απαραίτητο Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό με διορισμούς για αναπλήρωση των κενών θέσεων σε μόνιμες οργανικές θέσεις.
    Αύξηση του μισθολογίου όλων των υγειονομικών σε επίπεδα αξιοπρέπειας.
    Το Νοσοκομείο να είναι αυτοδιοίκητο με το δικό του Διοικητικό Συμβούλιο και δικό του Α.Φ.Μ.
    Να ενταχθεί άμεσα το Νοσοκομείο στα Νοσοκομεία Προβληματικών Περιοχών τύπου Α1 για να δοθούν κίνητρα στελέχωσης.
    Να γίνει άμεση τροποποίηση και αναβάθμιση του Οργανισμού ώστε να καλύπτονται  οι  ανάγκες υγείας  της περιοχής.
    Να μετονομασθεί  το Νοσοκομείο μας σε ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.


Το Νοσοκομείο μας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και λίγο πριν την ουσιαστική του κατάργηση. Δεν έχουμε περιθώρια αναμονής. Πρέπει η πολιτεία να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα, όπως η αντιμετώπιση κρίσεων από την Πολιτική Προστασία.

Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι ο σύλλογος μας δεν έχει πολιτικούς ή κομματικούς σκοπούς. Ούτε επιθυμεί να εμπλέκεται σε σενάρια κινδυνολογίας.. Και σε καμιά περίπτωση δεν εμπλεκόμαστε σε στείρες αντιπολιτευτικές μεθοδεύσεις. Θέτουμε τα ερωτήματα αυτά, μόνον ως έκφραση της αγωνίας μας για το μέλλον του τόπου μας.   

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Οι προκηρύξεις θέσεων γίνονται με λάθος τρόπο και αδικούν παράφορα τα επαρχιακά και απομακρυσμένα Νοσοκομεία. Ο γιατρός, με βάση τον νέο νόμο θα πάει στα μεγάλα αστικά κέντρα που διαθέτουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να αυξήσει το εισόδημα του.  Η ταυτόχρονη και με σταγονόμετρο προκήρυξη θέσεων σε όλη την Κρήτη και Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδώσει και το γνωρίζουν. Πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Για να επιλυθεί το πρόβλημα της Ιεράπετρας πρέπει να προκηρυχθούν στοχευμένα, μόνο για το Νοσοκομείο μας και χωρίς ταυτόχρονη άλλη προκήρυξη οι τρείς θέσεις Αναισθησιολόγων, οι τρείς θέσεις Παθολόγων, οι δύο θέσεις Ακτινολόγων, οι τέσσερις θέσεις Γενικών Ιατρών, οι δύο θέσεις Καρδιολόγων κλπ. Όταν προκηρύσσεται μία μόνο θέση και μάλιστα ταυτόχρονα με άλλα Νοσοκομεία, δεν πρόκειται να συμμετάσχει κανένας γιατρός. Αν στον τρόπο αυτό, προστεθεί α) αξιοπρεπής αμοιβή, β) ένταξη του Νοσοκομείου μας στα Νοσοκομεία προβληματικών περιοχών τύπου Α1 ώστε να δοθούν τα προβλεπόμενα κίνητρα και γ) αυτοδιοίκηση του Νοσοκομείου ώστε οι γιατροί να νοιώθουν ασφάλεια και σταθερότητα  και δεν κινδυνεύουν με μετακινήσεις ή «εντέλλεστε», τότε και μόνον τότε θα πληρωθούν οι θέσεις. Αν σε αυτά προσθέσουμε και έναν νέο Οργανισμό, αναβαθμισμένο με τμήματα και ειδικότητες που είναι απαραίτητες και σήμερα λείπουν από τον οργανισμό τότε θα υπάρξει η απαιτούμενη λύση και η αισιοδοξία για το μέλλον, χωρίς να χρειάζεται κανένα μέτρο από αυτά που συζητήθηκαν στην 7η ΥΠΕ την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023.

Είμαστε σίγουροι ότι τα πιο πάνω είναι λογικά και εύκολα υλοποιήσιμα. Το ερώτημα είναι μόνον αν υπάρχει η βούληση. .

Η θέση της κυρίας Γκάγκα ….. «στο τέλος θα μου ζητήσετε και νευρολόγο», η απάντηση μας είναι ΝΑΙ κυρία Γκάγκα, δικαιούμαστε και Νευρολόγο και Ενδοκρινολόγο και Γαστρεντερολόγο και ότι άλλο χρειαστεί. Και θα καταθέσουμε πρόταση οργανισμού με τους γιατρούς που χρειάζεται ο τόπος μας.

Απευθυνόμενοι στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τους παρακαλούμε να πετάξουν από τον μπλε φάκελο ότι αφορά την Ιεράπετρα και μαζί να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αν δεν επιθυμούν να ανταποκριθούν στις προτάσεις μας, έχουμε εναλλακτική λύση που είμαστε στη διάθεση τους να την συζητήσουμε.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση