ΚΡΗΤΗ
Δεν αλλάζουν τα δεδομένα για το ΜΑΡΙΝΑ, λέει ο ΟΛΗ!
Διευκρινίζει πως επουδενί το ΚΑΣ δεν απεντάσσει το ΜΑΡΙΝΑ από τους λιμενικούς χώρους του ΤΑΙΠΕΔ
SHARE:
Σαφείς αποστάσεις για τα όσα φαίνεται να υποστηρίζουν στο Δήμο Ηρακλείου για την τύχη του δημοτικού αναψυκτηρίου ΜΑΡΙΝΑ, που ανήκει στα περιουσιακά στοιχεία του ΟΛΗ, μετά τη γνωμοδότηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων για τη χρήση, το χαρακτήρα και τη λειτουργία του χώρου, παίρνει με ανακοίνωση του ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου.
Αφού διευκρινίζει πως επουδενί το ΚΑΣ δεν απεντάσσει το ΜΑΡΙΝΑ από τους λιμενικούς χώρους του ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνει πως η Εφορία Αρχαιοτήτων δεν έχει αρμοδιότητα να δεσμεύσει ή να επιβάλλει την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου. Μάλιστα η ανακοίνωση του ΟΛΗ, τραβάει ακόμα περισσότερο το...σχοινί, στη σχέση της με το δήμο, καθώς όπως αναφέρει, την ίδια ώρα που μπαίνει στα χωράφια του ΟΛΗ για το ΜΑΡΙΝΑ, το χαρακτήρα και τη χρήση του, ενοικιάζει γειτονικό χώρο ( εννοεί το καφέ MARE) με πολύ υψηλό τίμημα, σε μια παρόμοια διαγωνιστική διαδικασία, όπως εκείνη που θέλει να προωθήσει ο ΟΛΗ για το εμβληματικό καφέ ΜΑΡΙΝΑ.
Το σίγουρο πάντως είναι πως ο ΟΛΗ επουδενί δεν απεμπολεί τα δικαιώματα του για το ΜΑΡΙΝΑ, προφανώς και δεν δεσμεύεται για την επόμενη μέρα και βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε πως κατουσίαν ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ που θα έχει και τον τελικό λόγο, αλλά σίγουρα και ο Δήμος θα το παλέψει ως το τέλος !
Δείτε την ανακοίνωση του ΟΛΗ:
Κύρια φιλοσοφία του ΟΛΗ αποτελεί η υιοθέτηση πρακτικών που ενθαρρύνουν την προστασία κτιρίων µε ιστορική και αρχιτεκτονική αξία και που συγκροτούν σημαντικό τµήµα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Ειδικότερα οι αξίες που αναγνωρίζονται και αποδίδονται στο χώρο του «ΜΑΡΙΝΑ» αποτελούν ουσιώδες υπόβαθρο για τις αποφάσεις του ΟΛΗ που θα ληφθούν για τη συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξή και επαναχρησιμοποίηση του.
Το κτήριο ως σύμβολο αντικατοπτρίζει και υπενθυμίζει γεγονότα ιστορικά, πολιτιστικά και κοινωνικά. Η μοναδικότητα και η σπανιότητα του οφείλεται συγκεκριμένα στη σχέση του µε τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά ενετικά νεώρια και τείχη καθώς και με το επιθαλάσσιο φρούριο Rocca a Mare. Επομένως η σημασία του για την τόπο μας, η διαχρονική του εξέλιξη καθώς και η αξιολόγησή του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με βάση το ρόλο των ιστορικών κτιρίων του περιβάλλοντος χώρου και ο βαθμός της αξίας του προκύπτει συνεπώς από αυτή τη σχέση του κτηρίου µε το ευρύτερο περιβάλλον του και στη συνέχεια από το βαθμό προβολής του και τη σχέση του µε τον ιστό της πόλης.
Απαντώντας στα σχετικά δημοσιεύματα, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. διευκρινίζει τα ακόλουθα που αποτελούν τη μοναδική αλήθεια σχετικά με τα σ’ αυτό αναφερόμενα:
1) Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόφαση με την οποία ο χώρος που, μέχρι σήμερα, λειτουργεί το καφέ ‘’Μαρίνα’’ απεντάσσεται από τους λιμενικούς χώρους που υπάγονται στο ΤΑΙΠΕΔ. Περαιτέρω η χρήση και εκμετάλλευση του εν λόγω χώρου ανήκει στον οικείο φορέα διοίκησης, δηλαδή στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και όχι στην ΔΕΠΑΝΑΛ, στην οποία έχει παραχωρηθεί από τον ΟΛΗ , η απλή χρήση του χώρου αυτού.
2) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου δεν προέβη, δεν θα μπορούσε άλλωστε, στον χαρακτηρισμό του αναψυκτηρίου ως ‘’δημοτικού’’. Τούτο δε ξεκάθαρα αποδεικνύεται και από το περιεχόμενου του σχετικού εγγράφου που μας απεστάλη από την Εφορεία, σύμφωνα με το οποίο μας προτείνεται η λειτουργία του χώρου να παραμείνει στον έλεγχο ενός φορέα που λειτουργεί στα στενά ή ευρύτερα πλαίσια του δημοσίου ή υπό τον έλεγχο ενός δημόσιου φορέα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να δεσμεύσει ή να επιβάλλει την παραχώρηση του κτιρίου ΜΑΡΙΝΑ σε συγκεκριμένο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.
Στην Απόφαση με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΒΜΑ/ΤΒΜΑΧΜΑΕ/45139/30639/685/218/31-01-2018, αναφέρεται στην παρ. 5 ότι " το δημοτικό αναψυκτήριο να παραμείνει ισόγειο και δεν μπορεί να επεκταθεί ... Η χρήση του να είναι ήπια και να μην λειτουργεί ως νυκτερινό κέντρο." Η Απόφαση αυτή αναφέρεται στην έγκριση του Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) του Λιμένα Ηρακλείου.
Η Απόφαση αυτή σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει τον ΟΛΗ ΑΕ να παρατείνει την από το 1985 συνεχή παραχώρηση του κτιρίου ΜΑΡΙΝΑ και του πέριξ χώρου στον Δήμο Ηρακλείου και στην ΔΕΠΑΝΑΛ, η οποία μάλιστα παραχώρηση έχει γίνει χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία, την ίδια στιγμή μάλιστα που ο Δήμος Ηρακλείου και η ΔΕΠΑΝΑΛ δικό της ακίνητο, το οποίο μάλιστα στην άδεια κατασκευής του αναφέρεται ως "ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ", γειτονιάζον στην Χερσαία Ζώνη και του παραθαλάσσιου Ενετικού Τοίχους, παραχωρείται σε ιδιώτες από την κατασκευή του (2007) ύστερα από διαγωνιστική (πλειοδοτική) διαδικασία και μάλιστα με πολύ υψηλό τίμημα.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι και από το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει επισημανθεί η μη σύννομη συνεχόμενη για σχεδόν 35 χρόνια παραχώρηση του κτιρίου ΜΑΡΙΝΑ στον Δήμο Ηρακλείου και έχει ζητηθεί να γίνει σχετική διαγωνιστική διαδικασία στην οποία προφανώς θα μπορεί να συμμετάσχει και η ΔΕΠΑΝΑΛ.
Κατόπιν των ανωτέρω από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα δεσμευτικά δεδομένα που αλλάζουν το πλαίσιο λειτουργίας του café ‘Μαρίνα’.