ΚΡΗΤΗ
Δέκα χρόνια αναζητούν απαντήσεις για το θάνατο της μητέρας τους
Τα παιδιά της 54χρονης που βρέθηκε νεκρή στην Κρήτη, ζητούν ο φάκελος της υπόθεσης να ανοιχθεί εκ νέου (για δεύτερη φορά).
SHARE:
Δέκα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από τον μυστηριώδη θάνατο της 54χρονης Βρετανίδας Jean Hanlon, το πτώμα της οποίας εντοπίστηκε να επιπλέει στο λιμάνι του Ηρακλείου τέσσερις ημέρες μετά την εξαφάνισής της, στις 9 Μαρτίου του 2009, και τα παιδιά της εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις για την ανάδειξη της αλήθειας, καθώς πιστεύουν ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή της η μητέρα τους είναι ύποπτες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Πατρίς, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, εδώ και δέκα χρόνια παλεύουν με κάθε τρόπο για να δοθούν οι απαντήσεις που περιμένουν για να δικαιωθεί η μνήμη της μητέρας τους. Ζητούν ο φάκελος της υπόθεσης να ανοιχθεί εκ νέου (για δεύτερη φορά), ώστε να διεξαχθεί νέος γύρος ερευνών.
Για τον λόγο αυτό προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μία καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών με επίσημο αίτημα να υπάρξει «Δικαιοσύνη για την Τζιν». Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί να αποτελέσει κατά κάποιον τρόπο μοχλό πίεσης τόσο στη βρετανική όσο και στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει από κοινού συνεργασία των αρμόδιων Αρχών για την αναψηλάφηση της υπόθεσης
Η οικογένεια πιστεύει ότι υπάρχουν στην υπόθεση κενά, ανακρίβειες και αντιφάσεις που δεν αξιολογήθηκαν δεόντως, από την άλλη επιδιώκουν, μέσα από την προσωπική τους ιστορία, να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό στήριξης κάθε οικογένειας που βιώνει μία ανάλογη τραυματική εμπειρία, με απώλεια αγαπημένου του προσώπου στο εξωτερικό.
Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια της οικογένειας μπορούν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο «Justice for Jean Hanlon/Porter’s suspicious death in Crete» και να υπογράψουν, ενδυναμώνοντας τον αγώνα τους. Πρόκειται για μία υπόθεση που πράγματι έχει εξελιχθεί σε θρίλερ. Στην πρώτη ιατροδικαστική έκθεση αναφερόταν ότι ο θάνατος της Βρετανίδας οφείλεται σε πνιγμό εντός θαλάσσιου ύδατος συνεπεία κάκωσης του αυχένα με πλήρη διατομή του εγκεφαλικού στελέχους αποτέλεσμα πτώσης στο νερό από ύψος. Στη
συμπληρωματική ιατροδικαστική έκθεση αναφερόταν ότι ο θάνατος της επήλθε από πτώση και πρόσκρουση σε έδαφος και υπήρξε η εκτίμηση ότι η γυναίκα μεταφέρθηκε νεκρή στη θάλασσα και γινόταν λόγος για ατύχημα. Τελικώς ο θάνατός της αποδόθηκε σε ανθρωποκτονία, δίνοντας φυσικά νέα τροπή στις έρευνες.
Η εξέλιξη περί ανθρωποκτονίας προέκυψε αποκλειστικά χάρην στην απίστευτη επιμονή των γιων της, οι οποίοι επισκέφθηκαν αρκετές φορές την Κρήτη ενώ κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να ευαισθητοποιηθεί η βρετανική κοινή γνώμη.
Ήταν εκείνοι που από την πρώτη στιγμή, ενώ ακόμα ο θάνατός της είχε αποδοθεί σε ατύχημα, επέμεναν στην εκδοχή της ανθρωποκτονίας, ζητώντας με αναλυτικό υπόμνημα προς την αρμόδια εισαγγελική Αρχή να επανεξετάσει τον φάκελο της υπόθεσης και να τη χαρακτηρίσει ανθρωποκτονία.
Στα χρόνια που πέρασαν η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, ανασύρθηκε στην πορεία και τέθηκε εκ νέου στο αρχείο, αφού οι έρευνες απέβησαν αδιέξοδες. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των ερευνών υπήρξαν δύο ύποπτοι, φίλοι της 54χρονης, οι οποίοι όμως απαλλάχτηκαν με βούλευμα και η υπόθεση δεν έφθασε καν στο ακροατήριο. Ελλείψει νέων στοιχείων οι δικαστικές Αρχές «χτύπησαν» σε τοίχο.