ΚΡΗΤΗ

Δείτε τι ισχύει για τις μεταδημοτεύσεις και τους ετεροδημότες- Ποιοι και πού ψηφίζουν

Πότε και πώς μπορούν να μάθουν με βεβαιότητα πού ψηφίζουν

Δείτε τι ισχύει για τις μεταδημοτεύσεις και τους ετεροδημότες- Ποιοι και πού ψηφίζουν

Σε λιγότερο από δύο μήνες ανοίγουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές του 2023 και η πολιτική ζωή της χώρας έχει μπει για τα καλά σε προεκλογικό αναβρασμό.

Στις 21 Μαΐου 2023 οι Έλληνες καλούμαστε να προσέλθουμε στις κάλπες για να εκλέξουμε τη νέα κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τι συμβαίνει όμως με όσους πολίτες επιθυμούν να κάνουν μεταδημότευση ή να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο κατοικίας τους;

Στο αφιέρωμα του Cretalive για τις εκλογές παρουσιάζεται αναλυτικά η διαδικασία που οφείλουν να ακολουθήσουν οι πολίτες προκειμένου να μάθουν πού ψηφίζουν ή ποια είναι η διαδικασία της μεταδημότευσης.

Ο «γρίφος» της μεταδημότευσης

Στα δημοτολογία του εκάστοτε δήμου καταρτίζονται κάθε δύο μήνες κατάλογοι με την ονομασία «εκλογική αναθεώρηση», οι οποίοι περιλαμβάνουν στοιχεία όπως θάνατοι, γεννήσεις, μεταδημοτεύσεις κτλ. Αυτοί οι κατάλογοι στέλνονται κάθε δύο μήνες στο Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠ.ΕΣ.) το οποίο τους επεξεργάζεται και ανανεώνει τους εκλογικούς καταλόγους.

Ωστόσο, επειδή στο ΥΠ.ΕΣ. συγκεντρώνονται μαζικά τα στοιχεία από τους συνολικά 332 δήμους που βρίσκονται στην Ελλάδα, είναι άγνωστο το διάστημα που χρειάζονται οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε να επεξεργαστούν τα εν λόγω στοιχεία και να αναρτηθούν οι αναθεωρημένοι εκλογικοί κατάλογοι.

Πρέπει όμως να εξηγήσουμε ότι, οι πολίτες που υποβάλλουν αίτηση (σήμερα ή τις τελευταίες εβδομάδες) για να γίνουν δημότες στο δήμο Ηρακλείου μπορούν να λαμβάνουν πιστοποιητικά ως δημότες Ηρακλείου, από την ημέρα της αίτησης τους για μεταδημότευση, ωστόσο δεν μπορούν να ψηφίσουν στο δήμο Ηρακλείου στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως αναφέρθηκε ήδη, είναι άγνωστο το πόσο διάστημα απαιτείται ώστε να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων της «εκλογικής αναθεώρησης» από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η πληροφορία αναφορικά με το ποιες αιτήσεις έχουν εγκριθεί θα αναρτηθεί μία εβδομάδα -ή δέκα μέρες- πριν τις εκλογές στον ιστότοπο mathe-poy-psifizeis. Εκεί και μόνο τότε οι πολίτες θα ενημερωθούν με βεβαιότητα εάν η αίτηση τους για μεταδημότευση έχει προλάβει να εγκριθεί ή όχι.

Με απόλυτη βεβαιότητα, πάντως, οι πολίτες που υποβάλλουν αιτήσεις για μεταδημότευση το τελευταίο δίμηνο θα προλάβουν να ψηφίσουν στο δήμο που επιθυμούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2023, αφού έως τότε θα έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα και οι αιτήσεις τους σίγουρα θα έχουν επεξεργαστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα έχουν αναρτηθεί στους ενημερωμένους εκλογικούς καταλόγους.

Τι συμβαίνει με τους ετεροδημότες

Τώρα εάν ένας πολίτης είναι π.χ. κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης αλλά δημότης Αθηναίων, μπορεί να υποβάλλει αίτηση στο ypes.gr/kep/eterodimotes/ και να ψηφίσει κανονικά στον τόπο κατοικίας του.

Ωστόσο ο νόμος προβλέπει μία σημαντική παράμετρο αναφορικά με την ψήφο των ετεροδημοτών. Συγκεκριμένα, για να ψηφίσει κάποιος ως ετεροδημότης και κάτοικος π.χ. στο δήμο Ηρακλείου, ενώ είναι δημότης σε οποιονδήποτε άλλον δήμο της Ελλάδας, πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός 40. Πρέπει δηλαδή, σύμφωνα με τον νόμο, 40 άτομα π.χ. από τον δήμο Αθηναίων να υποβάλλουν αίτηση για να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, π.χ. στο δήμο Ηρακλείου, ώστε να μπορούν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα. Και φυσικά τα ως άνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά και ο νόμος ισχύει για όλους τους δήμους και τους ετεροδημότες της χώρας.

Και σε αυτή την περίπτωση η πληροφορία δημοσιοποιείται με ανάρτηση στο mathe-poy-psifizeis, περίπου δέκα ημέρες πριν τις εκλογές.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση