ΚΡΗΤΗ

Δαμάστα: Ναι στη βελτιωμένη πρόταση, αγώνας για τον αποχαρακτηρισμό της Λατομικής Περιοχής

No profile pic

 Με μεγάλη συμμετοχή των Δαμαστιανών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/06/20 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δαμάστας, Έκτακτη Λαϊκή Συνέλευση του Συντονιστικού των Φορέων της Δαμάστας με κεντρικό θέμα την κατασκευή και εγκατάσταση του σταθμού μετατροπής ρεύματος σε περιοχή πλησίον της Δαμάστας, για την μεγάλη ενεργειακή καλωδιακή σύνδεση Αττική – Κρήτη.

Στην συνέλευση έγινε ανάλυση των τεχνικών δεδομένων του έργου όπως παρουσιάζονται στην εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, από τον τεχνικό σύμβουλο του Πολυτεχνείου Κρήτης που εκπροσωπήθηκε από τον Καθηγητή κ. Σπύρο Παπαευθυμίου. Ο κ. Παπαευθυμίου διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών του σταθμού δεν προκύπτει καθόλου κίνδυνος από ραδιενέργεια και ακτινοβολία και επίσης εξήγησε ότι η εναλλακτική χωροθέτηση του σταθμού στην Κορακιά (βάσει της ΜΠΕ) θα είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις για την Δαμάστα από πλευράς ασφάλειας αλλά και μεγάλης οπτικής όχλησης.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μποκέας Μενέλαος παρουσίασε όλο το χρονικό των δύσκολων διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τον ΑΔΜΗΕ, από την ανάληψη της θητείας του μέχρι σήμερα και το αδιέξοδο που πολλές φορές οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την επίτευξη της βελτιωμένης εναλλακτικής πρότασης από τον ΑΔΜΗΕ. Η επίσημη βελτιωμένη πρόταση του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει, υπογειοποίηση και αλλαγή όδευσης του καλωδίου από την Κορακιά μέχρι τον Σταθμό Μετατροπής, μετατόπιση του σταθμού ώστε να εκμηδενίζεται η οπτική όχληση του από τη Δαμάστα, νέος δρόμος 2.5 χιλιομέτρων πριν το χωριό προς το σταθμό ώστε να μην ενοχλείται το χωριό από τα οχήματα και υπογειοποίηση των υφιστάμενων πυλώνων υψηλής τάσης που περνάνε από τη Δαμάστα. Το ύψος των παρεμβάσεων αυξάνουν τον προϋπολογισμό του έργου κατά 35 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου αναφέρθηκε και στα αντισταθμιστικά που θα δοθούν από τον ΑΔΜΗΕ για έργα στην Δαμάστα και στον Δήμο Μαλεβιζίου.

Στην συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις από την Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας κ. Λιαδάκη Καλλιόπη και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας κ. Γεώργιο Σαρρή και, όπου αναλύθηκε όλο το ιστορικό του δύσκολου και άνισου αγώνα όλα αυτά τα 3,5 χρόνια εναντίον της χωροθέτησης του σταθμού στη Δαμάστα και επεξήγησαν τους λόγους που μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της Δαμάστας γνωμοδώτησαν θετικά υπέρ της επίσημης βελτιωμένης πρότασης που παρουσίασε ο ΑΔΜΗΕ.

Στη συνέχεια υπήρξαν τοποθετήσεις κατοίκων του χωριού που εξέφρασαν, απορίες,  ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για το έργο και ειδικότερα για τον φόβο της εξάπλωσης των ανεμογεννητριών στα βουνά της Δαμάστας δεδομένου ότι στους χάρτες της ΡΑΕ υπάρχουν ζώνες ανάπτυξης ΑΠΕ σε 2 σημεία κοντά στη Δαμάστα.

Η Λαική συνέλευση έκλεισε με ψηφοφορία όπου σχεδόν ομόφωνα οι κάτοικοι αποφάσισαν:

  • Αποδοχή της βελτιωμένης πρότασης για τον Σταθμό Μετατροπής και των συνοδών έργων στη Δαμάστα, όπως κατατέθηκε επίσημα από τον ΑΔΜΗΕ.
  • Έναρξη εντατικών διεκδικήσεων των Δαμαστιανών σε συνεργασία με το Δήμο και κάθε εμπλεκόμενη Δημόσια Αρχή για τον αποχαρακτηρισμό της Λατομικής Περιοχής Δαμάστας και την απόσυρση από τους χάρτες της ΡΑΕ και από το Χωροταξικό Κρήτης των ζωνών ΑΠΕ πλησίον της Δαμάστας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση