ΚΡΗΤΗ
Δ. Μιχαηλίδου από Χανιά: Προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους!
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο συνέδριο «Επ’ Αρωγή»
Τις εργασίες του 11ου ετήσιου συνέδριου «Επ’ Αρωγή», που διοργανώνει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, στα Χανιά και συγκεντρώνει όλες τις κοινωνικές δομές της χώρας, άνοιξε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Για ακόμη μια χρονιά, πρόεδροι των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας από την Κομοτηνή μέχρι τη Μυτιλήνη και από την Φλώρινα μέχρι την Ηλεία, διοικήσεις κοινωνικών φορέων, όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης Τυφλών και το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, αλλά και εκπρόσωποι Δήμων και Περιφέρειας, συγκεντρώθηκαν στην Κρήτη για να συζητήσουν για όλα τα βήματα που έχουν γίνει, αλλά και για όσα ακόμα χρειάζεται να γίνουν, ώστε να θωρακιστεί ο τομέας της πρόνοιας στη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στις επιτυχημένες πολιτικές πρόνοιας που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, οι οποίες άρουν τους περιορισμούς και προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία.
Όσον αφορά στην προστασία των παιδιών, η κα Μιχαηλίδου έκανε λόγο για τις πρωτοβουλίες που γίνονται αυτά τα τρία έχουν και συμβάλλουν ώστε να αλλάξει η σελίδα στην παιδική προστασία. Η Υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις αναγκαίες συνέργειες κεντρικού κράτους, εισαγγελίας, δήμων και φορέων με σκοπό όχι μόνο να αντιμετωπίζονται άμεσα αλλά και να προλαμβάνονται τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης.
Η κα Μιχαηλίδου τόνισε ότι «οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας που θα προλαμβάνει και θα αποτρέπει φαινόμενα κακοποίησης ανηλίκων. Να ενισχύσουμε το κράτος πρόνοιας ώστε τα «ραντάρ» του να εντοπίζουν τους παράγοντες κινδύνου και να δρουν προστατευτικά. Και σε αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος των κοινωνικών υπηρεσιών είναι καθοριστικός, γιατί είναι αυτές που θα χτίσουν γέφυρες εμπιστοσύνης με τους πολίτες ώστε να σπάσει το φράγμα της σιωπής που διαιωνίζει το έγκλημα».
Όσον αφορά στην προστασία των ατόμων με αναπηρία και την διασφάλιση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους, η Υφυπουργός έκανε λόγο για την θεσμοθέτηση του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού, για την υλοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας, η οποία, αν και θεσμοθετήθηκε το 1996, τίθεται σε ισχύ για πρώτη φορά, από την 1η Νοεμβρίου, αλλά και για τα έργα προσβασιμότητας που η Πολιτεία επιδοτεί με πόρους του ταμείου ανάκαμψης, όπως το πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης το οποίο θα τρέξει πιλοτικά και αφορά 200 άτομα στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης οι οποίες σε λιγότερο από τρία χρόνια έχουν διπλασιασθεί. Η κα Μιχαηλίδου δήλωσε ότι «η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα. Είναι μια διαφορετική ανθρώπινη κατάσταση που οφείλουμε να εντάξουμε στην λεγόμενη κανονικότητα. Γι’ αυτό, με ενεργητικές πολιτικές, εξαλείφουμε τους περιορισμούς και διασφαλίζουμε ότι κάθε συμπολίτης μας δεν έχει απλώς ένα δικαίωμα, αλλά έχει και την δυνατότητα να το ασκεί. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».