ΚΡΗΤΗ
Creta-Xenia : Κρητικοί μαθητές δείχνουν το δρόμο προς την ανάπτυξη του τουρισμού !
Μια εικονική επιχείρηση που δημιούργησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Μοχού αποτελεί παράδειγμα για την προώθηση του πολιτισμού, της φυσικής ομορφιάς και της κουλτούρας του νησιού μας
του Αντώνη Παντινάκη
Μία (διαχωριστική) λέξη, μία μεγάλη απόφαση! Τόσο απέχει ο εικονικός κόσμος απ’ την απτή πραγματικότητα! Έχουμε ακούσει κι έχουμε διαβάσει αναλύσεις επί των αναλύσεων περί “ανάπτυξης”, “καινοτομίας”, «τουρισμού 365 ημερών τον χρόνο», «εξωστρέφειας», « στήριξης και της ανάδειξης των τοπικών κοινωνιών και προϊόντων», αλλά και της διασύνδεσής τους με τα διεθνώς αναγνωρισμένα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού!
Ο δρόμος της ενδοχώρας, ο δρόμος του μέλλοντος
Ένα σχολείο απ’ τον νομό Ηρακλείου παραμέρισε τη θεωρία και πέρασε απευθείας στην πράξη: Γιατί το μέλλον συνήθως έρχεται από εκεί που δεν το περιμένουμε. Από κάτι ξεχασμένα και υποτιμημένα μονοπάτια της ενδοχώρας, που οδηγούν στους πολλούς και αμύθητης αξίας, ανεκμετάλλευτους φυσικούς θησαυρούς της Κρήτης...
Το Γενικό Λύκειο Μοχού άνοιξε (κι έδειξε) έναν άλλο δρόμο για την αναζωογόνηση/αναγέννηση της πατρίδας μας!
Επάνω σε μία “καινοτόμα” διαδρομή, η επιχειρηματική ομάδα του σχολείου υλοποίησε την εικονική επιχείρηση με την ονομασία Creta-Xenia. Σκοπός της είναι να συνδέσει τη ζήτηση βιωματικού – εμπειρικού τουρισμού με την πρόσφορα αντίστοιχων αυθεντικών εμπειριών από ντόπιους με σεβασμό στο κοινωνικό περιβαλλοντικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Κρητικής γης.
Πρόκειται για μια ηλεκτρονική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης (www.creta-xenia.com) ανάμεσα σε επισκέπτες και σε ντόπιους καθώς και υποστήριξης των ντόπιων να προσφέρουν αγαθά προς πώληση.
Αυθεντικές εμπειρίες της Κρήτης
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας αυθεντικές εμπειρίες που θα παρέχουν άνθρωποι του τόπου που επισκέπτονται. Θα μπορούν να πραγματοποιούν ηλεκτρονική κράτηση καθώς και πληρωμή της εμπειρίας. Εφόσον βιώσουν την εμπειρία θα μπορούν να προμηθευτούν προϊόντα βασισμένα στην εμπειρία τους καθώς και να αξιολογήσουν την εμπειρία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δέχεται αιτήσεις από ντόπιους που θέλουν να μοιραστούν με επισκέπτες ένα βίωμα, μια αυτόχθονη γνώση του τόπου τους. Μετά από προσεκτική αξιολόγηση των αιτήσεων προσφέρονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι εμπειρίες στους επισκέπτες.
«Πρέπει να παντρέψουμε τον τουρισμό με τον αγροτικό τομέα»
«Αυτό είναι το μέλλον», υποστήριξε στο Cretalive ο διευθυντής του Λυκείου κ. Γιώργος Πυνηρτζής, επεξηγώντας το σκεπτικό και τη φιλοσοφία του όλου εγχειρήματος: «Θέλουμε να αναδείξουμε τον τόπο μας, την ενδοχώρα της Κρήτης. Να προσφέρουμε στους τουρίστες εμπειρίες που δεν μπορούν να ζήσουν στις χώρες τους. Καλή η θάλασσα, αλλά δεν φτάνει αν θέλουμε τουρισμό και τις 365 ημέρες του χρόνου. Έχουμε χάσει την επαφή μας με τη φύση. Η ενδοχώρα μας έχει απίστευτο πλούτο, γι’ αυτό και πρέπει να αποσυμφορηθούν τα βόρεια παράλια της Κρήτης. Να καταλάβουν δηλαδή πρωτίστως οι ντόπιοι και δευτερευόντως οι ξένοι τη μοναδικότητα που έχουν πολλές κι άγνωστες πλευρές του τόπου μας.».
Όπως παρατήρησε στη συνέχεια, ο τουρισμός είναι μία βιομηχανία «χωρίς καμινάδα». Για να πάρει τα... πάνω του, σε αυτό το τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην γειτονιά των Βαλκανίων και της Μεσογείου, θα πρέπει να δημιουργήσει σχέσεις αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης με τον πρωτογενή τομέα: «Πρέπει να παντρέψουμε τον τουρισμό με τον αγροτικό τομέα», είναι το σύνθημα του διευθυντή του ΓΕΛ Μοχού.
Ξεκίνημα από τον Μοχό... για όλη την Ελλάδα!
Η επιχειρηματική ομάδα του σχολείου έχει ουσιαστικά ρόλο... διαμεσολαβητή: «Είμαστε μεσάζοντες ουσιαστικά, ανάμεσα στους πελάτες και τους ντόπιους. Ξεκινήσαμε από τον Μοχό, όμως το πρόγραμμά μας απευθύνεται σε όλη την Κρήτη κι όλη την Ελλάδα», μας είπε ο κ. Πυνηρτζής.
Η επιχείρηση ξεκίνησε την λειτουργία της με πέντε εμπειρίες που προσφέρονται στην ευρύτερη περιοχή της έδρας της. Εμπειρίες που βασίζονται στην παράδοση, στον πολιτισμό και στην αυτό-χθονη γνώση του τόπου με σεβασμό στο φυσικό – πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον. Εμπειρίες που προωθούν τη βιολογική καλλιέργεια και βιώσιμη ζωοτεχνία. Σκοπός της η σταδιακή επέκταση της σε όλη την Κρήτη. Οι εμπειρίες που προσφέρονται σήμερα:
- Περπάτα στο μονοπάτι Ρόζα με την Φωτεινή
- Μαγείρεψε σκιουφιχτά στο Μοχό με την γιαγιά Ειρήνη
- Περπάτησε στον Μοχό με την Μαρία
- Μάθε να χορεύεις Μοχιανό με τον Αντώνη
- Τυροκόμησε στον Μοχό με τον Αριστείδη
Επιπλέον η Creta- Xenia στηρίζει τον ντόπιο που προσφέρει την εμπειρία ώστε να τυποποιήσει προϊόν που σχετίζεται με την εμπειρία και να μπορεί να πωληθεί μετά την ολοκλήρωση της βιωματικής εμπειρίας του.
Ο «σπόρος» φυτεύτηκε, οι ευχαριστίες και οι συντελεστές
Ένα ΑΦΜ κι άλλες πέντε εμπειρίες αρκούν για να συσταθεί μία κανονική και νόμιμη επιχείρηση, κάτι που για την ώρα δεν φαίνεται να απασχολεί την ομάδα του Γενικού Λυκείου Μοχού.
Ο «σπόρος» φυτεύτηκε. Για να δούμε αν θα βρεθούν και κάποιοι για να τον... ποτίσουν!
Η τοπική αυτοδιοίκηση πάντως επιδοκίμασε και στήριξε την μαθητική εικονική επιχείρηση του ΓΕΛ Μοχού, με τον κ. Πυνηρτζή να αναγνωρίζει την στήριξη και τα εγκωμιαστικά σχόλια που εξέλαβε το σχολείο του από τον Δήμο Χερσονήσου και την Περιφέρεια Κρήτης, και προσωπικά απ’ τον δήμαρχο Γιάννη Μαστοράκη, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργο Πιτσούλη.
Καθοριστικότατη ήταν επιπροσθέτως και η συμβολή όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συντονιστής του οποίου είναι ο κ. Γιώργος Βουζαξάκης (οικονομολόγος), που έχει την αμέριστη βοήθεια των συναδέλφων του Ειρήνης Γιαννοπούλου (Φιλόλογος) και Ανδρέα Καγιαλή (Χημικός).
Σύμβουλος της επιχείρησης ορίστηκε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Απασχόλησης του Δήμου Χερ-σονήσου ο κ. Μουντράκης Ευθύμιος, ο οποίος με τις γνώσεις του και την εμπειρία του στον τουρι-σμό εμπνέει τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.
Στο πρόγραμμα Εικονική Επιχείρηση του ΣΕΝ συμμετέχουν φέτος περίπου 160 σχολεία από όλη την Ελλάδα. Περίπου 80 σχολεία παρουσίασαν τα προϊόντα τους σε εμπορικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το ΓΕΛ Μοχού παρουσίασε την Creta Xenia στην Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε 40 σχολεία.
Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος: Το ΓΕΛ Μοχού θα συμμετέχει στην τελετή βράβευσης στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής στις 6 Μάϊου όπου θα απονεμηθούν 4 βραβεία «Δημιουργικότητας», «Κοινωνικής Καινοτομίας», «Αξιοποίησης Νέων Τεχνολογιών» και «Ανάδειξης Τοπικής Κοινωνίας» σε μαθητικές «επιχειρή-σεις» που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από όλη την Ελλάδα.