ΚΡΗΤΗ

«Βροχή» παραιτήσεων αιρετών από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαίδευσης και στην Κρήτη

Οι εκλογές- παρωδία του Νοεμβρίου και οι προαναγγελθείσες παραιτήσεις όσων εκλέχτηκαν, ενώ είχαν ζητήσει να αποσυρθούν οι υποψηφιότητές τους.

No profile pic

Υπηρεσιακά συμβούλια χωρίς αιρετούς… Κάπως έτσι θα είναι η σύνθεση των ΚΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ σε όλη την χώρα και στην Κρήτη.

Οι εκλογές για τα αιρετά μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών  του περασμένου Νοεμβρίου εξελίχθηκαν σε παρωδία. Τα ψηφοδέλτια είχαν καταρτιστεί και κατατεθεί κανονικά, στη συνέχεια, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε η διαδικασία να γίνει ημέρα Σάββατο και ηλεκτρονικά, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των εκπαιδευτικών. Το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων σε όλη την χώρα, και στην Κρήτη, ζήτησε να αποσυρθούν οι υποψηφιότητες, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Έτσι, οι εκλογές έγιναν κανονικά, με ελάχιστη, όμως, συμμετοχή.

Σημειώνεται πως ενώ ήταν ελάχιστοι οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη διαδικασία, σύνολο 13.168 από τους 170.000 δάσκαλους και καθηγητές, το Υπουργείο έκανε λόγο για επιτυχία.

Σε επίπεδο Ηρακλείου, μετείχε περίπου το 5% των δασκάλων και νηπιαγωγών ενώ στην δευτεροβάθμια στο Ηράκλειο ψήφισαν 136 καθηγητές από 2514, ποσοστό λίγο πάνω από το 5%.

 

Πρώτα η σύνθεση, μετά οι παραιτήσεις

 

Τον Δεκέμβριο, έγινε ο διορισμός των αιρετών μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Κρήτης, η θητεία τους έχει ήδη ξεκινήσει, αμέσως, όμως, άρχισαν οι παραιτήσεις των αιρετών που από την αρχή αποκήρυσσαν τον τρόπο που έγιναν οι εκλογές.

Ενδεικτικά, αναφέρεται η δήλωση παραίτησης από το ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης των κ.κ. Παναγιώτη Σάπιου (Ηράκλειο) και Γιάννη Τσαμαντάκη (Χανιά), από την παράταξη «Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις».

Ο κ. Σάπιος αναφέρει στο Cretalive πως η διαδικασία των εκλογών εξελίχθηκε με έναν απαράδεκτο τρόπο και υπήρξε μία επιμονή από πλευράς της υπουργού Παιδείας, παρόλες τις αντιδράσεις που προέκυψαν. Όλες οι ομοσπονδίες δήλωσαν την αντίθεσή τους, αφού είχαν προτείνει, λόγω της πανδημίας, να δοθεί παράταση στις θητείες των συμβουλίων, όπως έγινε στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα

Όταν, όμως, κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες, οι εκπαιδευτικοί είχαν στο μυαλό τους διαφορετικά δεδομένα και αφού δεν έγινε δεκτή η απόσυρση των ψηφοδελτίων, η μόνη λύση είναι η παραίτηση. Ο κ. Σάπιος τονίζει πως είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Πλέον, τα συμβούλια θα έχουν «διορισμένους αιρετούς», πρόκειται, όπως λέει, για μια πολιτική απόφαση, να μην υπάρχουν, ουσιαστικά, αιρετοί, εκπρόσωποι, δηλαδή, των εκπαιδευτικών, στα συμβούλια

 

Ο πρώην αναπληρωτής αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, κ. Τηλέμαχος Παπαδόπουλος, από την παράταξη «Ελεύθεροι Εκπαιδευτικοί», αναφέρει πως τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΔΟΕ είχαν ζητήσει να αποσυρθούν τα ψηφοδέλτια, κάτι που το Υπουργείο δεν έκανε δεκτό. Ως αποτέλεσμα, ψήφισε μόλις το 5% των εκπαιδευτικών. Πλέον, υπάρχει η δέσμευση όσων εξελέγησαν να παραιτηθούν. Έτσι, με ευθύνη των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, θα διοριστούν μέλη στο συμβούλιο, θα είναι διευθυντές σχολικών μονάδων ή εκπαιδευτικοί με περισσότερα από 15 χρόνια προϋπηρεσία. 

Η ΔΟΕ είχε ζητήσει να υπάρξει παράταση των ήδη εκλεγμένων μελών, λόγω της υγειονομικής κρίσης, και να γίνουν δια ζώσης οι εκλογές, χωρίς να ικανοποιηθεί, τελικά, αυτό το αίτημα.

«Για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, καταργείται ο θεσμός του αιρετού και πλέον δε θα εκπροσωπούνται οι εκπαιδευτικοί στα υπηρεσιακά συμβούλια», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. Κάνει λόγο για εκλογές- παρωδία και το Υπουργείο επέλεξε να μην έρθει σε επαφή με τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών.

Στη θέση των αιρετών, διορισμένα μέλη

 

Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στα συμβούλια, νέα ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας προβλέπει ότι εφόσον δεν είναι δυνατή η συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων του άρθρου 1 του ΠΔ 1/2003 (Α1) με τον ορισμό ως μελών τους, τακτικών και αναπληρωματικών, αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, λόγω μη ανάδειξής τους ή μη ανάδειξης επαρκούς αριθμού εκπροσώπων τους μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ή μη αποδοχής του διορισμού τους ή παραίτησής τους ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, τα εν λόγω συμβούλια συγκροτούνται μετά από αντικατάσταση εκείνων από τα αιρετά μέλη, τακτικά ή αναπληρωματικά, που ελλείπουν από ισάριθμους διευθυντές σχολικών μονάδων ή εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και από προϊσταμένους Εκπαιδευτικών ή υποστηρικτικών δομών ή σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ή από μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, κατά περίπτωση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση