Βρήκαν την... Ιθάκη τους στην Κρήτη!

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Στην Κρήτη θεωρείτο Τούρκος, στη Συρία Έλληνας και... έχει κρητική προφορά!

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Πρόσφυγες: Εργασιακή Ένταξη & Προοπτικές Απασχόλησης στην Κρήτη».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας adamajobcenter.crs.org η οποία φέρνει σε διασύνδεση τους πρόσφυγες, που βρίσκονται στη χώρα μας, με τις εταιρείες οι οποίες έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους.

Η Κρήτη συμμετέχει στο project της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της Αναπτυξιακής Ηρακλείου η οποία αυτό τον καιρό ξεκινά σε στέρεη βάση την υλοποίηση στο νησί μας του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες: REA (Refugee Assistance).

Το REA έχει ως βασικό αντικείμενο τη στήριξη προσφύγων, αιτούντων άσυλο και δικαιούχων προσωρινής προστασίας σε θέματα που αφορούν την κοινωνική ένταξη και εργασιακή απασχόληση.

Εν ολίγοις τα δύο προγράμματα (REA και η ηλεκτρονική πλατφόρμα) αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο σε μία διαδικασία διασύνδεσης ατόμων προσφυγικού προφίλ με τους παρόχους υπηρεσιών και όσους παρέχουν εργασιακές ευκαιρίες στους ωφελούμενους του REA.

koino2

«Το προσφυγικό αποτελεί θέμα κεφαλαιώδες και πολύπλοκο. Σχεδόν πάντα χρειάζονται άμεσες αποφάσεις σε πρακτικά και διαδικαστικά ζητήματα για τα προβλήματα που ανακύπτουν με την άφιξη τους. Απαιτούνται πολυεπίπεδες συνεργασίες, αλληλεγγύη και ανθρωπισμός, κυρίως ανθρωπισμός» τόνισε κατά την εισήγηση του στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.

lamprinos

«Συμμετέχουμε στο έργο ένταξης στην ελληνική κοινωνία των αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην Κρήτη με υπευθυνότητα και συνέπεια καθώς έχουμε αναλάβει ένα σύνθετο εγχείρημα που παρουσιάζει πολλές προκλήσεις. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο διαχειριζόμαστε με επαγγελματισμό διασφαλίζοντας την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, ως ουσιώδης εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, έχει αναλάβει το έργο της διασύνδεσης των προσφύγων με εργοδότες σε τοπικό επίπεδο και το συντονισμό σχετικών δράσεων και απαραίτητων ενεργειών» ανέφερε ο Δήμαρχος Αρχανών- Αστερουσίων και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Κοκοσάλης.

kokosalis

«Θέλω να μείνω στην Κρήτη και να γίνω Κρητικιά»

Ρίγη συγκίνησης και δάκρυα σε πολλά μάτια έφερε η ομιλία 13χρονης προσφύγισσας από την Ουκρανία η οποία περιέγραψε με πόσο πόνο εκείνη και η μητέρα της έφυγαν από τη χώρα για να σωθούν μόλις ξεκίνησε η ρωσική εισβολή και πόσο αβάσταχτο ήταν που άφησαν τον πατέρα της πίσω για να πολεμήσει.

Στην Κρήτη βρήκαν τελικά την προσωπική τους «Ιθάκη» αφού πέρασαν όμως από την καταστροφή, από ένα ταξίδι μακρύ και δύσκολο. Στο νησί μας δούλεψε η μητέρα της αρχικά στον Πλακιά Ρεθύμνου όπου από εκεί ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα εργασιακής ένταξης της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και μετακόμισαν στο Ηράκλειο.

13xroni oukrani

Η 13χρονη Ουκρανή εξομολογήθηκε ότι δεν της άρεσε καθόλου εδώ και ήθελε να γυρίσει πίσω στη χώρα της να συναντηθεί με τον πατέρα της και να είναι ξανά όλοι μαζί σαν οικογένεια, ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες πολέμου.

Ωστόσο οι άνθρωποι της Αναπτυξιακής την βοήθησαν να φοιτήσει στο Ευρωπαϊκό Σχολείο, βρήκαν δουλειά στη μητέρα της και μάλιστα πλέον δηλώνει ότι θέλει να μείνει για πάντα στην Κρήτη και να γίνει κρητικά, ενώ μέσω του προγράμματος παρακολουθούν και μαθήματα ελληνικών με την μητέρα της.

Βούρκωσε η Χριστίνα Χαλκιαδάκη- «Θέλω το παιδί μου να κάνει παρέα με πρόσφυγες»

Μία από τις πρώτες εταιρείες που στήριξαν το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και εντάχθηκαν στην πλατφόρμα adamajobcenter.crs.org ήταν η εταιρεία των σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης».

Μάλιστα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης από τις τοποθετήσεις, που είχαν ήδη προηγηθεί, η κ. Χριστίνα Χαλκιαδάκη εξομολογήθηκε ότι προέτρεψε την κόρη της να κάνει παρέα με την μικρή Ουκρανή «αφού έχουν την ίδια ηλικία», όπως είπε, και να την ξεναγήσει στα αξιοθέατα της πόλης από την Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι και το Ενυδρείο Κρήτης.

xristina xalkiadaki

Η ιστορία του Χασάν, που στην Κρήτη θεωρούνταν Τούρκος και στην Συρία Έλληνας

Η ομιλία που έκλεισε την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσω Skype από τον κ. Κυριάκο Κώτσογλου, Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο οποίος ανέπτυξε την ιστορία του Χασάν από την Συρία.

kotsoglou

Μέσα από το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Ηρακλείου έψαχναν να βρουν τις εργασιακές ικανότητες του Χασάν ώστε να του βρουν και αντίστοιχη εργασία. Πάνω στη συζήτηση λοιπόν ο Χασάν εκμυστηρεύτηκε στον κ. Κώτσογλου ότι δεν ξέρει ούτε να γράφει ούτε να διαβάζει ούτε στα ελληνικά ούτε στα συριακά παρότι μιλούσε άπταιστα ελληνικά με... κρητική προφορά!

Άνοιξε λοιπόν την καρδιά του ο Χασάν και είπε ότι η γιαγιά του είχε γεννηθεί στην Κρήτη με το επώνυμο «Ταρζαλάκη» όμως η οικογένεια αναγκάστηκε να φύγει από το νησί καθώς, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, θεωρούνταν... Τούρκοι. Έφυγαν διωγμένοι και βρήκαν "καταφύγιο" στη Συρία όπου και εκεί όμως αντιλήφθηκαν σύντομα ότι τους θεωρούσαν... Έλληνες.

Ο Χασάν άκουσε την καρδιά του και άφησε εκείνη να οδηγήσει τα βήματα του οπότε επέστρεψε στον τόπο που νιώθει πατρίδα του... την Κρήτη κι ας είναι μουσουλμάνος πολίτης κι ας θεωρείται και πάλι πρόσφυγας. Εκείνος, όπως και πολλοί άλλοι, άφησαν μία πατρίδα σε εμπόλεμη κατάσταση, ξεριζώθηκαν και ήρθαν στον τόπο μας αποφασισμένοι να εργαστούν σκληρά, να σπάσουν ταμπού και προκαταλήψεις και ίσως μία μέρα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους: να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα!

koino

 

Δείτε επίσης:

Τα ίχνη της διαδρομής του ESTIA στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ