ΚΡΗΤΗ
Βράβευση μαθητών στα Χανιά, παρουσία της Ζέττας Μακρή
Συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου για την Γ΄ Λυκείου, που είχε θέμα: «Η εγκατάσταση προσφύγων στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή»
Eκδήλωση βράβευσης των μαθητών που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου για την Γ΄ Λυκείου, που είχε θέμα: «Η εγκατάσταση προσφύγων στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή (1922)» και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με αφορμή την επέτειο θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε απόψε στα Χανιά.
Το υπουργείο και την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μ. Μακρή η οποία εξήρε το έργο του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος και την παροχή ιστορικών στοιχείων σε ερευνητές ιστορικούς και επιστήμονες. Όπως δήλωσε η κα Μακρή: «Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί είναι μεγάλη τιμή για μένα να βραβεύσω μαθητές της Γ' Λυκείου που συμμετείχαν στο πανελλήνιο διαγωνισμό του Ιδρύματος, με δοκίμια τα οποία έχουν να κάνουν με την επιστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος κάνει εξαιρετική δουλειά πολλά χρόνια τώρα και το υπουργείο μας επιβραβεύει τις δράσεις αυτές, τιμά κάθε προσπάθεια γνώσης και προσφοράς στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η παρουσία μου σημαίνει αυτό ακριβώς μεταφέροντας και το μήνυμα του υπουργού για την εξαιρετική προσπάθεια, την οποία έχουμε υποχρέωση να την επιβραβεύουμε. Ως υπουργείο δημιουργούμε και λειτουργούμε και νέα προγράμματα σπουδών, δίνουμε μεγάλη βάση στην ιστορία για την οποία θέλουμε τα παιδιά να την προσλαμβάνουν εύληπτα και όχι με τρόπο που δεν αποδίδει. Σε αυτή την προσπάθεια μας συμβάλλει πολύ το Ίδρυμα Βενιζέλος και ως υπουργείο η μεταρρυθμιστική μας πολιτική στην εκπαίδευση, διαπιστώνουμε πως συνδέεται με πολλά κοινά σημεία με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Ελευθέριου Βενιζέλου και της δράσης που ανέπτυξε. Υπάρχουν πολλές αντιστοιχίες με τις τότε προσπάθειες Βενιζέλου, τις τόσο πρωτοποριακές που είναι ακόμα επίκαιρες και απαραίτητες».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αναγόρευση του Δήμου Ανωγείων και του Γενικού Λυκείου Γλαύκης σε εταίρους του Ιδρύματος. Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης δήλωσε: «Από σήμερα εταίρος του Ιδρύματος τα Ανώγεια και ο δήμος Ανωγίων μία τιμή για όλους μας αποτέλεσμα του ότι ο δήμος Ανωγίων έχει ταχθεί χρόνια τώρα στη διάδοση του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Σήμερα έρχεται να επικυρωθεί ως επιστέγασμα αυτή η καλή σχέση και συνεργασία. Υπάρχει πρόσωπο αναφοράς κατά τη δράση και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, είναι ο Βασίλειος Σκουλάς γιατρός, βουλευτής και υπουργός, στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου».
Μιλώντας για το διαγωνισμό και τη δράση του Ιδρύματος ο Γενικός Διευθυντής του Νικόλαος Παπαδάκης είπε: «Για 22η χρονιά υποδεχόμαστε παιδιά από διάφορες περιοχές της χώρας. Τα τρία πρώτα βραβεία τα κέρδισε η Θεσσαλονίκη, αλλά όμως και η έπαινοι αντιπροσωπεύουν γεωγραφικά πολλές περιοχές της χώρας, από την Ελευσίνα, το Ηράκλειο, τη Σούδα στα Χανιά και το Ακρωτήρι και άλλες περιοχές όπως το λύκειο Γλαύκης το οποίο εκπαιδεύει πομάκους από τα πομακοχώρια και βραβεύεται για τη μεγάλη αυτή συμβολή του. Καθώς και το δήμο Ανωγίων. Πρόκειται για εκδηλώσεις που έχουν μία μακρά πορεία, που αποτελούν ένα μεγάλο εξωστρεφές εγχείρημα του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος και θυμίζει το τεράστιο έργο που έκανε ο Βενιζέλος για την εκπαίδευση, ως πρωθυπουργός. Είναι η μεγαλύτερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που είχε τρεις περιόδους και έγινε την εποχή του Βενιζέλου, άλλαξε το τοπίο στην εκπαίδευση της χώρας και έβγαλε από τα σπίτια τους αγράμματους ανθρώπους, έβγαλε τα κορίτσια, έβγαλε παραγκωνισμένους πληθυσμούς. Ο Βενιζέλος, κατάφερε να δρομολογήσει τη μόρφωση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής και γενικότερα έκανε μεταρρυθμίσεις μεγάλης σημασίας, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και στο πανεπιστήμιο, Μεταρρυθμίσεις που έμειναν για πολλά χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνούμε την εισαγωγή της Δημοτικής, και παρά το ότι πολεμήθηκε σφοδρά για την πραγματοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, τις επέβαλλε σε γενικές γραμμές».
Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι η εξωστρέφεια του Ιδρύματος Βενιζέλος έχει να κάνει εκτός από τις εκπαιδευτικές δράσεις και με άλλες δραστηριότητες «…όπως για παράδειγμα η ίδρυση των δύο παραρτημάτων του ιδρύματος στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής. Η συγκεκριμένη είναι μία επιτυχημένη εξωστρεφής δράση που αποβλέπει στο να μεταφέρει τις παρακαταθήκες και τα διδάγματα του Βενιζέλου στους όπου γης ¨Ελληνες και παράλληλα με το αρχείο που διαθέτει το ίδρυμα να μπορεί να επικοινωνεί σε παγκόσμια κλίμακα, με επιστήμονες που θέλουν να μελετήσουν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας αλλά και του ίδιου του Βενιζέλου
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά