Βουρεξάκης: «Καταργούνται τα μπουκάλια, θα πίνουμε νερό από το δίκτυο στο Ηράκλειο»

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Όλα τα στοιχεία για την ποιότητα του νερού, τα "έξυπνα" υδρόμετρα και τις γεωτρήσεις

Το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης του νερού ως κοινωνικό αγαθό και της εξοικονόμησής του, λόγω του άνυδρου χειμώνα που διανύσαμε και της ξηρασίας, τέθηκε επί τάπητος στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Ο Δημήτρης Δουλουφάκης επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε λόγο για υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση όλων των ΔΕΥΑ.

«Οι πηγές του νερού είναι προς εκμετάλλευση από ιδιωτικές εταιρείες και ουσιαστικά πληρώνουμε ένα μεγάλο ποσό για το νερό που πίνουμε. Γενικά υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως οι διακοπές υδροδότησης, η χαμηλή ποιότητα του νερού, οι υπερτιμολογήσεις από τα νέα υδρόμετρα». Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε την ερώτηση προς την Δημοτική Αρχή αναφορικά με το τι προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει την υδροδότηση των νοικοκυριών αλλά και να παρέχει υψηλής ποιότητας νερό.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός απάντησε ότι «ασφαλώς δεν βλέπουμε το νερό σαν εμπόρευμα αλλά έχουμε ευθύνη να λάβουμε υπόψη τις οικονομικές παραμέτρους κάθε δραστηριότητας».

Συμπλήρωσε δε ότι ο δήμος έχει πάρα πολλή δουλειά να κάνει για να φθάσει σε μία συνεχή ροή του νερού, ότι υπάρχουν ζητήματα στις γεωτρήσεις ναι, υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα στην αντιμετώπιση της υδροδότησης αλλά δε φαίνεται από τα στοιχεία ότι η πόλη θα αντιμετωπίσει πρόβλημα το καλοκαίρι. Επίσης κάλεσε σε μία πειραματική επίδειξη των νέων υδρομέτρων για να διαπιστωθεί εάν είναι ή δεν είναι αξιόπιστα. Σε ότι αφορά στο ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής ανέφερε ότι ο γνώμονας της Δημοτικής Αρχής είναι να περιορίσει όσο το δυνατόν το κόστος και με έμφαση στους καταναλωτές οι οποίοι έχουν τη μικρότερη οικονομική δυνατότητα.

Κατά την τοποθέτηση του στο Σώμα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης τόνισε ότι με απόφαση του ΣτΕ απαγορεύεται η ιδιωτικοποίηση νερού στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το νερό ανήκει σε δημοτικές επιχειρήσεις. Από το 2017 υπάρχει ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία γίνεται τιμολόγηση του νερού με ισοσκελισμό των εξόδων, έτσι η ΔΕΥΑΗ λειτουργεί ανταποδοτικά- ό,τι έσοδα εισπράττονται δίδονται σε έργα.

«Μας κατηγορείτε ότι δεν έχουμε κάνει έργα» είπε και συνέχισε «μα όλο το Ηράκλειο μας κατηγορεί για τις τομές που έχουμε ανοίξει για να περάσουν τα νέα δίκτυα. Από το 2017 έχουμε ενταχθεί σε προγράμματα συνολικού ύψους 60 εκατ. για να αλλάξουμε 260 χλμ. δίκτυο, 55.000 υδρόμετρα νέας τεχνολογίας. Σκοπός είναι να περιορίσουμε το μη τιμολογούμενο νερό που είχε φθάσει στο 55% σε ένα ποσοστό 20%, όπως στην Ευρώπη, για να είναι φθηνό το νερό για όλο τον κόσμο» είπε ο κ. Βουρεξάκης.

Σε μία αποστροφή του λόγου του, ανέφερε την έκπληξη του για τον ισχυρισμό του κ. Δουλουφάκη ότι το νερό του Ηρακλείου δεν είναι υψηλής ποιότητας. «Είχαμε το νερό του Αποσελέμη με 380 αγωγιμότητα. Οι γεωτρήσεις στις Δαφνές, του Αγίου Μύρωνα και των Μαλίων έχουν εξαιρετικό νερό. Μόνο η γεώτρηση της Τυλίσου έχει το νερό μία σχετική αγωγιμότητα, χαμηλότερη από το ποσοστό της Ε.Ε».

Με έμφαση υπογράμμισε ότι του χρόνου, που θα έχει τελειώσει το έργο αντικατάστασης των δικτύων, ο μέσος όρος δικτύων του Ηρακλείου θα είναι 20 χρονών όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 38 χρόνια και της ΕΥΑΔΑΠ (Αθήνα) είναι 52 χρόνια. «Θα έχουμε από τα νεότερα δίκτυα ύδρευσης στην Ευρώπη. Θα καταργήσουμε επιτέλους τα μπουκάλια, που πρέπει να είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη, και θα πίνουμε επιτέλους νερό από το δίκτυο».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Καραμαλάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι τα παράπονα των δημοτών είναι καθημερινά και οι απαντήσεις δεν είναι πειστικές. «Δε ξέρω τι φταίει και προφανώς δεν είναι ευθύνη του δημότη. Θα κρατήσω ότι είπε ο κ. Βουρεξάκης και εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς σε ένα χρόνο και να δούμε αν θα γίνουν τα πράγματα όπως τα έχει σχεδιάσει η ΔΕΥΑΗ» είπε χαρακτηριστικά.

Στον ισχυρισμό του δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης Γιώργου Σφακιανάκη ότι έγινε τριπλασιασμός στην τιμή του νερού ο Γιώργος Βουρεξάκης απάντησε ότι η μοναδική αύξηση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ήταν το 2021 κατά 25%.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΗ Εμμανουήλ Κοσμαδάκης είπε προς το Δημοτικό Συμβούλιο ότι «από τη στιγμή που δεν μπήκε πολύ νερό στο φράγμα Αποσελέμη γνωρίζαμε ότι η κατάσταση θα ήταν οριακή». Σημείωσε δε, ότι «προφανώς θα υπάρχουν προβλήματα σε μια πόλη που εκτελούνται 4 υπεργολαβίες με έργα και υπάρχουν εξωτερικά δίκτυα που φέρνουν από μακριά το νερό με ό,τι βλάβες συνεπάγεται αυτό… προφανώς θα υπάρχουν περίοδοι με προβλήματα».

Τα έξυπνα υδρόμετρα, που τοποθετεί η ΔΕΥΑΗ, είναι ευρωπαϊκής κατασκευής. Έχουμε περίπου 100 εκατομμύρια τοποθετημένα σε όλο τον κόσμο, περίπου 600.000 μόνο στην Ελλάδα αυτού του τύπου, πιστοποιημένα με όλες τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο και την ακρίβεια που καταγράφουν, είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «ενστάσεις δεχόμαστε, υπάλληλους καταρτισμένους έχει η ΔΕΥΑΗ που θα ψάξουν αν υπάρχει εσωτερική διαρροή».

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση στις Βασιλειές κατατέθηκε μία ομαδική ένσταση από 70 άτομα. «Οι περιπτώσεις αυτές αναλύθηκαν μία προς μία από εμάς, κάποιες είχαν όντως πρόβλημα κάποιες άλλες όχι. Είναι 70 υποθέσεις αλλά όχι ίδιες. Να μην γίνεται "σακούλιασμα"».

Τέλος για την ποιότητα του νερού που διατίθεται στην πόλη του Ηρακλείου είναι σε πολύ καλό επίπεδο κατά γενική ομολογία. Είπε όμως ότι από τη στιγμή που μπαίνει στο ντεπόζιτο αρχίζει η σταδιακή υποβάθμιση με την έννοια ότι οι συνθήκες αποθήκευσης δεν είναι ίδιες για τον καθένα. Σε ότι αφορά στο νερό που αντλείται από τις γεωτρήσεις είναι πολύ καλής ποιότητας. Ακόμα και υφάλμυρες γεωτρήσεις που υπάρχουν στην Κέρη ή στο Λουτράκι είναι πολύ χαμηλής αγωγιμότητας αναλογικά με τα όρια του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, είπε ο ίδιος.

«Από την πλευρά μας ακολουθούμε όλες τις απαιτήσεις της νομοθεσίας με την απαιτούμενη συχνότητα δειγματοληψιών έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε την ποιότητα. Θεωρώ ότι καταβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ώστε το παρεχόμενο νερό στην πόλη του Ηρακλείου να παραμένει και να είναι καλό όπως αντλείται».

 

Δείτε επίσης:

Ταλαιπωρίας ... συνέχεια για τα Καμίνια: Μέρα παρά μέρα παίρνουν νερό - Τί απαντά η ΔΕΥΑΗ

Σχεδόν ένα φράγμα Αποσελέμη χρειάζεται το Ηράκλειο: 20 εκατομμύρια κ.μ. νερού η κατανάλωση ανά έτος!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ