Σε ανακοίνωσή της η παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία αναφέρει:
"Έπειτα από σχεδόν τρείς μήνες συνεδρίασε επιτέλους το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.
Σε μια περίοδο πανδημίας με εκατοντάδες εργατικές υποθέσεις, καταγγελίες για εργοδοτική αυθαιρεσία, προβλήματα που προέκυψαν από τα κυβερνητικά μέτρα και τις αντεργατικές ΠΝΠ, σε μια περίοδο που δεκάδες εργαζόμενοι απευθύνονταν καθημερινά στα σωματεία, η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΗ εξάντλησε την αγωνιστικότητα της σε τηλεδιασκέψεις και παρεμβάσεις μέσω διαδικτύου, ενώ υπονόμευσε για ακόμη μια φορά τη σωστή και δημοκρατική λειτουργία του δευτεροβάθμιου οργάνου.
Παρόλα αυτά μέσα σε αυτές τις συνθήκες τα σωματεία δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια. Πλούσια δραστηριότητα και μαζικές κινητοποιήσεις ανέπτυξαν αρκετοί κλάδοι όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, τα τουριστικά λεωφορεία, το εμπόριο κ.α
Στη χθεσινή συνεδρίαση οι εκλεγμένοι με τις δυνάμεις τις ΔΑΣ, ανέδειξαν την ανάγκη άμεσης οργάνωσης και σχεδίου για την κλιμάκωση του αγώνα μπροστά στην αντεργατική λαίλαπα που έχει ήδη αγγίξει το σύνολο των εργαζομένων και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό.
Σε αυτά τα πλαίσια η ΔΑΣ κατέθεσε πρόταση στο ΔΣ του ΕΚΗ να παρθεί απόφαση για άμεση σύγκλιση πλατιάς σύσκεψης σωματείων και συνδικαλιστών, αν ακουστούν τα προβλήματα από κάθε κλάδο και χώρο, να μπεί σχέδιο αντιμετώπισης τους καθώς και απόφαση για προκήρυξη απεργίας όποτε κριθεί αναγκαίο με ανοιχτή ημερομηνία.
Η στάση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) ήταν να μην το θέσει καν προς συζήτηση και ψήφιση. Τέτοια είναι η δημοκρατία τους! Φαίνεται πήραν το κολάι δημοκρατικής λειτουργίας από τα συνεταιράκια τους σε επίπεδο ΓΣΕΕ όπου έκαναν πρόσφατα συνέδριο με κυβερνητικές πλάτες, με παρουσία των ΜΑΤ και της Ασφάλειας.
Δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο βέβαια από «εκπροσώπους των εργαζομένων» που στις δηλώσεις τους αναπαράγουν όλο το δελτίο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.
Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΕΚΗ όπου μιλά για μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, αίτημα που αποτελεί πάγια επιδίωξη του ΣΕΒ εδώ και χρόνια. Να πληρώνει δηλαδή ο εργαζόμενος το μισθό του (καθώς τα χρήματα του επιδόματος προέρχονται από τα δικά του ασφάλιστρα). Σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται και όλα τα αιτήματα που διαμορφώνουν σε κλάδους όπως ο επισιτισμός – τουρισμός κ.α. «Να υπάρξουν λέει άμεσα κυβερνητικά μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να διασφαλισθούν οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας».
Αλήθεια αυτό δεν αναπαράγουν οι εργοδότες κάθε φορά που θέλουν χρήματα από τον κρατικό κορβανά;
Τα δεκάδες μέτρα με τις ΠΝΠ που αποφάσισε η κυβέρνηση και γεμίζουν το κεφάλαιο με ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές, μείωση έως και κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, πλήρης κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ωραρίων κ.α ποιος θα τα πληρώσει; Δεν θα τα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι με νέα σκληρά μέτρα, φορολογία, μειώσεις συνάξεων;
Προσπαθούν να βάλουν τους εργαζόμενους να παλεύουν κάτω από τη σημαία και τα αιτήματα των εργοδοτών. Δε λένε κουβέντα για τα 22 δις που έβγαλαν οι ξενοδόχοι της Κρήτης μόνο τα τελευταία 6 χρόνια, το 1,17 δις που έβγαλαν τα Σούπερ Μάρκετ σε 11 εβδομάδες της πανδημίας κ.α
Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία πρέπει να οργανώσουν αγώνες και να διαμορφώσουν αιτήματα και διεκδικήσεις με βασική αρχή όπως λέει και το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά!! Να πληρώσει τώρα το μεγάλο κεφάλαιο».
Άμεσα πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη :
- Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και εξοπλισμού στα νοσοκομεία και τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
- Άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ και ΚΥΑ που ψήφισε η κυβέρνηση με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας.
- Επίδομα για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.
- Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, να εφαρμοστούν οι ΣΣΕ.
- Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, σε λαϊκά νοικοκυριά"