ΚΡΗΤΗ

Β.Κεγκέρογλου: Υπονομεύεται η δυνατότητα του εργαζόμενου να διαπραγματεύεται με την εγγύηση της συλλογικής εκπροσώπησης

No profile pic

Τοποθέτηση του Γραμματέα Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου στις 14/06/2021 στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας «Για την Προστασία της Εργασίας - Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» - Κύρωση της Σύμβασης 190 - Κύρωση της Σύμβασης 187 - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 Ε.Κ. & Συμβουλίου της 20.06.19 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».

Ο Σταύρος Καλλέργης ο πρόδρομος των σοσιαλιστικών ιδεών στην Ελλάδα, ήταν Κρητικός από το Μπραχίμο Ρεθύμνου.

Το 1893 οργάνωσε στην Αθήνα την 1η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα στην οποία εκφώνησε λόγο και το παρακάτω ψήφισμα:

«Ο σκοπός της συναθροίσεώς μας ενταύθα είναι να υπογράψωμεν ψήφισμα διά να δοθή εν καιρώ εις την Βουλήν.

 Το ψήφισμα δε έχει ως εξής:

“Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου ημέραν Κυριακήν και ώραν 5μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν:

Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ’ όλην την ημέραν, και οι πολίται ν’αναπαύωνται.

Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν.

Γ) Ν’απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.

Δ) Το συμβούλιον του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν”».

Στη συνέχεια, 27 χρόνια μετά Ένας άλλος  Κρητικός ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, που θεμελίωσε την Ελλάδα του 20ου αιώνα, κατοχύρωσε, τα βασικά εργασιακά δικαιώματα που αναφέρονται στο Ψήφισμα της πρωτομαγιάς του 1893.

Δυστυχώς δύο άλλοι Κρητικοί, ο κοντοχωριανός του Καλλέργη, Κ. Χατζηδάκης και ο Π/Θ κ. Μητσοτάκης, ακριβώς ένα αιώνα μετά, επιχαίρουν που καταργούν βασικά εργασιακά δικαιώματα και έτσι η Κρήτη θα έχει πλέον και την αρνητική της πρωτιά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση προσπάθησε να διανθήσει το νομοσχέδιο, με οδηγία της Ε.Ε και τις συμβάσεις του I. L.O. 187 για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία και την 190 για την εξάλειψη της βίας στους χώρους εργασίας που είχαμε ζητήσει από καιρό να έλθουν στη βουλή για κύρωση αλλά δεν κατάφερε να κρύψει την πραγματική στόχευση της.

Να αποδυναμώσει περαιτέρω τη θέση του εργαζόμενου, αφαιρώντας του βασικά δικαιώματα και κυρίως δυνατότητες να διαπραγματεύεται αξιοπρεπώς με την στήριξη της συλλογικής εκπροσώπησης.

Αρχικά θέλω να φρεσκάρω τη μνήμη των πολιτών για δύο θέματα, την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και την διευθέτηση του χρόνου με ΣΣΕ, που έχουν κάνει σημαία αυτές τις μέρες η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το άρθρο 26 του ν. 3996/11 θεσμοθετεί την κάρτα εργασίας

Η Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χατζηδάκης;

ΤΡΙΑ ΟΧΙ.                                                                                                                                       

Σταθερά δεξιοί και περιοδικά δήθεν εκσυγχρονιστές, όπως θα φανεί και πιο κάτω.

ΟΧΙ βεβαίως ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τυφλή λαϊκίστική αντιπολίτευση.

Με τους ν.3846/2010 και 3986/11 το κακό ΠΑΣΟΚ διασφαλίζει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με την εγγύηση της συλλογικής εκπροσώπησης.

Η μεν ΝΔ ψήφισε ΟΧΙ στον πρώτο και ΝΑΙ στο δεύτερο νόμο και έρχεται σήμερα να επανέλθει στο αρχικό της ΟΧΙ και να νομοθετήσει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας ως αποκλειστικό διευθυντικό δικαίωμα μέσω Ατομικής Σύμβασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ΟΧΙ στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στους δύο νόμους και σήμερα τους επικαλείται.

Σκοπιμότητες από τη Ν.Δ., λαϊκισμός και τυχοδιωκτισμός από το ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίες και κύριοι,

Με το νομοσχέδιο:

1.  Διαμορφώνεται ένα μοντέλο φτηνής και απαξιωμένης εργασίας, αντίθετο στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό Εργασιακό Πλαίσιο και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

2. Καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκή χώρα, η απλήρωτη εργασία

Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα και θα πληρώνονται για 8 ώρες, θα δουλεύουν 50 ώρες την εβδομάδα (και τις Κυριακές) και θα πληρώνονται για 40

3. Υποβαθμίζονται οι εργασιακές συνθήκες και αποτρέπεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, διαμορφώνοντας για τους νέους της ένα δυστοπικό παρόν και ένα ζοφερό μέλλον που τους διώχνει μακριά από τον τόπο τους.

4.  Μειώνεται η δικαστική προστασία του εργαζόμενου και διευκολύνονται οι απολύσεις

5. Αντί να ενισχυθεί το ΣΕΠΕ, που πέτυχε σοβαρά αποτελέσματα σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, με επιθεωρητές και τεχνολογικό εξοπλισμό, ουσιαστικά απενεργοποιείται με τη μετατροπή του σε «Μαϊμού» Ανεξάρτητη Αρχή.

6.  Επιπλέον προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός με την μονομερή ενίσχυση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων εις βάρος των μικρών και πολύ μικρών που θα περιέλθουν σε ακόμη δυσμενέστερη θέση.

Όλα αυτά όμως Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ είναι στον αντίποδα των αναγκών του σήμερα και της μετά covid εποχής και θα προκαλέσει εργασιακή ανασφάλεια και κοινωνικές συγκρούσεις.

Η πανδημία που έπληξε την χώρα μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, υγειονομικά οικονομικά και κοινωνικά, ανέδειξε και με τον πιο δραματικό τρόπο την ανάγκη για αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου και την επαναφορά του κοινωνικού πρόσημου και του ανθρώπου στο επίκεντρο των πολιτικών.

Αυτό προφανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί με την κυριαρχία των αντιλήψεων των συντηρητικών δυνάμεων που επιδιώκουν την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χωρίς περιβαλλοντικές και κοινωνικές προτεραιότητες και κυρίως εις βάρος της εργασίας και των εργαζομένων, όπως επιχειρεί το νομοσχέδιο.

Ήδη και στη χώρα μας, παρά την ανάλωση σημαντικών ποσών, 30 δις Ευρώ χωρίς τα τελευταία, η ύφεση καλά κρατεί, 32% μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ε.Ε.,

εκδηλώνεται σημαντική αύξηση της φτώχειας και διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων.

Σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες αδυνατούν να επανακκινήσουν.

Λάθη στο σχεδιασμό, τις προτεραιότητες και τους στόχους αλλά και σκοπιμότητες και επιλεκτικές αποφάσεις που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας ή δεν θέλει να τις υπηρετήσει.

Ενόψει αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και τρόπου διαχείρισης.

Η εναλλακτική στις συντηρητικές πολιτικές και επιλογές δεν αποτελεί η κρατικιστική αντίληψη και το δίκιο της μιας πλευράς.

Γι’ αυτό οι Σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη και το Κίνημα Αλλαγής στην Ελλάδα πρωταγωνιστούμε για την αλλαγή των εφαρμοζόμενων πολιτικών και του παραγωγικού μοντέλου.

Με την πρόταση μας για το «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» επιδιώκουμε την ανθρωποκεντρική πρόοδο μέσα από πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

Η 4η Βιομηχανική επανάσταση θα αυξήσει τον παραγόμενο πλούτο αλλά θα αυξήσει και τα προβλήματα στην εργασία. Γι’ αυτό πρέπει να συζητήσουμε για τη δίκαιη κατανομή του ως κοινωνικό κεφάλαιο με μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών και σε ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

-Χρηματοδότηση,

της παιδείας και του ΕΣΥ,

της κοινωνικής ασφάλισης, των δομών πρόνοιας

Το κοινωνικό Κράτος για μας είναι οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και όχι βαρίδι και κόστος.

Η εργασιακή και ευρύτερα η κοινωνική ειρήνη, η πλήρης απασχόληση με ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι αξιοπρεπείς και δίκαιες αμοιβές.

Αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχία των παραγωγικών και επιχειρηματικών σχεδίων γενικότερα αλλά και την επίτευξη της ανάπτυξης και της προόδου με κοινωνική δικαιοσύνη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση