ΚΡΗΤΗ

Βιώσιμη ανάπτυξη: Συνύπαρξη πρωτογενούς τομέα και διατήρησης των σπάνιων φυτών της Κρήτης

Το καλό παράδειγμα των κτηνοτρόφων των Ανωγείων

No profile pic

 

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης-Δ/νση Δασών Ρεθύμνου, το Δήμο Ανωγείων και το Πολυτεχνείο Κρήτης συνέβαλαν στη δημιουργία του 8ου Μικρο-Αποθέματος του Δίκτυου Μικρο-Αποθεμάτων σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Κρήτης με σκοπό την προστασία του φυτού Horstrissea dolinicola στην περιοχή ‘Πετραδολάκια’ του Δήμου Ανωγείων

Το Horstrissea dolinicola είναι ένα σημαντικό ενδημικό της Ελλάδας καθώς φύεται μόνο στον Ψηλορείτη (Ίδη) στην κεντρική Κρήτη σε περίπου 1.500 m υψόμετρο, και πουθενά αλλού στον πλανήτη το οποίο κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Μετά τη δημιουργία του Μικρο-Αποθέματος, η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ συνεχίζει τις δράσεις διατήρησης του φυτού έως το 2022, με διάφορες δράσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο για τη Διατήρηση Ειδών Mohamed bin Zayed (MbZ) (περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.speciesconservation.org/case-studies-projects/horstrissea-dolinicola/23456).

Η επιτυχία αυτών των δράσεων οφείλεται, κυρίως, στην ευαισθησία των νέων κτηνοτρόφων της περιοχής των Ανωγείων οι οποίοι εμπράκτως συμβάλουν στη διατήρηση του φυτού καθώς αποδέχτηκαν και συνέβαλαν στη δημιουργία του Μικρο-Αποθέματος στην περιοχή τους. Συγκεκριμένα, απομάκρυναν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αποδέχτηκαν τα διαχειριστικά μέτρα διευκολύνοντας, έτσι, την εγκατάσταση πειραματικών επιφανειών. Πλέον, στο δεύτερο έτος του Προγράμματος αυτή η υποστηρικτική στάση παραμένει. Η όλη προσπάθεια αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης που αποδεικνύει ότι ο πρωτογενής τομέας και η διατήρηση της Βιοποικιλότητας μπορούν να συμπορευθούν μέσω αλληλοενημέρωσης, συνεννόησης και αμοιβαίου σεβασμού.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση