ΚΡΗΤΗ
Βιβλιοθήκη, ένας «χώρος» σιωπηλής επανάστασης – Το παράδειγμα του «Βιβλιοδρόμιου»
Η εκπαιδευτικός Ελευθερία Καλούδη και η εκπαιδεύτρια ενηλίκων Ελένη Πουλλά μιλούν στα Livetalks για τη σχολική βιβλιοθήκη και τη σχολή γονέων στο 43ο Δημοτικό Σχολείο
Μπορεί μια σχολική βιβλιοθήκη να μετατραπεί σε έναν χώρο όπου οι άνθρωποι… συζητούν; Έναν χώρο όπου συναντώνται εκπαιδευτικοί και γονείς σε μια πολύ πρωτότυπη σχολή γονέων; Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι καταφατική. Όλα αυτά συμβαίνουν στο 43ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου «Σπύρος Μουστακλής» στο οποίο λειτουργεί η γνωστή βιβλιοθήκη «Βιβλιοδρόμιο» με μασκότ το «Βιοβλιοφάγο Δρακάκι». Παράλληλα, όμως, στο ίδιο σχολείο λειτουργεί και η βιβλιοθήκη ενηλίκων «Χριστίνα Μουστακλή», όπου υλοποιείται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα το οποίο – ευτυχώς για μας – απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο και όχι μόνο στα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας.
Η αφορμή για τη συζήτηση στο studio που ακολουθεί δόθηκε με τη συμμετοχή του «Βιβλιοδρομίου» στο πρόγραμμα «The Europe Challenge». Οι εργασίες του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο στο Μιλάνο και η εκτός από τη σχολική βιβλιοθήκη του 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, την Ελλάδα εκπροσώπησαν άλλα δύο φορείς.
Το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιείται από το 2020 με πρωτοβουλία του European Cultural Foundation και έχει ως στόχο την υποστήριξη των βιβλιοθηκών και των τοπικών κοινοτήτων.
Στο studio των Livetalks βρέθηκαν η εκπαιδευτικός Ελευθερία Καλούδη, η «ψυχή» του «Βιβλιοδρομίου» και η παιδαγωγός, εκπαιδεύτρια ενηλίκων και πρώην σχολική σύμβουλος Ελένη Πουλλά η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα της «βιβλιοθήκης ενηλίκων».
Ακούστε όλα όσα δήλωσαν στο ηχητικό που ακολουθεί:
Το ταξίδι του «Βιβλιοδρομίου» στο Μιλάνο
Στην ανακοίνωση για τη συμμετοχή του «Βιβλιοδρομίου» στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα είχαν επισημανθεί τα εξής:
"Από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου 2024, το Βιβλιοδρόμιο, η βιβλιοθήκη του 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου «Σπύρος Μουστακλής» βρέθηκε στο Μιλάνο μαζί με αντιπροσωπευτικές ομάδες από 55 Βιβλιοθήκες σε όλη την Ευρώπη για να συμμετάσχουν στο The Europe Challenge. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, που υλοποιείται από το 2020 με πρωτοβουλία του European Cultural Foundation, έχει ως στόχο την υποστήριξη των Βιβλιοθηκών και των τοπικών κοινοτήτων.
Συγκεκριμένα οραματίζεται και εργάζεται για τη δημιουργία ενός ζωντανού δικτύου Βιβλιοθηκών, που θα λειτουργούν ως ασφαλείς χώροι συνάντησης και επικοινωνίας, δημοκρατικής έκφρασης και δημιουργίας, αποδοχής και συμπερίληψης.
Το πρόγραμμα του «Βιβλιοδρομίου» ονομάζεται «Awakenings: Parents and Teachers meet in the Library» και στοχεύει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών του σχολείου, καθώς και στη δημιουργία μιας κουλτούρας δημιουργικής συνύπαρξης και συνεργασίας. Με μια σειρά ανοιχτών βιωματικών εργαστηρίων γονείς και εκπαιδευτικοί, τόσο από τη συγκεκριμένη σχολική μονάδα όσο και από άλλες της πόλης μας, συναντιούνται στη Βιβλιοθήκη, επικοινωνούν και συνεργάζονται, μετασχηματίζουν τον εαυτό τους και τη σχέση τους με τα βιβλία. Τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των συναντήσεων έχουν αναλάβει η κ. Ελένη Πουλλά, συντ. Σχολική Σύμβουλος, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και η κ. Τερψιθέα Βασιλάκη, ψυχολόγος.
Η κ. Ελευθερία Καλούδη, υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης, και η κ. Μαρία Μακράκη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, συναντήθηκαν με Βιβλιοθηκονόμους και εκπροσώπους κοινοτήτων και συλλόγων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Αλβανία, η Ρουμανία, η Γεωργία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ουκρανία, η Ουγγαρία, η Λεττονία, η Σλοβακία, η Σερβία, η Κροατία, η Τσεχία και η Λιθουανία. Αξίζει να αναφερθεί ότι την Ελλάδα εκπροσωπούσαν δυο ακόμα Βιβλιοθήκες, η Βιβλιοθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού «Μυρσίνη Ζορμπά» και η Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ημέρας Εφήβων «Πλόες».
Για δύο ημέρες, οι εκπρόσωποι των Βιβλιοθηκών παρακολούθησαν ομιλίες και συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια στον χώρο της Biblioteca Calvairate. Τα εργαστήρια εστίαζαν στο όραμα της κάθε Βιβλιοθήκης και στους τρόπους και τα εφόδια που απαιτούνται για την υλοποίηση ενός έργου με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Η συμμετοχή της Ελληνικής Βιβλιοθήκης Βιβλιοδρόμιο στο project «The Europe Challenge» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας και της δημιουργικής ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών στον τομέα των Βιβλιοθηκών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ διευρύνει τους ορίζοντες της λειτουργίας των Σχολικών Βιβλιοθηκών πέρα από τον παραδοσιακό τους ρόλο".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο