ΚΡΗΤΗ

Βαρδάκης: Ο κ. Βρούτσης και η κανονικότητα του 2010-2014

No profile pic

Σχετικά με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον κλάδου Τουρισμού – Επισιτισμού, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης σημειώνει: 

«…Επιστρέφουμε με πολύ σταθερά, πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα, στην κανονικότητα…», αναφέρει πολύ στοχευμένα η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, που συνοδεύει την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης για τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις τίθενται σε επαναλειτουργία αυτή τη περίοδο. 

Η φράση ωστόσο που χρησιμοποιεί το Υπουργείο, κάθε άλλο παρά χαρμόσυνα ήχησε στα αυτιά των εργαζομένων και ιδιαίτερα σε εκείνους που απασχολούνται στον Τουρισμό – Επισιτισμό, καθώς για ακόμα μια φορά μένουν χωρίς στήριξη. 

Οι εποχιακοί εργαζόμενοι του κλάδου, δεν περίμεναν την επέκταση κατά δύο μήνες του ταμείου ανεργίας μόνο. Περίμεναν ουσιαστική στήριξη, ένα σχέδιο αξιοπρεπούς διαβίωσης το επόμενο διάστημα που ακολουθεί εκείνο της υγειονομικής κρίσης. 

Για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, βλέπουν με τον πιο επίσημο τρόπο, να απορρυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις και να οδηγούνται «σαν πρόβατα επί σφαγή», εκτεθειμένοι στις ορέξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών που έλαβαν το σύνθημα από την Κυβέρνηση.

Πως αλλιώς θα μπορούσαν να ερμηνευτούν οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν τελευταία και προβλέπουν: 

  1. Εκ περιτροπής εργασία μέχρι το 50% του χρόνου απασχόλησης για τις συμβάσεις πλήρους ωραρίου, ενώ για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα που δεν θα απασχολείται ο εργαζόμενος, θα του καταβάλλεται από το κράτος το 60% του μισθού. Άρα προχωράει το σχέδιο για μειώσεις 20% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.  
  2. Αν η καθαρή αμοιβή που θα προκύπτει στην προηγούμενη κατηγορία των εργαζομένων είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό, θα καταβάλλεται και η επιπλέον διαφορά. Άρα οδηγούμαστε με χειρουργική ακρίβεια σε κατώτατο μισθό για όλους  
  3. Δεν επιτρέπεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου, που επιδοτείται, ούτε αλλαγή των όρων της σύμβασης εργασίας. Άρα για όποιον δεν επιδοτείται, απελευθερώνεται το δικαίωμα απόλυσης
  4. Δίδεται παράταση του επιδόματος εποχικής ανεργίας για τους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν το ίδιο το Υπουργείο Τουρισμού κάνει λόγο για 360.000 εργαζόμενους μόνο στον Τουρισμό – Επισιτισμό. Συνεπώς μένουν εκτός δικαιώματος για λήψη εποχικού επιδόματος χιλιάδες εργαζόμενοι.
  5. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη στο ύψος του βασικού μισθού για εποχικά εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, ως κίνητρο επαναπρόσληψης. Δεν θα υπάρχει επιδότηση εισφορών για αυτούς που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση, συνεπώς δίνεται κίνητρο δημιουργίας κύματος συμβάσεων μερικής απασχόλησης
  6. Μιλούν για αναστολή εργασίας, αποζημίωση ειδικού σκοπού και έκπτωση ενοικίου στους εργαζομένους του Τουρισμού, έως και τον Ιούλιο, όταν γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ενταχθεί σε αυτά τα μέτρα στήριξης
  7. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους εποχικά εργαζόμενους συμπληρώσουν φέτος νωρίτερα το όριο των 400 ημερών επιδότησης, αν θα διακόπτεται η επιδότηση. Συνεπώς πολύ νωρίς φέτος, χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν θα ενταχθούν στα υπόλοιπα μέτρα στήριξης, αλλά  θα σταματήσουν και να επιδοτούνται.

 

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν, πόσο υπολογίζει η Κυβέρνηση την προσφορά των εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό και πόσο τους στηρίζει, όταν έχουν μείνει χωρίς εργασία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις προς Τρίτους (ενοίκια, λογαριασμοί, δάνεια), είναι σε πλήρη εξέλιξη. 

Σίγουρα, δεν είναι ανικανότητα παρέμβασης, ούτε προχειρότητα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για ξεκάθαρη στρατηγική διάλυσης και απορρύθμιση της εργασίας και καθαρή επιλογή να πληρώσουν και αυτήν την κρίση εργαζόμενοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνταξιούχοι.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση