ΚΡΗΤΗ
Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στέλνει “αδιάβαστους” 400.000 εργαζόμενους στον επισιτισμό - τουρισμό»
Κοινοβουλευτική παρέμβαση με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη
SHARE:
Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον κλάδο του Τουρισμού και Επισιτισμού, πραγματοποίησαν 46 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, μετά την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων κατά την τετραετία 2010-2014, η απελθούσα Κυβέρνηση πέτυχε να ανακτηθούν βασικά, συλλογικά εργατικά δικαιώματα, τα οποία ισοπεδώθηκαν την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων και να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019 να κάνει σαφή την εχθρική και τιμωρητική στάση της απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα ουσιαστικά κατήργησε ξανά τις συλλογικές συμβάσεις και την επεκτασιμότητα δημιουργώντας καθεστώς μνημονίων, αφού έθεσε περιορισμούς ως προς την εφαρμογή των όρων αλλά και την επέκταση των συλλογικών ρυθμίσεων. Οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις της Κυβέρνησης στο εργασιακό γίγνεσθαι, μόνο δυσκολίες και εμπόδια έχουν επιφέρει στην διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων.
Στις 18.12.2019 για παράδειγμα, υπεγράφη η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας, η οποία ουδέποτε κηρύχθηκε υποχρεωτική, από τον Υπουργό Εργασίας, με ότι συνεπάγεται αυτό για τους εργαζόμενους.
Επιπλέον, όπως αναφέρει η Π.Ο.Ε.Ε.Τ. σε ανακοίνωσή της, με πρόσχημα τη λήξη της θητείας των Δ.Σ. των ενώσεων των ξενοδόχων, δεν προσέρχεται η εργοδοτική πλευρά να υπογράψει τις τοπικές συμβάσεις του κλάδου σε Ηράκλειο και Λασίθι. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι τοπικές ενώσεις ξενοδόχων, με αποφάσεις που στερούνται νομικών, ηθικών και λογικών επιχειρημάτων, ζητούν από τα πρωτοβάθμια σωματεία τους, την ένταξη των εργαζομένων στην Εθνική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας, ακόμα και στις περιοχές που καλύπτονται από Τοπική Κλαδική Σύμβαση. Σε κάθε περίπτωση, με αίτημά της, η Ομοσπονδία ζητά από τον Υπουργό να κηρύξει την Εθνική Κλαδική Σύμβαση ως υποχρεωτική, αλλιώς οι εργαζόμενοι θα λάβουν μισθούς «πείνας» την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Να σημειώσουμε ότι παρότι στο οικονομικό πλαίσιο δεν υπάρχουν διαφορές με τις τοπικές κλαδικές συμβάσεις, τίθενται διαφορές στο θεσμικό πλαίσιο και σε κεκτημένα δεκαετιών, που για πρακτικούς λόγους δεν προβλέπονται στην Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (όπως π.χ. η μεταφορά των εργαζομένων κ.α.).
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση τονίζει μέσω της ερώτησης ότι είτε η μη ύπαρξη ΣΣΕ, είτε η μη επέκτασής της, έχει πολλές αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, κυρίως υπονομεύονται και παραβιάζονται θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους που δεν προστατεύονται από ΣΣΕ. Ταυτόχρονα αυξάνεται η ανισότητα μεταξύ μισθών και εισοδημάτων, η εργασιακή επισφάλεια, η αβεβαιότητα, με την αγορά εργασίας να οδηγείται σε κατακερματισμό. Η μη επεκτασιμότητα της ΣΣΕ θα επιφέρει τόσο αρνητικές συνέπειες σε εργαζόμενους, όσο και αθέμιτες πράξεις ανταγωνισμού που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή και υπόσταση ολόκληρου του κλάδου.
Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει με σαφήνεια αν προτίθεται να κηρύξει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ως γενικώς υποχρεωτική. Τέλος η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητά να μάθει αν η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αν ναι, σε ποιές ενέργειες θα προβεί ώστε να υπογραφούν άμεσα οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε Ηράκλειο και Λασίθι.