ΚΡΗΤΗ
Β. Σχοιναράκη: «Ήρθε η ώρα το Ηράκλειο να αποκτήσει γυναίκα δήμαρχο»
Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η επικεφαλής της παράταξης "ΗράκλειΟΝ Αξίζει" διεκδικεί να είναι η επόμενη γυναίκα δήμαρχος του Ηρακλείου. Εκφράζει τη σιγουριά της ότι το βράδυ της 26ης Μαΐου, θα την βρει στον δεύτερο γύρο και υπόσχεται ότι την επόμενη ημέρα θα είναι - ξανά - δίπλα στους δημότες.
Συνέντευξη στη Σώτια Πεντεδήμου
Στην πρώτη μας συνάντηση, κάναμε μια βόλτα στην πόλη, σε συνοικίες και γωνιές της, εστιάζοντας σε θέματα καθημερινότητας που ταλαιπωρούν όλους μας. Αυτή τη φορά, τη συνάντησα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής και καταρχάς σχολίασα την… έλλειψη σημαδιών κούρασης! Η απάντηση της Βαγγελιώς Σχοιναράκη ήρθε αβίαστα: «Μου δίνει αέρα και δυναμική ο προεκλογικός αγώνας και κυρίως η επαφή μου με τον κόσμο».
Δεν είναι άλλωστε άμαθη σε προεκλογικούς ρυθμούς η επικεφαλής της παράταξης «ΗράκλειΟΝ Αξίζει» και υποψήφια δήμαρχος Ηρακλείου. Δηλώνει μάλιστα - δηκτικά - ότι σε αντίθεση με τους «πολυδάπανους προεκλογικούς αγώνες που επέλεξαν ορισμένοι συνυποψήφιοί μου», εκείνη επέλεξε «να αλλάξω πολλά ζευγάρια παπούτσια για να βρεθώ κοντά στους πολίτες».
Ένα από τα κοινά στοιχεία με την πρώτη μας κουβέντα, το οποίο και επαναλαμβάνει με έμφαση, είναι ότι στόχος της παραμένει να «είμαι δίπλα στον πολίτη, γιατί είναι υποχρέωσή μου. Και υπόσχομαι ότι θα είμαι δίπλα του και μετά τις εκλογές».
Με το… καλησπέρα, τη ρωτάω αν δέχτηκε επιθέσεις, χτυπήματα κάτω από τη μέση. Είναι άλλωστε – μετά την αποχώρηση της Λιάνας Σταρίδα – η μοναδική γυναίκα, μεταξύ 8 αντρών. Ήλπιζα σε μια αντανακλαστική αντίδραση και αυτή ήταν το γέλιο της και η… υπόσχεση ότι «αυτά θα τα πούμε μετά τις εκλογές».
Τι μεσολάβησε από την πρώτη μας συνάντηση; Περιοδείες, συναντήσεις, επισκέψεις και κυρίως συζητήσεις με τους πολίτες. «Επιλέξαμε έναν αγώνα που θα έχει τη ζεστασιά της ανθρώπινης σχέσης, της επικοινωνίας και επαφής με τους πολίτες. Γιατί αυτό θέλουμε. Θέλουμε να κοιτάξουμε τον πολίτη στα μάτια, να του πούμε το πρόγραμμά μας και το σχέδιο μας για το Ηράκλειο της επόμενης ημέρας». «Ακούσατε και τους πολίτες;» τη ρωτώ, καθώς σκέφτομαι ότι πολλοί πολιτικοί δεν είναι καλοί ακροατές – μη σας πω το αντίθετο ακριβώς. «Θέλαμε και επιδιώξαμε να ακούσουμε τους δημότες. Να πάρουμε την αύρα τους. Να εισπράξουμε το δικό τους θέλω, πρόσωπο με πρόσωπο, να τους δείξουμε και να τους πείσουμε ότι εμείς θα λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο και την επόμενη ημέρα. Γιατί αυτή η άμεση σχέση με τους πολίτες έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Τον θέλουμε συμμέτοχο τον πολίτη. Θέλουμε να ακούμε και τη διαφορετική άποψη, γιατί μέσα από μια «σύγκρουση» απόψεων διαμορφώνεται η καλύτερη πρόταση. Το πρόγραμμα το οποίο στην υλοποίησή του έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είναι αυτό που έχει προκύψει από συν-διαμόρφωση.»
Μιλώντας για γυναίκες, τη ρωτώ για τη Λιάνα Σταρίδα και αφού – μέσω του cretalive – της εύχεται να είναι καλή η αποκατάσταση της υγείας της, μου εξηγεί ότι γνωρίζονται πολλά χρόνια και ότι η σχέση τους ξεπερνά την τυπικότητα. Κρίνει ότι η «σφραγίδα που έβαλε στην προεκλογική κούρσα ήταν θετική» και προσθέτει: «Θα ήθελα να είναι στην κούρσα. Είναι καλό να μετέχουν γυναίκες στις εκλογές γιατί είναι καλό παράδειγμα για τα επόμενα χρόνια ώστε οι… κυρίες να τολμούν περισσότερο να συμμετέχουν στα κοινά, όχι μόνο στα ψηφοδέλτια αλλά και ως επικεφαλής συνδυασμών.»
Και όλες αυτές οι γυναίκες που βρέθηκαν στη συνάντηση που διοργάνωσε πριν λίγες ημέρες; Τη στηρίζουν, αλήθεια; «Δεν το περίμενα» εξομολογείται «ότι περί τις 400 γυναίκες θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μου. Ήταν μια δυναμική απάντηση. Διαμορφώθηκε και το Δίκτυο Γυναικών για το Ηράκλειο καθώς υπογράψαμε μια διακήρυξη, που είναι το καλύτερο μήνυμα για την επόμενη ημέρα του Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα κίνημα που θα δώσει στήριξη στην πορεία υλοποίησης ορισμένων πραγμάτων στον Δήμο Ηρακλείου και οι γυναίκες δηλώνουν παρούσες και τώρα και την επόμενη ημέρα, με σοβαρό, δυναμικό και δημιουργικό τρόπο».
Επανέρχομαι στη συζήτηση για το τι αποκόμισε από τις συναντήσεις και συζητήσεις της με τους πολίτες. Δηλώνει ξαφνιασμένη από το γεγονός ότι κορυφαίο ζήτημα που θέτουν οι δημότες, περιαστικά, είναι αυτό της άρδευσης και της αγροτικής οδοποιίας. «Το θέμα της άρδευσης δεν περίμενα ότι ήταν το κορυφαίο θέμα για τον περιαστικό Δήμο. Και δεν περίμενα να ακούσω από τους πολίτες ότι, αφότου εντάχθηκαν στο Δήμο Ηρακλείου, ένιωσαν περιθωριοποιημένοι. Με ενόχλησε αυτό. Δε θέλω οι πολίτες στην Αλικαρνασσό, το Τέμενος, στην Παλιανή και το Γοργολαΐνη να νιώθουν παραμελημένοι γιατί βασικά τους προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Με στενοχώρησε π.χ. όταν στις Ασίτες, οι πολίτες μού είπαν ότι πληρώνουν ακριβότερα το νερό από τους πολίτες του Ηρακλείου, ενώ είναι οι ίδιοι που προμηθεύουν νερό στο Ηράκλειο.»
Επίσης, οι δημότες βάζουν ως πρωταρχικό θέμα της καθημερινότητάς τους, τα σκουπίδια. Η κ. Σχοιναράκη αναρωτιέται γιατί, ενώ «ο ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμάτων Κρήτης) λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, και ενώ έχουν καταναλωθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δεν έχει λυθεί το θέμα «σκουπίδια» στο Ηράκλειο». Μάλιστα, σημειώνει αιχμηρά ότι «το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί απ’ όσους άσκησαν εξουσία είναι πού πήγαν αυτά τα εκατομμύρια ευρώ».
Το θέμα της οδοποιίας στο κέντρο, στον εκτός τειχών Δήμο και στον περιαστικό, είναι επίσης ψηλά για τους πολίτες και την ίδια. «Σε μια αγροτική περιοχή, ο πολίτης χρησιμοποιεί τους δρόμους για να πάει στη δουλειά. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρειάζεται να χρησιμοποιεί βαριά μηχανήματα για να περάσει ή να κάνει μόνος του διανοίξεις σε δρόμους! Στον Αγ. Βλάσση μου έλεγαν ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις περιουσίες τους γιατί έχει κλείσει ο δρόμος εδώ και καιρό και δεν έχει γίνει το παραμικρό. (Και) Σε αυτά τα θέματα δεν μπορεί ο Δήμος να μην είναι δίπλα τους, να μην απαντά στο πρόβλημά τους. Πρέπει να βρεθούν λειτουργικές λύσεις που να μην ταλαιπωρούν τους πολίτες. Αν ο Δήμος έχει αρκετά μηχανήματα, δεν χρειάζεται να καταφύγει σε ιδιώτες. Διαθέτει και η περιφέρεια μηχανήματα, και σε αυτά τα ζητήματα απαιτούνται συνεργασίες».
Ρωτώντας αν έχει την αίσθηση ότι ο κόσμος είναι μπερδεμένος από τις πολλές υποψηφιότητες και τα πολλά προγράμματα, εκτιμά ότι «ο κόσμος έχει αρχίσει να ξεμπερδεύει όλο το σκηνικό». Θεωρεί ότι «στην αυτοδιοίκηση δεν χωρούν κομματικές επιλογές ή εντολές. Ο πολίτης θέλει τον δήμαρχο δίπλα του, στην καθημερινότητα και τα προβλήματά του. Θέλει να είναι αποτελεσματικός και να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα κονδύλια που δίνονται για τις ανάγκες του Δήμου. Δηλαδή, το ένα ευρώ να το αξιοποιεί έτσι ώστε να αποδίδει πολλαπλάσια. Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε. Ο κόσμος από τους τοπικούς άρχοντες ή τις… αρχόντισσες τα θέλει όλα. Νιώθει ότι οι αρχές είναι ο ώμος όπου μπορεί να ακουμπήσει. Δεν τον ενδιαφέρει ποιανού είναι οι αρμοδιότητες. Θέλει να δίνεις λύση και απάντηση έστω και αν τα θέματα δεν είναι της αρμοδιότητάς σου.»
Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες τη ρωτώ πού θα είναι… το βράδυ της πρώτης Κυριακής, στις 26 Μαΐου. «Μαζί με τους πολίτες, και θα ετοιμαζόμαστε δυναμικά για τον 2ο γύρο» απαντά αβίαστα. «Την δεύτερη Κυριακή, την απάντηση θα σου τη δώσουν οι πολίτες» προσθέτει, πριν προλάβω να ρωτήσω.
Το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έχει διαφορετική πολιτική αντίληψη. «Εκεί θα φανεί κατά πόσο εννοούμε όσα λέμε, κατά πόσο θέλουμε να υπηρετήσουμε τους δημότες και την πόλη. Σε καμία περίπτωση ο Δήμος δεν πρέπει να είναι Δήμος 3 ή 4 ταχυτήτων. Πρέπει να έχει ενιαίο ρυθμό με διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης».
Στο ιστορικό σχολείο του Ηρακλείου, οι μαθητές περιμένουν πλέον – και σίγουρα εύχονται – η νέα σχολική χρονιά να τους βρει στο καινούργιο κτίριο. Την ιστορία του Καπετανάκειου, διηγείται η κα. Σχοιναράκη. «Το 2008 επειδή το θέμα της στατικότητας και της αποκατάστασης του σχολείου ήταν αναγκαίο να γίνει, έχοντας ολοκληρώσει τις μελέτες, δημοπρατήσαμε το γυμνάσιο και μετακινήσαμε τα παιδιά στις εργατικές κατοικίες της Αγ. Αικατερίνης, αφού είχαμε εξασφαλίσει την ασφαλή και δωρεάν μεταφορά τους. Το σχολείο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε μέσα σε 18 μήνες από την ημέρα που εγκαταστάθηκε ο εργολάβος, δηλαδή το 2009. Είχαμε ολοκληρώσει τη μελέτη και του λυκείου αλλά, επειδή δεν θέλαμε να αναστατώσουμε τα παιδιά με μεταφορά, διαμορφώσαμε τις λυόμενες αίθουσες στις αυλές για να στεγαστεί το σχολείο και να εγκατασταθεί ο εργολάβος. Εγκαταστάθηκε το 2010. Το 2011 θα έπρεπε το σχολείο να παραδοθεί κατά το πρότυπο του γυμνασίου. Είμαστε στο 2019 και το σχολείο δεν έχει ακόμα παραδοθεί! Έχουν περάσει δύο Δημοτικές αρχές! Κάπου υπάρχει πρόβλημα… Πού είναι η αποτελεσματικότητά τους;»
«Όταν ήμουν στη Νομαρχία διαμορφώσαμε τη μοναδική έως σήμερα αυτοδιοικητική κινητή μονάδα μαστογραφίας σε όλη την Ελλάδα. Το υποσχεθήκαμε στις γυναίκες 8 Μαρτίου του 2007 και έναν χρόνο μετά, το 2008, τη θέσαμε σε λειτουργία παρά τα προβλήματα. Έδωσε λύσεις στο θέμα της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού και στην κυριολεξία σώθηκαν ζωές. Συνεργάστηκε μαζί μας το Ακτινολογικό τμήμα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, με διευθύντρια - τότε – τη Λίτσα Σφακιακάνη, η οποία μαζί με την Τζεραλντίνα Κάβαλο, Τζέρη Καβάλου, μας έδωσαν πολύ μεγάλη στήριξη στο θέμα των γνωμοδοτήσεων. Αρκεί να σας πω ότι μέσα σε έναν χρόνο έγιναν περισσότερες μαστογραφίες απ’ ότι σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο μαζί.
Παράλληλα, το 2008 λειτούργησε και η Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα:
«Χαιρόμαστε γιατί ακόμα και σήμερα η Περιφέρεια αυτό που έχει να επιδείξει στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής είναι αυτές οι δυο μονάδες που ιδρύσαμε ως Νομαρχία Ηρακλείου. Με συγκινεί και παράλληλα με χαροποιεί να συνομιλώ με γυναίκες αυτού του τόπου και να μου εκφράζουν τα συναισθήματά τους για τις 2 κινητές Μονάδες που έχουν στόχο την πρόληψη, την φροντίδα και την ενημέρωση. Ως νέα Δήμαρχος Ηρακλείου θα συνεχίσω μ’ όλες τις δυνάμεις μου να είμαι κοντά στις γυναίκες, στα παιδιά και στους πολίτες αυτής της πόλης.
Το θέμα των Δημοτικών ιατρείων σημαντική προτεραιότητα για μας και το θέμα της πρόληψης του καρκίνου του προστάτη, είναι στο πρόγραμμα μας. Γιατί για μας η ανθρώπινη ζωή έχει μεγάλη αξία».
Κλείνοντας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις νέες Αντιδημαρχίες, τις οποίες θα συστήσει εφόσον εκλεγεί δήμαρχος. «Αξίζει να δημιουργηθεί Αντιδημαρχία Εμπορίου, Ανάπτυξης & Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων, με βασικό αντικείμενο την ανάπτυξη δράσεων για την τόνωση της εμπορικής κίνησης, με συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπορικών συλλόγων και φορέων, στα πρότυπα επιτυχημένων δράσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί σε ευρωπαϊκές πόλεις. Δεν μπορεί και δεν πρέπει οι πολίτες ως επαγγελματίες της εστίασης και αναψυχής, να νιώθουν ότι είναι σε μόνιμο «πόλεμο» με τη Δημοτική Αρχή για διευθετήσεις θεμάτων οργανωτικών. Δημιουργούν θέσεις εργασίας, παράγουν πλούτο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη, θέλουν και οι ίδιοι να έχουν καλαίσθητους χώρου. Επίσης, δημιουργούμε αυτόνομη και εξειδικευμένη Αντιδημαρχία για τον Πρωτογενή Τομέα που θα έχει την ευθύνη για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό. Προτεραιότητα σε έργα που χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές νερού (ανακυκλωμένα ύδατα) με στόχο: τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων δικτύων άρδευσης, καθώς και των σχετικών υποστηρικτικών τους υποδομών, την ανακαίνιση και αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, τη χρήση ανακυκλωμένων υδάτων και τις κατασκευές νέων έργων, μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, για ταμίευση νερού και συνοδών αρδευτικών δικτύων.
Το Ηράκλειο, εκτός των άλλων, αξίζει να αποκτήσει το δικό του ψηφιακό αποτύπωμα για να γίνει μια πόλη σύγχρονη, ανθρώπινη, Ευρωπαϊκή, για όλους τους πολίτες του Την ευθύνη για το ψηφιακό αποτύπωμα του Δήμου Ηρακλείου θα έχει αποκλειστικά ο Αντιδήμαρχος Καινοτομίας & Τεχνολογίας, που θα αναλάβει την εποπτεία και την ευθύνη της λειτουργίας του Τμήματος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Επιχειρηματικότητας, Οργάνωσης και Πληροφορικής. Η θέση Αντιδημάρχου θα λειτουργεί με αρμοδιότητα την εξεύρεση – κατάλληλη προώθηση και αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών ευκαιριών (προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την EE, προγράμματα της EE, εθνικά προγράμματα, έργα ΣΔΙΤ, έργα αυτοχρηματοδοτούμενα κ.λπ.).