Αυξημένη η προσέλευση στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Η αυξημένη προσέλευση που έχει πολλαπλασιάσει τον όγκο των περιστατικών που περνούν την πόρτα του ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, είναι συνηθισμένη την καλοκαιρινή περίοδο

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η προσέλευση ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ενώ αυξημένα είναι και τα περιστατικά διακομιδής ασθενών- κυρίως επισκεπτών, που έχουν υποστεί θερμοπληξία ή ακόμη και ανθρώπων που έχουν κινδυνεύσει στη θάλασσα με τραγική ορισμένες φορές έκβαση.

Η αυξημένη προσέλευση που έχει πολλαπλασιάσει τον όγκο των περιστατικών που περνούν την πόρτα του ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, είναι συνηθισμένη την καλοκαιρινή περίοδο, οφείλεται όμως και στο γεγονός πως ο νομός διαθέτει μόλις ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο προσέρχεται διπλάσιος όγκος πολιτών την καλοκαιρινή περίοδο.

Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθούνται όταν υποπέσει στην αντίληψή μας ένα περιστατικό θερμοπληξίας, ενώ έκανε λόγο και για μη επαρκή ενημέρωση των τουριστών από τα τουριστικά τους πρακτορεία σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες στην Κρήτη, αλλά και τις ιδιαίτερες προφυλάξεις που θα πρέπει να λαμβάνουν.

Η κα Ιωαννίδου επεσήμανε πως τα περιστατικά είναι ιδιαίτερα αυξημένα όταν υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως ισχυροί άνεμοι και ζέστη, με αποτέλεσμα αρκετο ί-κυρίως επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας- να καταλήγουν στο Νοσοκομείο με συμπτώματα αφυδάτωσης ή θερμοπληξίας ή έχουν κινδυνεύσει ή ακόμη και χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα. Η κα Ιωαννίδου επεσήμανε πως ιδιαίτερα οι επισκέπτες που έρχονται από Βόρειες περιοχές και δεν έχουν συνηθίσει τις υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό από τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται στα ΤΕΠ.

Μάλιστα, εξέφρασε τον προβληματισμό της και τόνισε: «Δεν ξέρω πόσο τους προειδοποιούν ή πόσο καλές οδηγίες δίνουν αλλά οι περισσότεροι δεν είναι καλά προετοιμασμένοι και μάλιστα έρχονται στο Νοσοκομείο τις πρώτες μέρες των διακοπών τους». Η κα Ιωαννίδου πρόσθεσε: «Έρχονται θεωρώντας πως οι συνθήκες είναι διαφορετικές από αυτές που βρίσκουν ή ακόμα μπορεί να φαντάζονται ότι έχουμε ένα επίπεδο ασφάλειας που δεν έχουμε».

ΑΡΚΕΤΟΙ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

Τα περισσότερα περιστατικά, όπως επεσήμανε η κα Ιωαννίδου, σημειώνονται στη διάρκεια περιπατητικών διαδρομών και αφορούν κυρίως ηλικιωμένους που μπορεί να είναι εξοικειωμένοι με τον περίπατο στις χώρες τους, ωστόσο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην έντονη ζέστη που συναντούν στο νησί.

Η κα Ιωαννίδου εξήγησε: 
«Τα περισσότερα προβλήματα τα έχουμε στις φυσιολατρικές διαδρομές, με ανθρώπους που έχουν μάθει να περπατάνε στον τόπο τους και είναι στη Σουηδία ή τη Φιλανδία. Αλλά εδώ το να κατέβει ένας άνθρωπος 70-85 ετών στο φαράγγι της Σαμαριάς που, αν και φαίνονται σε πολύ καλή κατάσταση, στη μέση της διαδρομής καταρρέουν διότι όσο νερό κι αν πιουν λόγω της ζέστης δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα υγρά που χάνουν και ο ήλιος τους αφυδατώνει. Προσπαθώντας να κατέβουν παθαίνουν ακόμη μεγαλύτερη καταπόνηση και έχουμε ανθρώπους που έρχονται με μεγάλη καταστροφή των μυών τους, μεγάλη αφυδάτωση και με θερμοπληξία. Αυτά δυστυχώς δεν είναι συνηθισμένα στην πατρίδα τους».

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η κα Ιωαννίδου αναφέρθηκε και στα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά και στον ντόπιο πληθυσμό. Μάλιστα, επεσήμανε πως αν κάποιος βρεθεί σε απομονωμένο μέρος και διαπιστώσει πως κάποιο άτομο παθαίνει θερμοπληξία είναι αναγκαίο να γίνει προσπάθεια να κρυώσει το σώμα του. Παρά το γεγονός πως αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει, υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστούν τα συμπτώματα κάτι που μπορεί μάλιστα να αποβεί και σωτήριο.

«Καλό είναι όσοι πηγαίνουν εκδρομή να έχουν συσκευασίες παγοκύστες και υπάρχουν κάποιες οι οποίες όμως ενεργοποιούνται όταν τις πετάξεις κάτω, έχουν σωματίδια που ενεργοποιούνται και παγώνουν. Είναι χρήσιμες για να κρυώνουμε τα μέρη του σώματος από τα οποία περνάνε τα μεγάλα αγγεία, όπως το λαιμό, τις βουβωνικές περιοχές και τις μασχάλες. Με τον τόπο αυτό κρυώνει το αίμα και με την κυκλοφορία κατεβάζει τη θερμοκρασία. Αυτό είναι ένα μέτρο που μπορούμε να πάρουμε σε ανθρώπους που βλέπουμε ότι έχουν καταρρεύσει από τη ζέστη. Επίσης, ισοτονικά διαλύματα που κυκλοφορούν βοηθάνε πάρα πολύ. Καλό είναι να φοράμε όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα και να είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι στον ήλιο. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας καλό είναι να μην φτάνουν στα άκρα των δυνατοτήτων τους. Αυτό είναι το κύριο. Βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν τη φυσική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν και δεν ξέρουν τι τους έρχεται. Εκεί είναι και η ευθύνη των πρακτορείων, που πρέπει να τους ενημερώνουν».

ΣΥΧΝΗ Η ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΚΕΚΛΙΜΕΝΟΥΣ

Συχνά είναι τα περιστατικά θερμοπληξίας σε κατακεκλιμένους ανθρώπους, όπως εξήγησε η κα Ιωαννίδου, είναι συχνά: «Άνθρωποι που μένουν σε σπίτι ζεστό χωρίς κλιματισμό, άνθρωποι που είναι στο κρεβάτι και δεν έχουν την περιποίηση που θα έπρεπε, όπως η αναγκαία κατανάλωση υγρών κ.ά. παρουσιάζουν συχνά θερμοπληξία και ιδιαίτερα οι κατακεκλιμένοι ασθενείς. Σε αυτές τις περιπτώσεις το βασικό είναι να τους τυλίξουμε με ένα βρεγμένο σεντόνι, αν έχουμε και κρύο νερό ή παγοκύστες, να τους βάλουμε μαζί και ένα ανεμιστήρα να τους φυσάει ώστε να κρυώνει το σώμα. Φυσικά η κατανάλωση νερού είναι το βασικό».

ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΔΡΟΣΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΥΣΩΝΑ

Ιδιαίτερες προφυλάξεις σε περιόδους καύσωνα θα πρέπει να λαμβάνουν και οι ηλικιωμένοι οι οποίοι, όπως επισημαίνει η κα Ιωαννίδου, καλό είναι να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους που είναι αρκετά δροσεροί και να μην εκτίθενται στον ήλιο και τη ζέστη.

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ