ΚΡΗΤΗ

Ασπίδα της ζωής του Μανώλη Μαθιουδάκη, η πρωτοθεία του Στέλλα

Μια περιγραφή για τη σύγκρουση στου «Φακουλά το σπήλιο» από τον Στέλιο Τζανιδάκη

Ασπίδα της ζωής του Μανώλη Μαθιουδάκη, η πρωτοθεία του Στέλλα

Νωρίς στα 11 του χρόνια ο Μανώλης Μαθιουδάκης, βρέθηκε με τη μητέρα του εγκλωβισμένος στην κύκλωση της Κοξαρέ  στις 2 Φεβρουαρίου 1944. Η επιχείρηση των γερμανικών δυνάμεων, δεν ήταν ένα άγνωστο γεγονός καθώς οι κάτοικοί της και άλλες φορές, αιφνιδιαστικά, δέχονταν κυκλώσεις με συλλήψεις, βασανισμούς και φυλακίσεις.

   Εκείνη τη μέρα, λοιπόν, αξημέρωτα οι κατακτητές συγκέντρωσαν τους κατοίκους που βρέθηκαν στο χωριό, στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ήταν πράξη αντιποίνων για την δράση της ανταρτικής ομάδας  της Κοξαρέ και επιδίωξη τους ήταν να συλλάβουν και να φυλακίσουν στενούς συγγενείς των ανθρώπων που ηγούνταν της αντίστασης, από τον χώρο της Αριστεράς.

   Ανάμεσα, λοιπόν, στους συλληφθέντες ήταν και ο μικρός Μανώλης Μαθιουδάκης ο γιός του καθηγητή Γιάννη Μαθιουδάκη, του ανθρώπου που θεμελίωσε και πλαισίωσε την πρώτη ομάδα του ΕΑΜ ΕΛΑΣ στο νομό Ρεθύμνου.

   Θυμάται τα γεγονότα αυτής της μέρας η Ελευθερία Αλεβυζάκη-Βαβουράκη: «…Φέρνουνε τη-ν-Ελένη Λαμπροπούλου, του Γιάννη του Μαθιουδάκη του καθηγητή τη γυναίκα, και τον Μανώλη το παιδί τους. Ως Μαργαρίτα Παπαδάκη πέρασενε το γερμανικό έλεγχο η Ελένη.

Για τη μάχη στου «Φακουλά το σπήλιο», όπου ο Μανώλης ήταν προστατευόμενος της πρωτοθείας του Στέλλας, αδερφής του πατέρα του, ο Στέλιος Τζανιδάκης θυμάται και περιγράφει μια χαρακτηριστική σκηνή που ο μικρός Μανώλης βρέθηκε ανάμεσα στα πυρά της μάχης: «… Η Στελιανή απού ΄χενε πάρει το κοπέλι του καθηγητή, το Μανώλη, το δημοσιογράφο σήμερο, το σκέπαζενε η κακομοίρα και του έλεγενε: «Μανώλη, έλα ‘παέ κοντά μου!» Το σκέπαζενε η Στελιανή για να παίρνει αυτή τσι σφαίρες κι όι το κοπέλι…»

   Στη συνέχεια ο μικρός Μανώλης κλείστηκε στη φυλακή στο Ρέθυμνο και εκεί υπέστη τα βασανιστήρια των  ναζί  μέχρι την απελευθέρωσή του.

Μανώλης Μαθιουδάκης

Φθινόπωρο του 1977 στις πρώτες εγκαταστάσεις όπου στεγάστηκε η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στα Περιβόλια του Ρεθύμνου.

Ο Μανώλης Μαθιουδάκης  δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ , δεύτερος από δεξιά, συγκεντρώνει πληροφορίες από τον Γιάννη Καμπίτση, κοσμήτορα της Φιλοσοφικής, αποσπασμένο από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το αφιέρωμα που ετοίμασε λίγες μέρες αργότερα και δημοσιεύτηκε στη μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα.

Από τη σκέψη του δεν έλειψε ποτέ ο τόπος του και συχνά-πυκνά βοηθούσε με κάθε τρόπο δράσεις με ενδιαφέρον στην κοινωνία που πραγματοποιούνταν εκεί. Ηλικίας, τότε, ο Μανώλης Μαθιουδάκης 44 χρονών.

Δίπλα του ο ιδρυτής των «Ρεθεμνιώτικων Νέων» Γιάννης Χαλκιαδάκης - δίπλα-δίπλα τα χωριά τους Κοξαρέ και Ατσιπάδες που ως το τέλος της ζωής τους, τους συνέδεε στενή φιλία, ενώ παράλληλα ο Μαθιουδάκης κρατούσε συνεχή συνεργασία με την εφημερίδα με άρθρα και σχόλια.

Τελευταίος αριστερά, νέος τότε, στα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία ο Μανόλης Παντινάκης 

 

 

Δείτε επίσης:

Πέθανε ο Ρεθυμνιώτης δημοσιογράφος Μανώλης Μαθιουδάκης

Η ΠΟΕΣΥ αποχαιρετά τον Μανώλη Μαθιουδάκη

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση