ΚΡΗΤΗ
"Άρωμα" Ρεθύμνου στην Πάρμα της Ιταλίας
Συνάντηση των εταίρων του έργου SCHOOLHOODS του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT IV,
Συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT IV, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου SCHOOLHOODS πραγματοποιήθηκε στην Πάρμα της Ιταλίας, με συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνης, ως επικεφαλής εταίρου.
Η συνάντηση των εταίρων, που είχε ως κύριο στόχο τον ενδιάμεσο απολογισμό (Mid- Term Reflection) του έργου, έγινε παρουσία της εκπροσώπου της Κοινής Γραμματείας του Urbact και υπεύθυνης του έργου Irina Rotaru. Μέσω της διαδικασίας του απολογισμού, ενισχύθηκε η συνεργασία και διασφαλίστηκε ο συντονισμός και η προσήλωση των εταίρων στην αποστολή τους: στη δημιουργία δηλαδή ασφαλέστερων, κλιματολογικά συμβατών και πιο ευχάριστων σχολικών μετακινήσεων.
Το δίκτυο SCHOOLDHOODS συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Προγράμματος URBACT IV. Στο δίκτυο συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς:
Δήμος Ρεθύμνης (επικεφαλής εταίρος), Ελλάδα, Μητροπολιτικός Οργανισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης του Μπρασόβ (εταίρος), Ρουμανία
Πόλη του Ζαντάρ (εταίρος), Κροατία
Δήμος Σκαβίνα (εταίρος), Πολωνία
Πόλη του Τούρκου (εταίρος), Φινλανδία
Πόλη του Μπρνο (εταίρος), Τσεχία
Πάρμα (εταίρος), Ιταλία.
Το Δίκτυο SCHOOLHOODS στοχεύει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της μετακίνησης από και προς τα σχολεία, καθώς και του δημόσιου χώρου γύρω από τις σχολικές εγκαταστάσεις, με την δημιουργία ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης για την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων μετακίνησης των μαθητών. Ο επικεφαλής εμπειρογνώμονας του δικτύου (Schoolhoods Lead Expert) παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας ενδιάμεσου απολογισμού, από την οποία προέκυψε ότι όλες οι πόλεις εμπλέκουν ενεργά τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης και πιλοτικών δράσεων. Οι εταίροι μοιράστηκαν επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο και διερεύνησαν τρόπους αλληλοϋποστήριξης για την προώθηση των στόχων του έργου. Ο Δήμος Ρεθύμνης ως επικεφαλής εταίρος, επικαιροποίησε στους εταίρους τις υποχρεώσεις τους και έθεσε υπόψη τους τον σχεδιασμό της «επόμενης μέρας» με σταθερό προσανατολισμό τη σωστή διαχείριση του έργου. Επίσης, παρείχε τις κατευθυντήριες γραμμές για την υλοποίηση του επικοινωνιακού πλάνου του έργου.
Κατά την επίσκεψη μελέτης, ο Δήμος Πάρμας σε συνεργασία με τις δύο δημόσιες εταιρείες που συνεργάζεται διοργάνωσαν επισκέψεις για τη παρουσίαση των καινοτόμων προσεγγίσεων της Πάρμας για την μετακίνηση των μαθητών, των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η υπηρεσία «Happybus» που αφορά την μετακίνηση των μαθητών. Πραγματοποιήθηκε περιήγηση στον κόμβο συνδυασμένων μεταφορών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάρμα, όπου παρουσιάστηκαν οι προσφερόμενες υπηρεσίες βιώσιμης κινητικότητας, όπως τα κοινόχρηστα συστήματα ποδηλάτων, πατινιών και αυτοκινήτων, καθώς και ο ελεγχόμενος σταθμός στάθμευσης ποδηλάτων και οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την εφαρμογή του μέτρου για σχολικούς δρόμους στη πράξη, διαπιστώνοντας από πρώτο χέρι πώς ένας δήμος μπορεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές και «πράσινο» περιβάλλον για την προσέλευση/αποχώρηση των μαθητών στα σχολεία τους με ενεργούς τρόπους μετακίνησης, με την πεζοδρόμηση δρόμων για τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών.