ΚΡΗΤΗ

"Απρόβλεπτες οι εξελίξεις στα δίκτυα και την τεχνολογία των υπολογιστών"

Τι λέει στο Livetalks, με αφορμή την "Βραδιά Ερευνητή" ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Πληροφορικής και καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Σωτήρης Ιωαννίδης

No profile pic

Στις δυνατότητες που δίνουν σήμερα τα δίκτυα και η εξέλιξη της τεχνολογίας των υπολογιστών, αναφέρθηκε ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Σωτήρης Ιωαννίδης μιλώντας στο Livetalks, στο πλαίσιο των συνεντεύξεων για την «Βραδιά του Ερευνητή», που έχει  στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας.

Όπως είπε ο κ. Ιωαννίδης, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον και την εξέλιξη της τεχνολογίας που τρέχει με μεγάλες ταχύτητες.
Ο καθηγητής επεσήμανε την ανάγκη της ασφάλειας των δικτύων και εξήγησε πως η ομάδα του ΙΤΕ προσπαθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων να προβλέψει τα εκλογικά αποτελέσματα μιας χώρας όπως έκαναν πρόσφατα με τις εκλογές στις ΗΠΑ! 

Ακούστε την συνέντευξη του κ. Σωτήρη Ιωαννίδη στο Livetalks:



 



Αξίζει να αναφέρουμε ότι για το θέμα της πρόβλεψης των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ δόθηκε από το Ινστιτούτο Πληροφορικής μια εκτενής παρουσίαση της μελέτης που έκαναν. 

Αναλυτικά τονίζεται:

Οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 3 Νοεμβρίου 2020 έχουν προκαλέσει εκτεταμένες συζητήσεις στα κοινωνικά μέσα. Ένα μέρος αυτών προέρχεται από χρήστες που συζητούν τις απόψεις τους για τους υποψηφίους, τις πολιτικές τους θέσεις ή το σχετικό περιεχόμενο που παρουσιάζεται στην τηλεόραση. Ένα άλλο σημαντικό μέρος προέρχεται από οργανωμένες καμπάνιες, τόσο επίσημες όσο και κακόβουλες, προπαγάνδα ή astroturfing δηλαδή συντονισμένες καμπάνιες που, ενώ φαίνεται να οργανώνονται από το ευρύ κοινό ή ανεξάρτητες οντότητες, στην πραγματικότητα εξυπηρετούν συγκαλυμμένα συμφέροντα.

Σε αυτήν τη μελέτη εφαρμόσαμε ανάλυση του συναισθήματος χρησιμοποιώντας μεγάλο όγκο δεδομένων από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:  περίπου 19,8 εκ. tweets από 4,5 εκ. χρήστες, 22.784 σχετικούς συνδέσμους βίντεο από το YouTube από μηνύματα στο Twitter, μαζί με τις επισημάνσεις (mentions), τα likes και τα σχόλια (comments) αυτών των αναρτήσεων που σχετίζονται με τις εκλογές των ΗΠΑ το 2020, κατά την περίοδο μεταξύ  Ιουνίου -  Νοεμβρίου 2020. 
 

Στα παρακάτω σχήματα φαίνονται το πλήθος των ενεργών χρηστών για το κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, YouTube) καθώς και το πλήθος των καθημερινών μηνυμάτων σε αυτά.

Το γράφημα των retweet (Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2020) που βασίζεται στην ημερήσια επισκεψιμότητα ανά διαδεδομένο hashtag, δείχνει τη σταδιακή εξέλιξη και την αύξηση της κινητικότητας στην περίοδο πιο κοντά στις εκλογές, για τους δύο υποψηφίους, Biden και Trump.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης συναισθημάτων στην συλλογή του Twitter αλλά και στα σχόλια του YouTube που συγκεντρώθηκαν, δείχνουν την κατανομή των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων για τους δυο υποψήφιους, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, στο Twitter, το 35,2 % εκφράζει θετικό συναίσθημα απέναντι στον Trump και το 28% θετικό συναίσθημα προς τον Biden, ενώ το 18% των χρηστών εκφράζει θετικά συναισθήματα στα μεταδεδομένα του YouTube για τον Trump και το 12% για τον Biden.


Μέσω της παρούσας ανάλυσης διασυνδέουμε τα πραγματικά γεγονότα με την έκφραση των συναισθημάτων των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «μετρώντας» τα συναισθήματά τους  για τους πρωταγωνιστές των γεγονότων αυτών (όπως πχ. τους Trump και Biden). 

 

Η ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων οδηγεί στη σωστή πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων σε 39 από τις 50 πολιτείες της Αμερικής.




 

Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ)

Alexander Shevtsov, Διδακτορικός φοιτητής ΙΠ-ITE, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μαρία Οικονομίδου, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΙΠ-ITE, Παν. Κρήτης

Δρ. Δέσποινα Αντωνακάκη, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΙΠ-ITE 

Δρ. Πολύβιος Πρατικάκης, Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ, ΙΠ-ITE, Επίκουρος Καθηγητής, Παν.Κρήτης
Δρ. Σωτήριος Ιωαννίδης, Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ, ΙΠ-ITE, Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολυτεχνείο Κρήτης

 




 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση