Συνεργεία τοπογράφων του Μετσόβειου Πολυτεχνείου βρίσκονται από σήμερα στο Ηράκλειο, καθώς ξεκινά η αποτύπωση των βαρύτατων πληγμάτων που έχει δεχτεί το ιστορικό και διατηρητέο μνημείο του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να καταγράψουν τα «τραύματα» που φέρει το καμπαναριό, είναι γνωστό ότι αποκολλούνται πέτρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια. Για την καλύτερη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης προβλέπεται να πετάξουν drone, ώστε να καταγραφεί με μεγάλη ακρίβεια όλο το εύρος των στατικών προβλημάτων του μητροπολιτικού Ναού.
Παράλληλα αναμένεται να γίνουν κάποιες εκσκαφές περιμετρικά του Ιερού Ναού, ώστε να προχωρήσει ένας ενδελεχής έλεγχος των φρεατίων στο πλαίσιο μιας συνολικότερης έρευνας με σκοπό να διαπιστωθεί, από που γίνεται διαρροή νερού, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται τόσο μεγάλη συγκέντρωση υγρασίας στο Ναό.
Η όλη διαδικασία προχωρά στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης με εταίρους το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μετσόβειο και είναι μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου αποκατάστασης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Όπως είναι γνωστό, οι εξελίξεις αυτές δρομολογήθηκαν με την καταλυτική παρέμβαση του πρωτοπρεσβύτερου Εμμανουήλ Σταυρουλάκη, ο οποίος έχει καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να δρομολογήσει την αποκατάστασης του Ιερού Ναού.
Όπως είναι γνωστό, το συνολικό πόρισμα που έχει συντάξει ο πολιτικός μηχανικός και πρωτοψάλτης του Αγίου Μηνά Γεώργιος Νιούτσικος, δείχνει μεταξύ άλλων ότι «ο Ναός αντιμετωπίζει μεγάλες ζημιές που σημειώνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του, οι οποίες είναι ορατές με την πρώτη ματιά και δημιουργούν μεγάλη ανησυχία για τη στατικότητα του.
Στο βόρειο κωδωνοστάσιο υπάρχουν μόνιμες παραμορφώσεις και μετατοπίσεις τμήματος των υποστυλωμάτων στήριξης του. Λαμβάνοντας υπόψη τις εργασίες ενίσχυσης του 1979 είναι άμεση η ανάγκη εξακρίβωσης της σημερινής ενίσχυσης των εργασιών αποκατάστασης που είχαν γίνει. Ήδη στα πλαίσιο της ασφάλειας απενεργοποιήθηκε το σύστημα των καμπανών του Ναού.
Στη βάση των τυμπάνων των κύριων τόξων στήριξης του Ναού είναι εμφανείς μεγάλες ρηγματώσεις. Στη στάθμη των τυμπάνων παρατηρούνται εκτεταμένες ρηγματώσεις σε όλους τους πεσσούς. Στη στάθμη του γυναικωνίτη σε όλα τα τόξα που συγκροτούν το θόλο διαπιστώνονται μεγάλες ρωγμές που θέτουν ζήτημα αντοχής σε σημαντικό σεισμό.
Στις κόχες του ιερού παρατηρούνται εκτεταμένες οριζόντιες και κάθετες ρωγμές που συνοδεύονται από ανιούσα υγρασία. Σημαντική φθορά των τοιχοπληρώσεων και της επικάλυψης αυτών λόγω της ανιούσας υγρασίας σε συνδυασμό με την ανεμπόδιστη προσβολή του ναού από τους ανέμους περιμετρικά».