ΚΡΗΤΗ
Αποτίμηση του καταστροφικού περάσματος της κακοκαιρίας από την Κρήτη
Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης _ Τι ειπώθηκε για τις αποζημιώσεις
SHARE:
Ρεπορτάζ Αντώνης Παντινάκης
Ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου, πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του καταστροφικού περάσματος της κακοκαιρίας από περιοχές του νησιού όπως η Χερσόνησος αλλά και περιοχές του Ρεθύμνου.
«Έχουμε μια πρωτοφανή καταστροφή με ζημιές σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, την αγροτική παραγωγή αλλά και στις υποδομές», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσιάζοντας την εικόνα των καταστροφών.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να υπάρξει «κάλυψη των ζημιών με τις απαιτούμενες αποζημιώσεις και χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών» και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης για την άμεση ανταπόκριση και συνεργασία.
Στο κλιμάκιο μετέχουν ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Κραγιάννης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης. Από την πλευρά της Περιφέρειας παρών ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο συντονιστής πολιτικής προστασίας Μανόλης Παραβολιδάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
"Σημαντικό είναι το ότι δεν έχουμε απώλεια ανθρωπίνων ζωών" υπογράμμισε ο Υφυπουργό; Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος.
Πρέπει να κινηθούμε σε τρείς άξονες, τόνισε και ανέφερε: "Θα βγάλουμε άμεσα μια έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αποκατάσταση των καταστροφών. Ο Δήμος να φτιάξει τις τριμελεις επιτροπές για τις οικίες. Θα δοθούν 600 ευρώ, σε πρώτη φάση, σε οικογένειες για τις άμεσες ανάγκες και έως 6.000 για αποζημιώσεις οικοσυσκευων".
Όπως είπε ο Υφυπουργός οι Δήμοι θα στείλουν αιτήματα για πρώτη εκτίμηση και χρηματοδότηση των ζημιών.
"Είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε. Θα κινηθούμε στη γραμμή που χαράξαμε στη Θεσσαλία. Να δούμε πόσο και πως θα είναι η αναστολή των φορολογικών και οικονομικων υποχρεώσεων. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί όλο το πακέτο των ρυθμίσεων"
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος και ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης καθώς και ο Αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μιχάλης Σαμονάκης παρουσίασαν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την θεομηνία και τις συνέπειες της.
"Χθες είχαμε και τη βοήθεια του Θεού, γιατί δεν είχαμε θύματα. Οι ζημιές είναι σε δύο άξονες: στις ιδιωτικές και στις δημόσιες υποδομές", ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος.
Όπως είπε, υπάρχουν ακόμα περιοχές χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ 4 άνθρωποι είναι ακόμα αποκλεισμένοι στους Στόλους και δεν μπορούν να ταΐσουν κάποιοι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους
Ο κ. Σέγκος τόνισε ακόμα:
"Η Πολιτεία θα πρέπει να δει την ορθή λειτουργία του ΒΟΑΚ. Χωρίς βροχή, έχουμε καταστροφή στις Γωνιές". Κάτι γίνεται λάθος στο Φράγμα Αποσελεμη".
Σύμφωνα με τον κ. Σέγκο, το Δέλτα του φράγματος είναι ακαθάριστο, ενώ ζήτησε να επανεξετάσουν τις μελέτες για ΒΟΑΚ και Φράγμα.
"Η χρόνια ήταν διαλυτική για όλους. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την αποζημίωση του ανθρώπων", ανέφερε ο Δήμαρχος Χερσονήσου, ζητώντας να υπάρξει μηχανισμός καταγραφής για τις ζημιές στις καλλιέργειες.
Ζήτησε ακόμα αναστολή της πληρωμής των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων (τραπεζικών) για τους δημότες του
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Περιφέρεια, "θα πρέπει να εφαρμόσουμε μοντέλο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας"
Ο ίδιος υπογράμμισε : "Ιδρύσαμε δύο θεσμούς που καταγράφουν όλες αυτές τις ζημιές. Θα γίνει προκήρυξη για άμεση πρόσληψη 20 γεωπόνων για την εκτίμηση των ζημιών. Το ζωικό κεφάλαιο θα αποζημιωθεί στο 100%".
Ο ίδιος τόνισε ότι τριμελής Επιτροπή (ΕΛΓΑ, Υπουργείο και Περιφέρεια) θα κάνει τις δηλώσεις για τις ζημιές, μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο. "Από αυτή την Επιτροπή θα ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων ενώ υπάρχει βούληση να αποζημιωθούν όλοι με ακρίβεια και δικαιοσύνη". Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων, το προσδιόρισε στις 35 ημέρες και "τμηματικά".
"Πρώτο και κύριο μέλημα να δούμε τι θα γίνει με τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις και να να ανοίξουν δρόμοι", υπογράμμισε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών κ. Καραγιάννης και ανέφερε πως κλιμάκιο από το Υπουργείο θα κατέβει στην Κρήτη για να δει τις ζημιές και τι έργα χρειάζονται.
Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης στον ΒΟΑΚ υπάρχει πρόβλημα με τις νέες κατασκευές. "Για το Φράγμα, ήταν κλειστός ο χωνος (που υποδέχεται νερό) με αποτέλεσμα να υπάρξει πλημμύρα"
Στην πρωτοφανή κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Εθνική οδό αναφέρθηκε ο διευθυντής συγκοινωνιακών έργων του ΒΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης
"Ήταν τόσο μεγάλο το φορτίο των κατακρημνισματων που έπεσε - νοτίως του ΒΟΑΚ υπάρχουν υδρολογικες λεκάνες που είναι πάνω από 3.000 στρέμματα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι με μια μέση βροχόπτωση των 200 χιλιοστών σε ένα 24ωρο, τι όγκο νερού είχαμε. Δημιουργήθηκαν ζημιές στο παράπλευρο δίκτυο, ευτυχώς όχι εκτεταμένες, αλλά όλο αυτό το νερό οδηγήθηκε στην παραλιακή ζώνη όπου όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή έτοιμα αντιπλημμυρικά έργα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Έχουμε όμως μελέτες οι οποίες είναι σε πολύ καλό επίπεδο, στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Συζητήθηκε αυτό στη σύσκεψη, αυτά τα έργα της τάξεως των 12 εκατομμυρίων ευρώ, να χρηματοδοτηθούν, καθώς επίσης και η διέλευση ενός ρέματος μέσα από τον οικισμό της Ανάληψης, θα πρέπει με κατεπείγουσες διαδικασίες να ανατεθεί.
Εξ όσων γνωρίζω, η σήραγγα στην Κερά άνοιξε, αλλά επειδή δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα με φερτα, ίσως εκεί έγινε μια διαχείριση που πρέπει να σας την αναλύσει η αντίστοιχη διεύθυνση διαχείρισης υδραυλικών έργων"