ΚΡΗΤΗ
Αποστολή στο Παρίσι: Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία για δύο δικηγόρους, έναν αστυνομικό και ένα δημοσιογράφο
Η διαδρομή των 42 χιλιομέτρων και τα πρωτόγνωρα συναισθήματα
Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Τι δουλειά έχουν ένας αστυνομικός, δύο δικηγόροι και ένας δημοσιογράφος στο Παρίσι; Μυστική αποστολή; Κάθε άλλο! Η αποστολή ήταν ολοφάνερη, συγκλονιστική και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Τη φανέλα την ίδρωσαν -και με το παραπάνω-και το χαμόγελο της ευτυχίας ήταν διάπλατο σαν τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.
Οι δικηγόροι Νίκος Κουβίδης και Βαγγέλης Φανουργάκης, ο αστυνομικός της Τροχαίας Ηρακλείου, Ανδρέας Ντάμκας και ο δημοσιογράφος, Χρήστος Κώνστας, μαζί με άλλους Κρητικούς πήραν μέρος στον ονειρικό μαραθώνιο του Παρισιού, την Κυριακή, 7 Απριλίου, και τα συναισθήματα όλων ήταν πρωτόγνωρα.
Επιστρέφοντας στο Ηράκλειο, τους ζητήσαμε να μοιραστούν μαζί μας, μέσω του Cretalive, την εμπειρία και τα συναισθήματα για την συμμετοχή τους στο μεγάλο μαραθώνιο του Παρισιού, με σχεδόν 60.000 δρομείς απ’ ολόκληρη την υφήλιο. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο συνάδελφος-δημοσιογράφος, Χρήστος Κώνστας, τερμάτισε πρώτος από τους Έλληνες, με επίδοση 2.53.54, δεύτερος τερμάτισε ο Ανδρέας Ντάμκας με χρόνο 2.56.38 και ο Νίκος Κουβίδης βρέθηκε στην 4η θέση με επίδοση 3.04.09. Ο Βαγγέλης Φανουργάκης τερμάτισε με χρόνο 3.50 και συνεχίζει το …ταξίδι.
Βαγγέλης Φανουργάκης, δικηγόρος: «εκπλήρωση ενός ακόμα δρομικού ονείρου»
Πανευτυχής ο Βαγγέλης Φανουργάκης περιέγραψε στο Cretalive τη μοναδική εμπειρία που έζησε στο Παρίσι. Εκπλήρωσε ένα ακόμα δρομικό όνειρο του και συνεχίζει απτόητος, όπως λέει.
«Στο Παρίσι, στην ομορφότερη πόλη της Ευρώπης, σε ένα καταπληκτικό μαραθώνιο αγώνα 42,2 χιλιομέτρων, με 60.000 μαραθωνοδρόμους απ’ όλη την υφήλιο, με αφετηρία από την Αψίδα του Θριάμβου, διασχίζοντας τη Saint Elise έως την πλατεία Κονκόρντ, περνώντας μέσα από τον υπαίθριο χώρο του Μουσείου του Λούβρου, μεταβαίνοντας στην ιστορική πλατεία Βαστίλης και στον στρατώνα του Ναπολέοντα Chateau de Vincennes, στη συνέχεια πορευτήκαμε παράλληλα με τις όχθες του Σηκουάνα περνώντας πλησίον του Πύργου του Eiffel και καταλήγοντας τελικά από τη πάνω πλευρά της Αψίδας του Θριάμβου όπου τερματίσαμε, εκπλήρωσα άλλον ένα δρομικό μου όνειρο. Η προπονητική συνέπεια για την επίτευξη του στόχου μου, που διήρκησε τους τελευταίους 5 μήνες περίπου, με βοήθησε ώστε να περατώσω τον μαραθώνιο. Ο χρόνος που επιθυμούσα δεν επιτεύχθηκε αλλά συνεχίζουμε απτόητοι. Θερμές ευχαριστίες στην ομάδα δρομέων My run που διευθύνεται από τον εξαιρετικό προπονητή Δημήτριο Μανελάκη καθώς και στους συναθλητές μου με τους οποίους προπονούμαστε καθημερινά στους δρόμους του Ηρακλείου και στο Παγκρήτιο Στάδιο».
Νίκος Κουβίδης, δικηγόρος: «Φτάσε όπου δεν μπορείς!»
Ο μαραθώνιος του Παρισίου ήταν ο δέκατος συνολικά μαραθώνιος για τον αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Νίκο Κουβίδη, που καταφέρνει σπουδαίες επιδόσεις.
«Φτάσε όπου δεν μπορείς!!». Η διάσημη τούτη ρήση του Νίκου Καζαντζάκη στην “Αναφορά στον Γκρέκο” μας υπενθυμίζει ότι τα ανθρώπινα όρια δημιουργήθηκαν για να σπάνε…
Προσωπικά δεν φανταζόμουν ποτέ ότι κάποια στιγμή θα συμμετείχα σε αγώνα μαραθωνίου. Θαύμαζα πάντοτε τους μαραθωνοδρόμους αλλά πίστευα, όπως όλοι, ότι δεν ήμουν ικανός να τρέξω και να τερματίσω σε αγώνα 42.195 μέτρων. Μάλλον δεν ήξερα τις αστείρευτες δυνάμεις που κρύβει μέσα της η ανθρώπινη φύση… Στην πορεία κατάλαβα ότι με σκληρή δουλειά και θέληση, όλα γίνονται !! Αρκεί να θέσεις στόχους, να βάλεις όρια και προσπαθήσεις να τα ξεπεράσεις…
Η συστηματική ενασχόληση μου με το τρέξιμο υπήρξε συγκυριακή με αφορμή την αποκατάσταση ενός τραυματισμού μου στο γόνατο. Τότε ήταν που γνώρισα τον προπονητή μου, τον Δημήτρη Μανελάκη, καθηγητή φυσικής αγωγής, ο οποίος με παρότρυνε να ασχοληθώ με τις μεγάλες αποστάσεις. Το τρέξιμο με ηρεμεί και με αποσυμπιέζει από την καθημερινή πίεση της δουλειάς. Όπως και να το κάνουμε, η μάχιμη δικηγορία είναι ψυχοφθόρα. Συνδυάζεται όμως με την άσκηση αρκεί να υπάρχει θέληση και προγραμματισμός μέσα στην ημέρα. Ελεύθερο χρόνο βρίσκεις, αρκεί να το θέλεις…
Η πρώτη μου συμμετοχή σε Μαραθώνιο, στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2016, αποτέλεσε για μένα αληθινή εμπειρία ζωής. Ποιος δρομέας αποστάσεων δεν θέλει να ζήσει την εμπειρία συμμετοχής στην αυθεντική διαδρομή, στην διαδρομή που έδωσε το όνομα της σε όλους τους μαραθωνίους αγώνες παγκοσμίως; Η στιγμή του τερματισμού μου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, έχοντας ξεκινήσει από το Μαραθώνα, έμεινε για πάντα ανεξίτηλη στην μνήμη μου. Το αίσθημα της χαράς και συγκίνησης που βίωσα τότε, δεν περιγράφεται. Από τότε μέχρι σήμερα έχω τρέξει σε 9 συνολικά μαραθώνιους αγώνες (στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό) και η συγκίνηση που αισθάνομαι κατά τον τερματισμό είναι πάντοτε η ίδια.
Ο πιο πρόσφατος αγώνας ήταν στο μαγευτικό Παρίσι, στις 7 Απριλίου 2024. Ένας υπέροχος μαραθώνιος που αποτέλεσε την πρόβα τζενεράλε των Γάλλων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν εκεί το ερχόμενο καλοκαίρι. Η «πόλη του φωτός» φόρεσε τα καλά της και υποδέχτηκε στα Ηλύσια Πεδία 54.175 δρομείς από όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών και 18 δρομείς από το Ηράκλειο. Ανάμεσα σε αυτούς, ο καλός φίλος και συνάδελφος Βαγγέλης Φανουργάκης. Η διαδρομή ήταν πανέμορφη αφού μετά την αφετηρία διασχίσαμε όλο το ιστορικό κέντρο του Παρισιού περνώντας μπροστά από την Όπερα, από το διάσημο Μουσείο του Λούβρου, από τα Βασιλικά Ανάκτορα και από τη Βαστίλη. Βγαίνοντας στη συνέχεια για λίγο εκτός του αστικού ιστού, διασχίσαμε δάση και καταπράσινα τοπία και επιστρέφοντας, κινούμενοι κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα περάσαμε από την Παναγία των Παρισίων, τον Πύργο του Άιφελ και τον Ιππόδρομο, για να τερματίσουμε κοντά στην περίφημη «Αψίδα του Θριάμβου». Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η φοβερή συμμετοχή του κόσμου και η εμψύχωση που έδινε στους δρομείς -με φωνές και χειροκροτήματα- καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ήταν μια πραγματική γιορτή που αξίζει κανείς να τη ζήσει από κοντά! Ως Έλληνας για μια ακόμη φορά αισθάνθηκα υπερηφάνεια που έτρεξα στο εξωτερικό φορώντας την ελληνική σημαία. Η αίσθηση ότι έτρεχα και για την Ελλάδα σε συνδυασμό με τις φωνές συμπαράστασης Γάλλων και Ελλήνων που με αναγνώριζαν, μου έδωσε μεγαλύτερη ώθηση για να παλέψω στο τέλος, όταν οι δυνάμεις μου με εγκατέλειπαν. Ο χρόνος του τερματισμού μου (3 ώρες, 04 λεπτά και 09 δευτερόλεπτα) αποτελεί σπουδαία επίδοση. Αυτό που κρατάω όμως είναι το αίσθημα πληρότητας που βίωσα όταν πέρασα την γραμμή του τερματισμού και είπα μέσα μου: «Μπράβο ρε Νικόλα. Καλά τα κατάφερες! Τερμάτισες υγιής και χαμογελαστός!!»
Δύσκολος και απαιτητικός αγώνας ο μαραθώνιος του Παρισιού! Αλλά έτσι είναι. Δεν υπάρχει εύκολος μαραθώνιος. Η δυσκολία είναι που τον κάνει συναρπαστικό και προκαλεί τον άνθρωπο να ξεπεράσει τα όρια του. Δηλαδή να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό…!
Ανδρέας Ντάμκας: "Παρίσι, ένα ανεκπλήρωτο όνειρο που έγινε πραγματικότητα"
Ο αστυνομικός Ανδρέας Ντάμκας, ο οποίος υπηρετεί στην Τροχαία Ηρακλείου, δεν μπορεί να μην επαινέσει την απίστευτη ενέργεια των Παριζιάνων σε όλους τους δρομείς. Φανταστική διαδρομή, εκπληκτική ενέργεια.
«Το 2020 είχα επιλέγει να εκπροσωπήσω την Ελληνική ομάδα των ASICS Frontrunner τρέχοντας στο Μαραθώνιο του Παρισιού στα πλαίσια λανσαρίσματος του πρώτου παπουτσιού της ASICS με carbon plate πριν τους Ολυμπιακούς του Τόκυο. Την εξέλιξη φυσικά την γνωρίζετε καθώς ήρθε η πανδημία το lockdown και η ακύρωση του αγώνα .
Φέτος, 4 χρόνια μετά, όταν μου ανακοίνωσαν ότι το international meeting των ASICS Frontrunner θα γίνει στο Παρίσι, καθώς η εταιρεία διοργάνωνε το ASICS Festival of Running, δεν έχασα ούτε δευτερόλεπτο και δήλωσα αμέσως συμμετοχή.
Η Παρασκευή και το Σάββατο ήταν αρκετά ζόρικες ημέρες για μένα, καθώς η ατζέντα του meeting περιλάμβανε παρά πολλές δραστηριότητες, με βασικότερη τον αγώνα 5 και 10 χλμ στον οποίο συμμετείχαν 100 elite αθλητές απ’ όλο τον κόσμο.
Αυτό φυσικά συνεπάγεται αρκετές ώρες ορθοστασίας και σχεδόν μηδενική ξεκούραση. Παρ όλα αυτά όταν ήρθε η ώρα του αγώνα την Κυριακή κατάφερα να μηδενίσω το κοντέρ μου, να ξεχάσω τι είχε συμβεί και να συγκεντρωθώ στον αγώνα μου.
Έξτρα ενέργεια φυσικά πήρα από τους Παριζιάνους, οι οποίοι με τις φωνές τους σε όλη την διάρκεια της διαδρομής σε βοηθάνε να τρέξεις και να συνεχίσεις να πιέζεις, ενώ το μαγευτικό Παρίσι σε γεμίζει εικόνες που σε κάνουν να ξεχνάς τα χλμ. Το πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής ήταν το πάρκο στο οποίο τρέχεις καθώς εκεί ο κόσμος μειώνεται και δεν έχει να δεις.
Η είσοδος στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα είναι μοναδική καθώς ο κόσμος συνεχίζει να φωνάζει και να σου δίνει την απαραίτητη ώθηση να τερματίσεις, με το τερματισμό στην λεωφόρο FOCH κοντά στην Ασπίδα του Θριάμβου να είναι η επικύρωση μιας προσπάθειας μηνών. Για μένα το 2.56.38 που έκανα είναι απλά ένα χρόνος, η εικόνα όμως του Παρισιού, ο Πύργος του Άιφελ όταν τρέχεις παράλληλα με αυτόν, ο Σηκουάνας , το Μουσείο του Λούβρου, καθώς και όλα τα υπόλοιπα μέρη που βλέπεις είναι μια αξέχαστη εμπειρία που αξίζει τον κόπο να ζήσεις».
Χρήστος Κώνστας, δημοσιογράφος: «το ταξίδι συλλογής εμπειριών συνεχίζεται…»
Ο Χρήστος Κώνστας έχει αποδειχθεί μεγάλο ταλέντο με φοβερές επιδόσεις. Στο μαραθώνιο του Παρισιού, την 21η αναμέτρηση του εαυτού του με την απόσταση των 42, 2 χιλιομέτρων, όπως λέει, έκανε μία ακόμα φοβερή επίδοση, ενώ τερμάτισε πρώτος από τους Έλληνες δρομείς.
«Κάθε Μαραθώνιος είναι αναμφισβήτητα μια ξεχωριστή εμπειρία. Όχι μόνο για τον καθεαυτό αγώνα ,άλλωστε αυτός για τους περισσότερους από τους ερασιτέχνες δρομείς διαρκεί μια «στιγμή» που εκτείνεται στο χρόνο από 2,5 έως 5 ώρες περίπου (για την πλειοψηφία). Αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι το «ταξίδι» της προετοιμασίας των 3 έως 6 μηνών ,ανάλογα το επίπεδο του κάθε δρομέα. Αυτό πιστεύω είναι το βαθύτερο νόημα του Μαραθωνίου. Η «μάχη» με τον εαυτό σου και τις καθημερινές αντιξοότητες μέχρι να φτάσεις στη γραμμή της εκκίνησης του αγώνα, έτοιμος να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις αυτής της πολύωρης και επίπονης δοκιμασίας. Το Παρίσι για εμένα ήταν η 21η αναμέτρηση του εαυτού μου με την απόσταση των 42.2 χιλιομέτρων. Μια υπέροχη αλλά απαιτητική διαδρομή στην Ολυμπιακή πόλη του 2024 που επισφράγισε έναν ακόμη προορισμό με μια ακόμη δυνατή εμπειρία.Το «ταξίδι» της συλλογής εμπειριών συνεχίζεται…».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο