ΚΡΗΤΗ
Απολογισμός του 7ου βιωματικού σεμιναρίου πολιτισμού με έμφαση στον χορό
Οι συμμετέχοντες ήρθαν από την Αθήνα και γνώρισαν από κοντά τις Μέλαμπες
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο τριήμερο βιωματικό σεμινάριο το οποίο έχει γίνει πλέον θεσμός. Σύμφωνα με τον απολογισμό των διοργανωτών:
"Αγαπήσαμε τις Μέλαμπες και τους ανθρώπους της!
Γίναμε ένα με την Μελαμπιανή Παρέα!
Όλοι οι συμμετέχοντες ήρθαν από την Αθήνα με στόχο και σκοπό να βιώσουν τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Καινοτομία της διοργάνωσης :
Η Βιωματική – Επικοινωνιακή Διδασκαλία, ως εργαλείο :
Ο συμμετέχων – μαθητής ζει τον δάσκαλο και μαθαίνει όχι μόνο από την απλή μετάδοση της γνώσης του χορού και των βημάτων, αλλά και μέσα από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.
Ο δάσκαλος είναι ο συντονιστής της δράσης της ομάδας, ο οποίος διδάσκει, εξηγεί, παρατηρεί και παρακινεί την ομάδα να πειραματιστεί, να κάνει τις δικές της αναζητήσεις, να έρθει σε επαφή με τους ντόπιους της κάθε περιοχής, να διεξάγει τη δική της έρευνα και να κάνει τις δικές της ανακαλύψεις.
Βιώσαμε την αρχοντιά, την φιλοξενία, το μερακλίκι των ανθρώπων, θαυμάσαμε τις μοναδικές φυσικές ομορφιές, διδαχτήκαμε από την ιστορία του τόπου, δημιουργήσαμε φιλίες και πλέον οι Μέλαμπες και τα γύρω χωριά του δήμου Αγίου Βασιλείου μπήκαν για πάντα στην καρδιά μας.
Το Tριήμερο Βιωματικό Σεμινάριο στήριξαν και στάθηκαν αρωγοί οι εξής Φορείς & Πολιτιστικοί Σύλλογοι τους οποίους ευχαριστούμε θερμά :
∙ Τοπική κοινότητα Μελάμπων | πρόεδρος : Κώστας Βασιλάκης
∙ Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάμπων το «Σαντάλι» | πρόεδρος : Ραφαήλ Κυριακάκης
∙ Πολιτιστικός Σύλλογος Ακτούντων «Ευγορείτης» | πρόεδρος : Μαρία Πορίχη – Καραβίτη
∙ Τοπική Κοινότητα Ακουμίων | πρόεδρος : Ευγενία Σταματογιαννάκη
Δράσεις του Τριήμερου Σεμιναρίου :
Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
∙ Επίσκεψη και Ξενάγηση στο Μουσείο Υφαντικής Τέχνης Μελάμπων από την κ. Νικηφοράκη Τέτα.
∙ Επίσκεψη στο εξωκκλήσι της Ανάληψης στις Μέλαμπες
∙ Διδασκαλία Χορού από τον Γιάννη Μεγαλακάκη στον μεγάλο Πλάτανο και στον Ναό της Αγίας Παρασκευής στις Μέλαμπες.
∙ Επίσκεψη στο εργαστήριο αγιογραφίας του σπουδαίου Μελαμπιανού καλλιτέχνη Παναγιώτη Παπαδομιχελάκη ο οποίος μας μίλησε για την τέχνη του.
∙ Περιήγηση - περίπατος σε όλο το χωριό, στις εκκλησίες, στα στενά και στα αξιοθέατα του χωριού με καθοδηγητή μας τον πατέρα Τσουρδαλάκη Ευάγγελο ο οποίος είναι ο εφημέριος των Μελάμπων.
∙ Παρεΐστικο γλέντι κάτω από τον Πλάτανο.Γίναμε μία μεγάλη παρέα με τους μερακλήδες του χωριού.Μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές όλων των ηλικιών του χωριού δημιούργησαν μια αξέχαστη βραδιά.Καντάδα σε όλο το χωριό.
Ευχαριστούμε θερμά μέσα από την ψυχή μας τους μουσικούς : Γιάννης Βεργαδής ( λύρα), Ραφαήλ Παπαδογιάννης ( λύρα), Κωστής Μαργαρίτης ( λαούτο), Μπάμπης Αναστασάκης
( λαούτο). Τους τραγουδιστές - γλεντιστάδες : Βασίλης Βεργαδής, Δημήτρης Βεργαδής, Γιάννης Χριστοφοράκης, Γιάννης Κονσολάκης, Μανώλης Περικλάκης, Μάνος Πασχαλίδης, Παναγιώτης Παπαδομιχελάκης, Νίκος Γιαννακάκης και Αντώνης Γερμανάκης (ηλικιωμένος χορευτής).
Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
∙ Επίσκεψη στην Μονή Αγίου Πνεύματος στον Κισσό - Γνωριμία με τον Ηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίο Ξερουδάκη.
∙ Επίσκεψη στην Μονή του Πρέβελη. Είχαμε την τύχη και την μεγάλη χαρά να επισκεφτούμε την ιστορική Μονή του Πρέβελη. Ευχαριστούμε θερμά τον πατέρα Ελευθέριο για τη εξιστόρηση πολύ σημαντικών ιστορικών πληροφοριών για την Μονή και για την περιοχή.
∙ Επίσκεψη στα Ακτούντα Αγίου Βασιλείου και στον Άρδακτο.
Στόχος μας ήταν η συλλογή πληροφοριών για τον σπουδαίο λυράρη του χωριού Αλέκο Καραβίτη και η καταγραφή ιστοριών από τους κατοίκους του χωριού σχετικά με την μουσικοχορευτική παράδοσή του.
Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ευγορείτης", τους κατοίκους του χωριού και κυρίως την ανιψιά του Αλέκου Καραβίτη, την δραστήρια και δημιουργική Μαρία Πορίχη – Καραβίτη για τις πολύ σημαντικές πληροφορίες που αντλήσαμε, την φιλοξενία και την αγάπη που νιώσαμε κοντά σας.
Πρέπει να της δώσουμε θερμά συγχαρητήρια για το πολύ όμορφο Λαογραφικό Μουσείο που έχει δημιουργήσει και για την γενικότερη πολιτιστική της δράση στον τόπο.
∙ Σύμφωνα με το πρόγραμμά μας ακολούθησε γλέντι στον Άρδακτο στο καφενείο του σπουδαίου καλλιτέχνη και αγαπημένου μας φίλου και συνεργάτη Αλέξαντρος Παπαδάκης τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την εγκάρδια φιλοξενία, την περιποίηση και για τις μερακλίδικες μουσικές στιγμές που βιώσαμε στον φιλόξενο χώρο του.
Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
∙ Επίσκεψη και πεζοπορία στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι. Το φαράγγι του Κουρταλιώτη ή Κουρταλιώτικο βρίσκεται στα νότια του νομού Ρεθύμνου, 22χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου και έχει μήκος 3χλμ. Είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά αξιοθέατα του νομού Ρεθύμνου. Ξεκινάει από τον κάμπο του χωριού Κοξαρέ και ρέει ανάμεσα στα βουνά Κουρούπα (984 μ) και την κορυφή Κούλες (676μ) του Ξηρού Όρους. Οι τεράστιες βραχώδεις πλαγιές του φαραγγιού φθάνουν τα 600 μέτρα και είναι γεμάτες ανοίγματα και σπηλιές, όπου ζουν σημαντικά είδη ορνιθοπανίδας. Από μέσα περνάει ο Κουρταλιώτης Ποταμός που πηγάζει από τον κάμπου του Αγίου Βασιλείου, διασχίζει το φαράγγι και εκβάλει στο διάσημο Φοινικόδασος του Πρέβελη, αφού πριν ενωθεί με το φαράγγι Φρατί.
∙ Επίσκεψη στο Σπήλι και προσκύνημα στον τάφο του μεγάλου δασκάλου της κρητικής μουσικής Θανάση Σκορδαλού.
∙ Συνάντηση στο Σπήλι και συζήτηση με τους Μπάμπη Παπαδάκη ( γιός του αείμνηστου χορευτή Σταμάτη Παπαδάκη και Σοφία Μαρκογιαννάκη ( κόρη του σπουδαίου λαουτιέρη Γιάννη Μαρκογιαννάκη) οι οποίοι μας διηγήθηκαν συγκλονιστικές ιστορίες για τους πατεράδες τους – θρύλους και για όλη την μουσική οικογένεια των Μαρκογιάννηδων, τον Θανάση Σκορδαλό και για πολλούς άλλους. Τους ευχαριστούμε θερμά για την εγκάρδια φιλοξενία και για όλα όσα βιώσαμε κοντά τους.
∙ Επίσκεψη στο χωριό Ακούμια με στόχο την άντληση πληροφοριών για τον σπουδαίο καλλιτέχνη του χωριού Γεράσιμο Σταματογιαννάκη αλλά και για την καταγραφή ιστοριών και μαρτυριών για τους άγραφους πολιτιστικούς νόμους του χωριού από τους ντόπιους κατοίκους. Ακούσαμε εκπληκτικές και συγκινητικές ιστορίες από πολλούς ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Η πρόεδρος της κοινότητας του χωριού και ανιψιά του σπουδαίου καλλιτέχνη Ευγενία Σταματογιαννάκη οργάνωσε στην συνέχεια της βραδιάς ένα μοναδικό γλέντι στο οποίο χορέψαμε και τραγουδήσαμε μαζί με τους κατοίκους του χωριού.
Στο παρεϊστικο αυτό γλέντι είχαμε την χαρά να γλεντήσουμε με τρείς εξαιρετικούς μουσικούς : Μιχάλη Παυλάκη ( λύρα – τραγούδι ), Στρατή Μαμαλάκη ( λαούτο – τραγούδι ) και Νίκο Ηλιάκη ( λαούτο ) τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Η πανέμορφη βραδιά έκλεισε με την απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες του 7ου Βιωματικού Σεμιναρίου .
Δημιούργησα αυτόν τον πολιτιστικό θεσμό, μέσω του οποίου οραματίζομαι και στοχεύεω στην ουσιαστική διάδοση και αναβάθμιση της τέχνης του κρητικού χορού μέσω της βιωματικής γνώσης της κρητικής παράδοσης.
Γιάννης Μεγαλακάκης
Ερευνητής – Συγγραφέας – Δάσκαλος Κρητικών Χορών"