Με τον δικό του τρόπο ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Μουσείου "Ν. Καζαντζάκη", καθηγητής κ. Μ. Ταρουδάκης, αποχαιρετά τον αξεπέραστο Γιώργο Γραμματικάκη.
Όπως σημειώνει:
"Βαριά είναι η μέρα σήμερα στη Μυρτιά. Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη που τόσο αποτελεσματικά στήριξες τα χρόνια της Προεδρίας σου σε αυτό και που το οδήγησες μπροστά με μια νέα μουσειακή αντίληψη, σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης και εξωστρέφειας, σε αποχαιρετά με μόνη παρηγοριά ότι τώρα, στο νέο σου ταξίδι, στον ουρανό αυτή τη φορά, θα συναντήσεις τον άλλο μεγάλο ταξιδευτή που γέννησε αυτή η γη, το Νίκο Καζαντζάκη και με τον οποίο σας συνδέουν τόσες πολλές κοινές διαδρομές.
Το Μουσείο οφείλει πολλά σε σένα. Με την έμπνευσή σου, τη καθοδήγηση και τη δημιουργική σου πνοή, το Μουσείο ξεκίνησε επί των ημερών σου την πορεία που το οδήγησε να καταστεί ο φάρος πολιτισμού που είναι σήμερα.
Όταν πριν λίγο καιρό ανηφόρισες στη Μυρτιά για να επισκεφτείς για τελευταία δυστυχώς φορά το Μουσείο, μαζί με τις μαρτυρίες σου για τη σχέση σου με το Μουσείο και το Νίκο Καζαντζάκη που μοιράστηκες μαζί μας, σχολίασες ότι με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, η ύλη μετατρέπεται σε φως. Το δικό μου σχόλιο αγαπημένε μας Γιώργο είναι ότι και στη δική σου περίπτωση από το έργο και την προσφορά σου γεννιέται φως. Έτσι, μαζί με τον συνοδοιπόρο σου είμαι σίγουρος ότι θα δημιουργήσετε στον ουράνιο κόσμο ένα καινούργιο δίδυμο αστέρι που θα λάμπει για να μας δείχνει το δρόμο της ευθύνης. Της ευθύνης, που ο άλλος μεγάλος Κρητικός προέτρεπε όλους εμάς να την αναλαμβάνουμε για να δίνουμε τη δική τους συμβολή σε ένα καλύτερο αύριο. Για να σώσουμε τον κόσμο όπως έλεγε.
Και εσύ ακολούθησες την προτροπή του. Μόνο που σε σένα η ευθύνη γινόταν πράξη με τον δικό σου ξεχωριστό τρόπο, αφού στην αγωνία σου για ένα καλύτερο κόσμο προ έταζες πάντα την αισιοδοξία. Ήθελες να σώσεις τον κόσμο δίνοντάς του απλόχερα ελπίδα και αγάπη. Και ο κόσμος σου οφείλει πολλά, μια και είχες τη μοναδική ικανότητα να συνδυάζεις την επιστήμη με τη φιλοσοφία, και την ανθρωπιά με τις τεράστιες διοικητικές ικανότητες. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Λυρική Σκηνή, και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη που σε αποχαιρετά σήμερα δι εμού, μαζί με όλους τους φορείς που αγάπησες και στήριξες, επωφελήθηκαν και εκτιμούν αυτά που μπόρεσες να τους προσφέρεις. Μπορεί ο κόσμος να μην σώθηκε, σώθηκε όμως ελπίδα ότι υπάρχουν ακόμη προσωπικότητες όπως εσύ, που μπορούν να αγαπήσουν τον κόσμο, να αγαπηθούν από αυτόν, και να δείξουν το δρόμο της αφοσίωσης στα οράματα μιας ιδανικής βέβαια κοινωνίας.
Στις 19 Νοεμβρίου οι ήχοι που θα ακουστούν στη συναυλίας που θα δοθεί για τα 40 χρόνια του Μουσείου Καζαντζάκη θα είναι όλοι αφιερωμένοι σε σένα. Αποφασίσαμε με αυτό τον συμβολικό τρόπο να τιμήσουμε τον άνθρωπο που ταυτίστηκε με την αναμόρφωση του Μουσείου, και το πέρασμα του στην επόμενη μέρα. Έτσι, εκείνη τη μέρα ο Νίκος Καζαντζάκης θα σε συναντήσει για μία ακόμη φορά στα ουράνια παλάτια για να ακούσετε μαζί τον Καπετάν Μιχάλη, και εμείς ελπίζουμε ότι θα αισθανθείτε μέσα από τη μουσική των νέων της Κρήτης, την βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την προσφορά σας στον τόπο μας.
Καλό κατευόδιο πολυαγαπημένε μας Γιώργο".