ΚΡΗΤΗ

Απογευματινή πεζοπορία στη Μονή Παναγίας Φανερωμένης

Την πεζοπορία διοργάνωσε και φέτος ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου  

Απογευματινή πεζοπορία στη Μονή Παναγίας Φανερωμένης

Την καθιερωμένη απογευματινή πεζοπορία προς τη Μονή Παναγίας Φανερωμένης, διοργάνωσε και φέτος ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου  για τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου, την Παρασκευή 11 Αυγούστου.  

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές:

"Ξεκινήσαμε νωρίς το απόγευμα από το Ίστρον του Καλού Χωριού, πολύ κοντά στην πολυσύχναστη παραλία Βούλισμα, και για λίγο περπατάμε πάνω απ’ την αφρισμένη θάλασσα, καθώς ο καιρός είναι  δροσερός για την εποχή: αρκετός αέρας και συννεφάκια. Στη συνέχεια παίρνουμε πορεία ανηφορική από χωματόδρομο, που περνάει από εξοχικά σπίτια.

Πάνω που αρχίζουμε να κουραζόμαστε, ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει χαρίζοντας μας μια προσωρινή ανακούφιση, καθώς κατεβαίνουμε απλά βαθύτερα, για να ακολουθήσει η επίπονη τελική ανηφόρα ως τη Μονή, γεγονός που κρύβει κι ένα συμβολισμό, όπως και να το κάνουμε!

Περπατάμε σε τοπίο κατάφυτο με πεύκα, κυπαρίσσια, ελιές, αρωματικούς θάμνους και κάπου εκεί ψηλά διακρίνεται κάποτε, κάτασπρο το φημισμένο μοναστήρι, φωλιασμένο σαν κάστρο στην απότομη βουνοπλαγιά της Δίκτης στα 540 μέτρα. Η θέα του προκαλεί δέος και θαυμασμό, όσο και το απότομο ανηφορικό μονοπάτι, που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε ως εκεί.

Σιγά-σιγά όμως η χαρούμενη παρέα μας με συζητήσεις και καλή διάθεση τα καταφέρνει. Μας ξεκουράζει κι η πανοραμική θέα του κόλπου του Μεραμπέλλου, που ανοίγεται μπροστά μας, καθώς ανεβαίνουμε, και το ατμοσφαιρικό ηλιοβασίλεμα πίσω απ’ τα σύννεφα, που τυλίγει με γλυκά χρώματα το τοπίο. Χωρίς να το καταλάβουμε σε ένα σήκωμα του κεφαλιού βλέπουμε το μοναστήρι να κρέμεται από πάνω μας.

Ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια του ως τον εξώστη μπροστά από την ιερή σπηλιά, όπου κατά την παράδοση "φανερώθηκε" η εικόνα της Θεοτόκου σε ένα βοσκό και έτσι το μοναστήρι ονομάστηκε Παναγία Φανερωμένη. Μοιραζόμαστε την κατανυκτική ατμόσφαιρα με το πλήθος πιστών, που έχουν προσέλθει από πολλές περιοχές του νομού, αρκετοί σε παρέες με τα πόδια! Στο τέλος μοιραζόμαστε τον άρτο, ανταλλάσσουμε ευχές κι αποχωρούμε είτε με συγγενικά πρόσωπα, που έχουν έρθει να μας παραλάβουν, είτε κάνοντας ωτοστόπ στους πάντα φιλόξενους προσκυνητές!

Για μια ακόμα φορά το ιερό καθήκον, όπως επιτάσσει η παράδοση χρόνων, επιτεύχθηκε. Διανύσαμε με αρχηγό, τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας, Λεωνίδα Κλώντζα, μια απόσταση 5,5 περίπου χιλιομέτρων σε δυόμισι ώρες με υψομετρική διαφορά 550 μέτρα. Με το καλό και του χρόνου. Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο!!!

*Η Μονή Φανερωμένης ή Παναγία Γουρνιών βρίσκεται κοντά στο μινωικό οικισμό στα Γουρνιά, Β.Δ της Παχειάς ΄Αμμου και 24 χλμ νότια του Αγίου Νικολάου. Είναι ανδρική μονή, με δίκλιτη εκκλησία, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στη Ζωοδόχο Πηγή. Το καθολικό της Μονής είναι κτισμένο μέσα σε μια σπηλιά. Το ιερό επικοινωνεί με δεύτερο σπήλαιο, από το οποίο ρέει νερό που χρησιμοποιείται ως αγίασμα.

Σύμφωνα με την παράδοση μέσα στο σπήλαιο "φανερώθηκε" η εικόνα της Θεοτόκου σε ένα βοσκό και έτσι το μοναστήρι ονομάστηκε Παναγία Φανερωμένη. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ανατολικής Κρήτης και ιδιαίτερα την περίοδο του δεκαπενταύγουστου, οπότε καθημερινά συρρέει πλήθος πιστών, πολλοί από τους οποίους ανεβαίνουν με τα πόδια. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ιδρύθηκε το μοναστήρι, όμως σύμφωνα με τις ιστορικές ενδείξεις ιδρύθηκε κατά τη νεοβυζαντινή περίοδο, δηλ. πριν από την κατάληψη της Κρήτης από τους Ενετούς.

Η οχυρή θέση και η φρουριακή μορφή του μοναστηριού επιβεβαιώνει τον αμυντικό χαρακτήρα της  μονής απέναντι στις συχνές επιδρομές πειρατών στα παράλια της Κρήτης. Τα κτίσματα έχουν τέτοια διάταξη, ώστε οι εξωτερικοί τους τοίχοι να σχηματίζουν τείχος. Πάνω από την κύρια είσοδο υπήρχε η "ζεματίστρα", μια τρύπα από την οποία έριχναν καυτό λάδι ή λιωμένο μολύβι στους εχθρούς. Στην κορυφή διασώζονται  πολεμίστρες και επάλξεις, ενώ μέσα στο φρουριακό συγκρότημα υπήρχε αρτοποιείο και αποθήκες τροφίμων.

Όμως πέρα από τον θρησκευτικό χαρακτήρα, σημαντικός είναι και ο ιστορικός ρόλος της μονής, καθώς πίσω από τα τείχη της κατέφευγαν οι Κρήτες επαναστάτες, στα δύσκολα χρόνια της ενετικής και τουρκικής υποδούλωσης. Και φυσικά η εξαιρετική της θέση προσφέρει πανοραμική θέα και εποπτεία στην γύρω περιοχή και το πέλαγος".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση