Αποδεκατισμός στην Υπηρεσία Καθαριότητας- Στο δρόμο 180 συμβασιούχοι εργαζόμενοι

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Σήμερα κρίνεται η τύχη για επιπλέον 99 συναδέλφους τους- «Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται στο 70%»

Αποδεκατισμός είναι η λέξη που χαρακτηρίζει απόλυτα το σκηνικό που επικρατεί στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου μετά τις απανωτές απορριπτικές αποφάσεις για τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει συμβασιούχοι εργαζόμενοι προκειμένου να παραμείνουν στην εργασία τους.

Οι απορριπτικές αποφάσεις εκδίδονται από τις δικαστικές αρχές και με βάση αυτές οι εργαζόμενοι χάνουν την δουλειά τους και μένουν στο δρόμο. Εκτός όμως από την ανθρώπινη διάσταση του δράματος συνυπάρχει και η κοινωνική παράμετρος καθώς και εκείνη της δημόσιας υγείας: πώς κρατάς μία ολόκληρη πόλη καθαρή -και μάλιστα μέσα στην τουριστική σεζόν- με μία άκρως υποστελεχωμένη Υπηρεσία;

Μάλιστα σήμερα εκδικάζονται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν επιπλέον 99 συμβασιούχους εργαζόμενους οι οποίοι αγωνιούν για την απόφαση του δικαστηρίου από την οποία εξαρτάται το εργασιακό τους μέλλον.

Τα επίσημα στοιχεία- Οι αριθμοί "μιλούν" από μόνοι τους

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κώστα Βαρδαβά, μέχρι σήμερα και μετά τις απανωτές απορριπτικές αποφάσεις των δικαστηρίων:

Έχουν απομακρυνθεί 180 συμβασιούχοι εργαζόμενοι συνολικά μόνο από την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Υπήρχαν 120 οδοκαθαριστές στον Δήμο Ηρακλείου, σήμερα παραμένουν 30.

Υπήρχαν 115 συνοδοί απορριμματοφόρων, σήμερα παραμένουν 38, ενώ περιορισμένος είναι και ο αριθμός των οδηγών.

Επιπλέον έχουν χαθεί δύο βάρδιες οδηγών για φορτηγά που μετέφεραν στα απορρίμματα τα ογκώδη αντικείμενα τα οποία εναπέθεταν στους δρόμους οι δημότες μετά από τηλεφωνικό ραντεβού με την Υπηρεσία. Μάλιστα αξίζει να τονιστεί ότι οι υπάλληλοι -τόσο στο γραφείο όπου έκλεινες το ραντεβού, όσο και εκείνοι που έρχονταν να παραλάβουν τα ογκώδη αντικείμενα- λειτουργούσαν υποδειγματικά. «Τα τηλεφωνικά ραντεβού για απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων εξυπηρετούνται κανονικά προς το παρόν», τονίζει ο κ. Βαρδαβάς.

Υπολειτουργεί η Υπηρεσία

«Αυτή τη στιγμή κάθε απώλεια μόνιμου υπαλλήλου φέρνει την Υπηρεσία Καθαριότητας στα όρια της. Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται στο 70%. Η Υπηρεσία παρουσιάζει αδυναμία στον οδοκαθαρισμό στο κέντρο της πόλης ενώ αισθητή είναι και η διαφορά στα στενά και τους κεντρικές λεωφόρους, στις συνοικίες πέριξ του Ηρακλείου» δηλώνει με ευθύτητα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Παράλληλα εξηγεί ότι: «σε κεντρικά σημεία και μεγάλους δρόμους της πόλης η αποκομιδή γίνονταν 2-3 φορές την ημέρα καθημερινά. Στα χωριά γίνονταν αποκομιδή μέρα παρά μέρα ενώ σήμερα γίνεται κάθε 2-3 μέρες. Πλέον δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και φαίνονται οι επιπτώσεις».

Σημειώνεται ότι συνολικά πάνω από 379 συμβασιούχοι εργαζόμενοι (από όλες τις υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου) έχουν χάσει τις δουλειές τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί δούλευαν πολλά χρόνια και είχαν αποκτήσει εμπειρία και κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο εργασίας τους. Οι υπηρεσίες (ακόμα και πριν τις απορριπτικές αποφάσεις των δικαστηρίων) ήταν ήδη υποστελεχωμένες. Πλέον έχουν φτάσει να λειτουργούν στα όρια τους...

 

Δείτε επίσης:

Πλήρης αποδόμηση στο Δήμο Ηρακλείου- Σε δεινή θέση οι Υπηρεσίες μετά την απομάκρυνση 150 συμβασιούχων

«Τσεκούρι» οι απορριπτικές αποφάσεις για τους συμβασιούχους εργαζόμενους

Συνεχίζουν δικαστικά και... μένουν προσωρινά στις θέσεις τους, συμβασιούχοι στο Ρέθυμνο

 

Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη διαμαρτυρία των συμβασιούχων έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ