Από τη Λότζια ... στην πλατεία Ελευθερίας, το θέμα της Κινητής Κτηνιατρικής Μονάδας

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Η βοήθεια της Περιφέρειας αλλά και της Πολιτείας κρίθηκαν κάτι παραπάνω από απαραίτητες

Του Αντώνη Παντινάκη

Την ομόφωνη έγκριση της ΠΕΔ Κρήτης πήρε η πρόταση του δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη, για τη δημιουργία κινητής μονάδας ιατρικής φροντίδας των αδέσποτων ζώων.

Για το όλο εγχείρημα εκφράστηκαν βεβαίως και κάποιες επιφυλάξεις, κυρίως λόγω των (γραφειοκρατικών κ.α) κινδύνων που μπορούν να το συνακολουθήσουν, εμποδίζοντας (δυνητικά) την υλοποίησή του.

Στη συζήτηση που “άνοιξε”, μεταξύ των συμμετεχόντων στην χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων, αναλύθηκαν το μέγεθος και οι κοινωνικές παράμετροι που συνοδεύουν το εν λόγω πρόβλημα, γι’ αυτό κι αναδείχθηκε η ανάγκη της όσο το δυνατόν πιο άρτιας διαχείρισής του, που βαθμιαία και σταθερά θα οδηγήσει στην επίλυσή του...

Η βοήθεια της Περιφέρειας αλλά και της Πολιτείας κρίθηκαν κάτι παραπάνω από απαραίτητες, με το θέμα να μεταφέρεται πλέον, σε πρώτη φάση, από τη Λότζια στην... πλατεία Ελευθερίας!

“Θεωρώ ότι επικουρικά μια τέτοια μονάδα θα βοηθήσει πάρα πολύ και θα διευκολύνει το έργο των Δήμων, έτσι ώστε να δίνουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες φροντίδας στα ζώα”, σχολίασε αρχικά ο κ. Μαστοράκης, προσθέτοντας πως “εφόσον η πρότασή μας αυτή μεταφερθεί στον Περιφερειάρχη, πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα να εγκριθεί από τον ίδιο και το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να προμηθευτεί η Περιφέρεια αυτό το όχημα, και να συναφθεί η προγραμματική σύμβαση που προβλέπεται με τους Δήμους”. Κι αν γίνουν όλα αυτά, θα ακολουθήσει η επάνδρωσή του για να μπορέσει “να είναι χρηστικό για όλους τους Δήμους της Κρήτης”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου κ. Πέτρος Ινιωτάκης έχει ασχοληθεί επισταμένως με τα αδέσποτα, κατά τη θητεία του ως αντιδήμαρχος, γνωρίζοντας πολύ καλά πως “η διαχείριση τους είναι ένα από τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Για την αντιμετώπιση και τη βέλτιστη χρησιμοποίηση των πόρων και των δυνάμεων που έχει, απαιτείται συνεργασία της Περιφέρειας, της ΠΕΔ και των Δήμων όλης της Κρήτης, με την ταυτόχρονη βέβαια αρωγή και συνδρομή του κράτους”.

Όπως υποστήριξε, “λύσεις όπως η σημερινή (σ.σ χθεσινή), την οποία υπερψηφίσαμε στην ΠΕΔ Κρήτης, να υπάρξει δηλαδή κινητή μονάδα στείρωσης – κι εγώ θα έλεγα μία κινητή μονάδα στείρωσης για κάθε νομό – και γενικότερα αντιμετώπισης άλλων προβλημάτων των ζώων και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, είναι μία έξυπνη, μία ευέλικτη κίνηση, που απαντά στα ζητήματα ελλείμματος δημοτικών κτηνιατρείων σε όλη την Κρήτη”.

Ο κ. Ινιωτάκης με την υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι καθόλου αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει “ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος σε επίπεδο Κρήτης”, μια και “είναι γνωστό πως μόνο ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει κυνοκομείο και δημοτικό κτηνιατρείο”.

Αναλογιζόμενος τις υπάρχουσες συνθήκες, ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου πρότεινε τη συγκρότηση μίας επιτροπής “από την ΠΕΔ Κρήτης για να αντιμετωπίσουμε τα αρκετά νομικά ζητήματα που υπάρχουν, για να δοθεί βοήθεια σε όλους τους Δήμους της Κρήτης, από τη Σητεία έως την Κίσσαμο για να μπορέσουμε να δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα”.

Απόλυτα σύμφωνος με την δημιουργία “κινητής μονάδας”, σε κάθε όμως νομό του νησιού είναι και ο νέος δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης.

“Μία κινητή μονάδα σε όλη την Περιφέρεια δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν επαρκεί. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Το έχουν μετατοπίσει στους Δήμους, χωρίς η Πολιτεία να δώσει πόρους! Ένας Δήμος δεν έχει κτηνίατρο κι όπως είναι οι καταστάσεις σήμερα, δεν μπορείς κιόλας να προσλάβεις. Εδώ πέρα δεν μπορείς να προσλάβεις έναν Οικονομολόγο για να μπορέσεις να κάνεις προϋπολογισμό!”, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, λέγοντας πως “είναι υποχρέωση της Περιφέρειας να βάλει το προσωπικό το οποίο έχει – γιατί οι κτηνίατροι ανήκουν στην Περιφέρεια, να γίνει μία κινητή μονάδα σε κάθε νομό, ούτως ώστε να αμβλύνουμε το πρόβλημα”.

Επικροτεί και συνεπικουρεί “οτιδήποτε κινείται προς την κατεύθυνση αυτή” ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης. “Απλώς ζήτησα να γίνει καλύτερη επεξεργασία του θέματος σε συνεργασία και με τις Υπηρεσίες. Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και το βλέπουμε σε όλο το νησί. Υπάρχουν και θέματα που μας προσβάλλουν σαν πολιτισμένο μέρος και ως τουριστικό προορισμό. Ο νομοθέτης τα τελευταία χρόνια φροντίζει να μεταφέρει στους Δήμους ευθύνες, υποχρεώσεις, όχι πόρους κι ούτε εργαλεία. Σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει ούτε κτηνίατρος στους Δήμους, ούτε καν η δυνατότητα να προσλάβουμε κτηνίατρο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αυτές τις μονάδες – γιατί αυτές οι μονάδες αφορούν και την περίθαλψη των ζώων, δεν στειρώνουν απλά. ”, διευκρίνισε.

Επικαλούμενος την εμπειρία του από τον Δήμο Ρεθύμνης, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι “πρέπει να γίνει μία καλύτερη συνεργασία για να δούμε τις δυνατότητες αδειοδότησης όλων αυτών των πρωτοβουλιών, καθώς και της συνεργασίας μας με τις Περιφερειακές Ενότητες και με τις υπηρεσίες τους”. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και “με τους κτηνιατρικούς συλλόγους, όπου κι εκεί μπαίνουν θέματα επαγγελματικών συμφερόντων”. Για τον δήμαρχο Ρεθύμνου, εξίσου αναγκαίο είναι “να ρυθμίσουμε τις σχέσεις μας και με τους εθελοντές και με τη δυνατότητα αυτά τα ζώα να φεύγουν έξω από το νησί, κάτω από ένα καθεστώς αδειοδοτημένο και εξασφαλισμένο για την πορεία του ζώου, για να μην υπάρχουν παραφιλολογίες ότι υπάρχουν ζητήματα εκμετάλλευσης και παρεμπορίου”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ