Απαγόρευση κατανάλωσης νερού λόγω...αιγοπροβάτων!

Σε χωριά του Σελίνου

Προβληματικό εξαιτίας των αιγοπροβάτων είναι το νερό ύδρευσης σε πολλά χωριά του Σελίνου, ειδικά στο Ανατολικό Σέλινο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους για τη λύση της χλωρίωσης που προχωράει ο Δήμος καθώς αλλάζει η γεύση του νερού.

H απαγόρευση της ύδρευσης που έχει ανακοινωθεί από τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου εδώ και ένα μήνα και αφορά 9 χωριά και οικισμούς στο Ανατολικό Σελίνο συνεχίζει να ισχύει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
«Το πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στο Ανατολικό Σέλινο έχει να κάνει καθαρά με τα αιγοπρόβατα που προκαλούν μόλυνση των πηγών» εξηγεί ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρισης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σελίνου κ. Γιάννης Βαρδουλάκης.

Τα στοιχεία από τις δειγματοληψίες που έγιναν σε πηγές  δείχνουν ότι παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση εντερόκκοκων που προέρχονται από τα κάτουρα των αιγοπροβάτων.

«Όταν έχεις μια πηγή και στην πλαγιά από πάνω της υπάρχουν για χρόνια περισσότερα από  200-300 αιγοπρόβατα  σε μάντρες, κούρτες κτλπ. τότε   μαζεύονται σωρευτικά  τα λύματα και επηρεάζουν τις πηγές. Αυτό είναι κάτι που μας το βεβαίωσαν οι χημικοί που έκαναν τις εξετάσεις στα νερά που τους πήγαμε. Όσο και να απομονώσεις μια πηγή, όσο και να την περιφράξεις που εμείς έχουμε περιφράξει πολλές, όταν σε αυτή καταλήγουν για χρόνια τα λύματα τότε θα έχει πρόβλημα» δηλώνει ο κ. Βαρδουλάκης.

Μοναδική λύση για τη Δημοτική Επιχείριση Ύδρευσης του Σελίνου είναι η τοποθέτηση χλωριωτών και ήδη προχωράει τις διαδικασίες για την προμήθεια τους με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου.

«Σε πολλές περιπτώσεις όμως οι κάτοικοι επειδή δεν τους αρέσει η γεύση του χλωρίου δεν το θέλουν. Παλιότερα στα χωριά του Σελίνου είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα καταστροφής χλωριωτών από κατοίκους γιατί δεν ήθελαν να χλωριώνεται το νερό. Όμως δεν υπάρχει άλλη λύση» λέει ο προέδρος της ΔΕΥΑ Σελίνου.

Ο Δήμος Καντάνου- Σελίνου έχει ανακοινώσει από τις 15 Σεπτεμβρίου πως το νερό δεν είναι πόσιμο στους παρακάτω οικισμούς: Λουκιανά, Τωμαδιανά, Μονή, Κουστογέρακο, Στράτοι, Τσισκιανά, Πάνω Μάζα, Επανωχώρι, Καμπανός.
«Έχουμε προχωρήσει σε χλωριώσεις με ταμπλέτες και κάνουμε συνεχώς εργαστηριακούς ελέγχους. Θα κάνουμε και στο τέλος Οκτωβρίου και αν παρά τις χλωριώσεις τα νερά δεν είναι πόσιμα τότε θα προχωρήσουμε σε τοποθέτηση χλωριωτών. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να βάλουμε χλωριωτές σε όλες τις δεξαμενές αλλά το κονδύλι μας βγήκε μεγάλο και πρέπει να κάνουμε αναμόρφωση του προϋπολογισμού και αναμένουμε να δοθεί η σχετική έγκριση. Άλλη λύση δεν υπάρχει» καταλήγει ο κ. Βαρδουλάκης


Πηγή: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ