ΚΡΗΤΗ

Ανυπόταχτη Κρήτη: Να αποσυρθεί το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο

Κάλεσμα σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 4/5 στην Κρήτη

No profile pic

Η ανακοίνωση της "Ανυπόταχτης Κρήτης"

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., δια του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Χατζηδάκη, έφερε στη βουλή στις 24/4, νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο 157 σελίδων με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», σε συνέχεια μιας fast truck διαβούλευσης εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, το νομοσχέδιο έφτασε στη Βουλή με διπλάσιο αριθμό άρθρων, από αυτά της διαβούλευσης, που είναι ακόμη περισσότερο επιβαρυντικών όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για το αστικό (απορρίμματα, άρση περιορισμών για ξενοδοχεία σε προστατευόμενες περιοχές της Αθήνας, κλπ). Θα συζητηθεί τη Δευτέρα 4/5/2020 και προγραμματίζουν να ψηφιστεί την επόμενη σε μια κουτσερεμένη συνεδρίαση, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις πάνω από 150 περιβαλλοντικών οργανώσεων, άλλων συλλογικοτήτων, κινήσεων περιφερειών και πόλης, σωματείων, συνδικαλιστικών σχημάτων, κλπ. ΄Ηδη η Καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών #aposyre_to έχει συγκεντρώσει πάνω από 17.000 υπογραφές, πανελλαδικά.

Ο χαρακτήρας του είναι φανερός από το πρώτο κεφάλαιο «Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης», όπου τα χατίρια των «επενδυτών» για fast track εγκρίσεις των έργων τους διευκολύνονται.

Στο στόχαστρο μπαίνουν, κυρίως, τα δάση και οι προστατευόμενες περιοχές, καθώς διακηρύσσει απροκάλυπτα ότι επιδιώκει την «Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης», βλέπε fast track εγκρίσεις των έργων και διευκολύνσεις στους «επενδυτές». Επίσης, το νέο “πράσινο πεδίο” ιδιωτικής κερδοφορίας, τα απορρίμματα. Για την κυβέρνηση της ΝΔ, προτεραιότητα είναι να ολοκληρώσει την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο των μνημονίων και με την παράδοση του φυσικού, αλλά και αστικού περιβάλλοντος, στις ορέξεις της “επιχειρηματικότητας”.

Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο “σκούπα” κρύβει πίσω από όρους, όπως “προστασία των δασών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”, την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης και τη διευκόλυνση της ανεξέλεγκτης δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, ξένων και ντόπιων στη λεγόμενη “πράσινη οικονομία”, όπως η ενέργεια (Βιομηχανικά Πάρκα Αιολικής Ενέργειας, εξορύξεις,κλπ).

Συγκεκριμένα προβλέπει:

  • Κατάργηση, στην ουσία, της προστασίας των περιοχών Natura, δίνοντας τη δυνατότητα βαριών επενδυτικών δραστηριοτήτων (πχ εξορύξεις), τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτιρίων, κλπ).
  • Με τον νέο φορέα ΟΦΥΠΕΚΑ (ΝΠΙΔ) εντείνεται η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση τομέων του περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση και προστασία των δασών καθώς ακόμα περισσότερο από τους  προϋπάρχοντες Φορείς ΔΠΠ, ενσωματώνει αρμοδιότητες αφαιρώντας τις από τις δημόσιες αρχές (Δασική Υπηρεσία και Δ/νσεις Περιβάλλοντος), με στόχο την απελευθέρωση της «άσκησης εμπορικής δραστηριότητας», «αξιοποίηση κινητής και ακίνητης παρουσίας», «..εκτέλεση έργων για λογαριασμό τρίτων», και την με αυτό τον τρόπο fast track είσοδο των μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και ΜΚΟ, στις Προστατευόμενες Περιοχές (που αντιστοιχούν στο 35% της χερσαίας έκτασης της χώρας κι από τις οποίες το 95% είναι Δασικά Οικοσυστήματα).
  • Με το άρθρο 47 παρ. 2 καταργούνται οι εθνικοί δρυμοί και ονομάζονται εθνικά πάρκα. Δηλαδή σταματάει η προστασία των πυρήνων των εθνικών δρυμών στους οποίους δεν μπορούσε να γίνει καμιά παρέμβαση και έμενε η φύση αδιατάραχτη. Τώρα με την ονομασία τους ως εθνικά πάρκα μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και στους πυρήνες των εθνικών δρυμών.
  • Με το άρθρο 102 δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε δάση και δασικές εκτάσεις χωρίς άδεια από τη δασική υπηρεσία.
  • Με το άρθρο 48 για τους Δασικούς χάρτες (αντισυνταγματικό κατ΄ουσίαν) ουσιαστικά ακυρώνονται οι μέχρι σήμερα δασικοί χάρτες, αλλάζει το περιεχόμενό τους και θα αναρτηθούν πάλι, με συνέπεια ουσιαστικά το θέμα των δασικών χαρτών να γίνει μια ατέρμονη διαδικασία με τελική κατάληξη στις καλένδες.
  • Επίσης με το Άρθρο 49 τροποποιείται η σύνθεση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων που κρίνουν το χαρακτήρα και τη μορφή των εκτάσεων του δασικού χάρτη. Πλέον η πλειοψηφία των μελών δεν θα είναι οι Δασολόγοι (όπως μέχρι σήμερα) αλλά οι μηχανικοί κι οι δικηγόροι, όταν το αντικείμενο των ΕΠ.Ε.Α. όταν η γνωμοδότηση χρειάζεται την επιστημονική εξειδίκευση και εμπειρία και δεν μπορεί να καθορίζεται από την κρίση ιδιωτών και τα ιδιοκτησιακά συμφέροντα.
  • Επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με περιορισμό του χρόνου έκδοσης των αδειών στις 120 μέρες, επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών ενώ εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες, μέσω του θεσμού των «πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών».
  • Προώθηση της αλόγιστης επέκτασης των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών (τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ), για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
  • Νομιμοποίηση των αυθαίρετων εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
  • Κατάργηση, επί της ουσίας, των διαδικασιών μελέτης και έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και των αντίστοιχων Τοπικών (ΤοΠΣΔΑ), με ανεξέλεγκτη υπερσυγκέντρωση κρίσιμων αρμοδιοτήτων στον υπουργό και τον γενικό γραμματεά του υπουργείου για τα απορρίμματα. Απουσία μέτρων κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

 

Και αυτό το νομοσχέδιο φανερώνει ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει, ενώ η κοινωνία είχε μπει στην πρωτόγνωρη περιπέτεια του κορωνοϊού και οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δράσεις επιδιώκει να μπουν στο γύψο, η ίδια να επιταχύνει την υλοποίηση όσων έχει στο πρόγραμμά της που, στο όνομα της «ανάπτυξης» και των επενδύσεων, λεηλατούν φύση και δημόσιο χώρο.

 

Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε:

  • Να αποσυρθεί άμεσα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο και σε καμιά περίπτωση να μην ψηφιστεί από τη βουλή στις 5/5, χωρίς καν τους στοιχειώδεις κανόνες αστικής λειτουργίας της.
  • Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

 

Δίνουμετη μάχη για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών των περιβαλλοντικών κινημάτων και συλλογικοτήτων ( http://chng.it/dBX8Y9hm)  

Καλούμε τους κατοίκους της Κρήτης σε στήριξη της πρωτοβουλίας και σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις με όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφαλείας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση