ΚΡΗΤΗ

Αντιμέτωπη με συνθήκες σοβαρής ξηρασίας τα επόμενα χρόνια η Ανατ. Κρήτη

Τα στοιχεία διαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον: ερημοποίηση, χαμένες αγροτικές εκτάσεις, αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς.

Αντιμέτωπη με συνθήκες σοβαρής ξηρασίας τα επόμενα χρόνια η Ανατ. Κρήτη

Μια ελληνική μελέτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας έρχεται να επιβεβαιώσει τις δυσμενέστερες προβλέψεις και για τη χώρα μας. Η Ελλάδα αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με συνθήκες σοβαρής ξηρασίας τα επόμενα χρόνια.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η χώρα μας, σε κάποιες περιοχές, πρόκειται να βιώσει πιο έντονα και πιο παρατεταμένα επεισόδια ξηρασίας με τη διάρκειά τους να αυξάνεται έως και κατά 4 μήνες ανά πενταετία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το φαινόμενο θα εκδηλωθεί στο εγγύς μέλλον στις περιοχές της Ανατολικής και Κεντρικής Ελλάδας και μετά το δεύτερο μισό του αιώνα θα πλήξει τη Δυτική Ελλάδα, ενώ άκρως ανησυχητικό είναι το ότι η ξηρασία προβλέπεται πολύ έντονη σε πεδινές περιοχές αγροτικού ενδιαφέροντος, όπως στη Θεσσαλία και την Ανατολική Κρήτη.

Τα στοιχεία διαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον: ερημοποίηση, χαμένες αγροτικές εκτάσεις, αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την έρευνα τόσο στο ενδιάμεσο όσο και στο χειρότερο σενάριο η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρή ξηρασία σε πολλές περιοχές.

Η κατάσταση φαίνεται χειρότερη στο δεύτερο σενάριο και την περίοδο 2075-2100, οπότε βλέπουμε αύξηση της διάρκειας των επεισοδίων ξηρασίας στη χώρα έως 4 μήνες ανά 5ετία, όμως, ακόμη και στο ενδιάμεσο σενάριο προκύπτει ότι θα έχουμε παρατεταμένα επεισόδια κυρίως στις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Κρήτης.

Όταν οι τιμές του 12μήνου είναι εκτός των φυσιολογικών ορίων, σημαίνει ότι στην περιοχή εκείνη η ξηρασία θα αποτελεί μια παρατεταμένη και σταθερή κατάσταση ενώ οι «μη φυσιολογικές» τιμές του 6μήνου αντιπροσωπεύουν πιο μεταβαλλόμενες, εποχικές συνθήκες ξηρασίας.

Και οι δύο δείκτες έδειξαν αυξημένη σοβαρότητα της κατάστασης με τον 12μηνο δείκτη να εκπέμπει σήμα κινδύνου για τις Κυκλάδες, για την Κρήτη, τη Νότια Πελοπόννησο, τη Δυτική Ηπειρωτική Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη την τελευταία 25ετία του αιώνα και εφόσον επικρατήσει το δυσμενέστερο σενάριο για την κλιματική αλλαγή.

Αντιθέτως, ο δείκτης του 6μήνου εμφανίζει μια διαφοροποίηση: από τις τιμές του προκύπτει ότι στο κοντινό μέλλον, δηλ. την περίοδο 2025- 2050, θα υφίστανται περιοδικά παρατεταμένα επεισόδια ξηρασίας οι περιοχές του κεντρικού και ανατολικού τμήματος της χώρας, όπου την περίοδο εκείνη αναμένεται μια πολύ σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων, της τάξεως του 50%. Στο μακρινό μέλλον φαίνεται ότι θα επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο η Δυτική Ελλάδα και η Κρήτη» εξηγεί η φυσικός- συνεργάτης του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών του Ινστιτούτου ΙΠΡΕΤΕΑ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Νάντια Πολίτη.

 

Φωτογραφία από Marion από το Pixabay

Πηγή:enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση